Tévhit vagy valóság: minél erősebb a kávé vagy a tea íze, annál több a koffein benne

Most végre kiderül, hogy az erőteljes íznek van-e bármi köze ahhoz, hogy mekkora a teánk vagy kávénk koffeintartalma.

Sokak fejében él a tudat – többek között az enyémben is – , hogy minél erősebb a kávé vagy a tea íze, annál több benne a koffein, tehát több energiát is ad. Ezt mind a kettőnél könnyű elérni, ugyanis a teánál több ideig kell a filtert benne hagynunk a forró vízben, a kávénál pedig sötétebbre kell pörkölni a kávébabot. De tényleg igaz ez az állítás?

Gyors válasz: NEM – ennél ugyanis kicsit bonyolultabb a dolog.

Nézzük először a teát

Szóval az emberekben az a hiedelem él, hogy minél tovább áztatjuk a filtert, annál magasabb koffeintartalmat érhetünk el. Azonban ennek pontosan a fordítottja igaz!

Tehát minél kevesebb ideig hagyjuk a vízben ázni a filterünket, annál erősebb lesz a forró italunk. Ez azért van, mert a hő hatására a levelekből először a koffein szabadul fel, ezek után pedig tearubiginek, amik rákapcsolódnak a koffeinmolekulákra. Emiatt a szervezetünkben a koffein már nem tud rácuppanni a receptorainkra, ezért nem is pörget úgy fel.

A teában lévő koffeint sokkal lassabban dolgozza fel a szervezetünk

Azt is fontos a teáról elmondani, hogy egyáltalán nem egyenértékű a kávéval. A teában lévő koffeint ugyanis sokkal lassabban dolgozza fel a szervezetünk, így nem igazán ad löketet a nap folyamán. Viszont emiatt az a feszültség sem érezhető, ami egy kávé után igen.

Mi a helyzet a kávéval?

A kávé is nagyon hasonlóan viselkedik, annyi különbséggel, hogy itt nem a készítőjén múlik a dolog, de itt is igaz az, hogy attól, mert erősebb és markánsabb az íze, nem jelenti azt, hogy ezzel aranyosan a koffeintartalma is magasabb.

A kávébabok ízét leginkább a pörkölés határozza meg. (Persze nem mindegy az sem, milyen fajtájú a kávébab.) Minél tovább kezelik a babokat, annál több anyag szabadul fel belőlük, és az ízük és mélyebb, intenzívebb lesz. Ezért is lehetséges az, hogy a nagyobb, sötétebb szemű kávészemek keserűbbek. Érdekes, hogy a sötét és világos pörkölésű kávék koffeintartalma szinte megegyezik, viszont lényeges, hogy pörköléskor a magok tágulnak, és könnyebbé válnak, ezért egy zsák sötét kávé súlyarányosan több koffeint tartalmazhat, mint egy zsák világos őrlésű – mennyiségre viszont kevesebb koffein van benne, mint a világosban.

Nem mindegy, meddig pörkölik a kávébabokat

A sötét babszemek nagyobbak, így egy mérőkanálba kevesebb fér belőlük, mint a világosabból, emiatt gyengébb lesz a lefőzött kávé, mint a világosból készült esetében. Azonban, ha súlyra mérjük, akkor több sötét szemre van szükségünk, mint világosra.

Tehát…

Persze figyelembe kell venni, hogy pontosan milyen típusú kávét iszunk, de azt semmiképpen nem szabad elfelejtenünk, hogy csak azért, mert erősnek érezzük, nem fogunk jobban pörögni a munkában.


Még több kávéval és teával kapcsolatos cikk:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek