6 kávé, 6 ország: ilyen izgalmasan isszák mások a feketét

Számos csodálatos és különböző nép él a világon, de más is összeköt minket azon kívül is, hogy emberek vagyunk – ez pedig a kávé szeretete.

A kávé fogyasztása mindenhol ismert szokás, de néha furcsának tűnhet, hogy a világ egyes helyein hogyan és milyen összetevőkkel készül a kis fekete. Az igazság az, hogy bizonyos kultúrákban a kávé fogyasztását nagyon szigorú irányelvek szabályozzák, hiszen ezek a rituálék közösség- és kapcsolatteremtő erővel bírnak.

6 izgalmas kávéval a világ körül

Törökország

Egy csészényi vízhez egy teáskanál kávét (ha pedig édesen isszák, akkor ugyanennyi cukrot is) tesznek: így kezdődik a török kávé. Addig melegítik egy hosszú nyelű, sárgaréz dzsezvában, amíg habos nem lesz a teteje.

Ekkor körülbelül a harmadát előre kitöltik a csészébe, a maradékot pedig tovább főzik egészen addig, amíg bugyborékolni nem kezd, majd zaccal együtt a többire csurgatják. Török csemegével és kardamommagokkal szolgálják fel.

Az arab világ

A megfelelő kávébabokat kiválasztva egy serpenyőben enyhén megpirítanak, és mozsárban megőrölnek minden szemet.

Megfőzik egy nagy rézedényben, majd kitöltik egy kisebb kávéskannába, onnan pedig a Dallah or al-Malqamah nevű csészékbe, és datolyával szolgálják fel.

Régebben, vendégfogadások alkalmával a nomád sejkek megtiszteltetésként átadták látogatóiknak a kávébab őrlésének feladatát. A különféle fűszereket és gyógynövényeket tálcán szolgálták fel, a vendég pedig tetszése szerint kiválaszthatta, és ízesíthette velük a kávébabot.

Etiópia

A Jebena buna egy hagyományos kávéceremónia, ami akár három órán keresztül is eltart. A nők népviseletbe öltözve, arab módra megpörkölik a kávét, majd egy jebena nevű agyagcsészében, közvetlenül a forró szénben főzik meg. Cukor helyett sóval vagy vajjal ízesítik, és pattogatott kukoricával szervírozzák.

Franciaország

A franciák felismerték, hogy a forrásban lévő víz tönkreteszi a kávé tökéletes aromáját, ezért kávézási szokásaikat úgy alakították át, hogy a folyadék csak a tűzről levéve találkozzon az őrölt babszemekkel.

Ennek szellemében találták fel a french press nevű kávéfőzőt, amiben egy fémkoronggal nyomhatjuk le az őrölt kávészemeket a forró vízbe, zaccmentes végeredményt kapva.

Görögország

A dél-európai ország négyszáz éven át állt az Oszmán Birodalom megszállása alatt – nem is csoda, hogy a görögök „görög”, a törökök pedig „török” kávénak nevezik a fekete energiabombát.

Ázsiai társához hasonlóan a mediterrán országban is főzés közben édesítik az ibrikben készülő kávét, amit négyféleképpen lehet kérni: cukor nélkül, egy cukorral, édesen és nagyon édesen. Az másik népszerű ital, az instant kávéból, tejből és jégből készült jeges frappé különösen a forró nyári hónapok alatt élvez rivaldafényt.

Finnország

A skandináv kávé, a kaffeost egyszerű, csepegtetős, filteres kávéfőzőben készül. Az így kapott feketét egy speciális szárított sajtra öntik, ami szivacsként magába szívja. Krémes, tiramisuízű végeredményt kapnak, amit nyírfából faragott bögréből fogyasztanak el.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A nagyvilág ízei, otthon is:

Cikkünk forrásai voltak

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!