Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?

Most már tényleg érkezik a hideg idő, ez pedig azt is jelenti, hogy újra előtérbe kerül a tea. A forró ital végigkísér minket az őszi-téli hónapokon, mindegy, milyen formában fogyasztjuk. Ha valaha láttunk már brit filmet, vagy olvastunk klasszikus angol könyvet, tudhatjuk, hogy a szigetország lakói szinte minden nap, általában öt órakor fogyasztanak belőle. De nem akárhogy teszik ezt, hanem a legtöbbször tejjel. A híres brit tejes tea sokaknál kiveri a biztosítékot, egyeseknek érthetetlen az ital ilyen módon való fogyasztása. Pedig egy tökéletesen érthető magyarázat rejlik a dolog mögött, lássuk, mi az:

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

A bögre miatt történt

A szokás gyökerei valahol a 18. században kezdődnek, amikor a teafogyasztás már elterjedt volt Nagy-Britanniában. Az italt ekkor általában nagyobb kannákban főzték, és ezekből töltötték ki a porceláncsészékbe.

A porcelán kényes szerkezete azonban nem mindig bírta a forró tea hőjét, és gyakran megrepedt, szétpattant.

Ennek megelőzésére kezdték el tejjel inni a teát a britek: a csészébe először egy kevés hideg tej kerül, majd erre öntötték a teát. A tej lehűtötte az edényt, és egy kicsit magát az italt is, persze nem annyira, hogy teljesen elhűljön tőle.

Előbb a tej vagy a tea?

Napjainkban, amikor már elég ritkaságnak számít a finom porceláncsészék használata, a szokás továbbra is él. Érdekes azonban, hogy a tej és a tea hozzáadásának sorrendje nem változott. Még mindig a tej kerül először a bögrékbe, majd a tea, annak ellenére, hogy az edények szétrepedésétől már aligha kell tartanunk.

Nos, ennek az az érdekes magyarázata van, hogy amennyiben a teát töltjük elsőként, és abba pedig a tejet, a tea jobban kihűl, mint amikor a forró teát öntjük a hideg tejhez. Elvileg az íz is máshogy alakul a sorrendtől függően: a tea kevésbé lesz keserű, ha másodikként kerül a bögrébe.

Egy kis teaetikett

És még néhány apróság: nemcsak a kitöltés sorrendje van többé-kevésbé kőbe vésve, hanem sok más aspektus is.

Nagyon ritka például, hogy egyszerre kerül cukor és tej is a teába: a kettő közül csak egyet illik választani.

A keverésnél pedig kerüljük a zajos körbe-körbe kavargatást. Ehelyett képzeljünk egy órát a csésze helyére, és a 12-es és 6-os számok között, előre-hátra mozgassuk a kanalat, úgy, hogy lehetőleg ne érjen a csésze aljához, és a mozdulat minél halkabb legyen.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Érdekességek a gasztronómia világából:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...