Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?

Most már tényleg érkezik a hideg idő, ez pedig azt is jelenti, hogy újra előtérbe kerül a tea. A forró ital végigkísér minket az őszi-téli hónapokon, mindegy, milyen formában fogyasztjuk. Ha valaha láttunk már brit filmet, vagy olvastunk klasszikus angol könyvet, tudhatjuk, hogy a szigetország lakói szinte minden nap, általában öt órakor fogyasztanak belőle. De nem akárhogy teszik ezt, hanem a legtöbbször tejjel. A híres brit tejes tea sokaknál kiveri a biztosítékot, egyeseknek érthetetlen az ital ilyen módon való fogyasztása. Pedig egy tökéletesen érthető magyarázat rejlik a dolog mögött, lássuk, mi az:

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

A bögre miatt történt

A szokás gyökerei valahol a 18. században kezdődnek, amikor a teafogyasztás már elterjedt volt Nagy-Britanniában. Az italt ekkor általában nagyobb kannákban főzték, és ezekből töltötték ki a porceláncsészékbe.

A porcelán kényes szerkezete azonban nem mindig bírta a forró tea hőjét, és gyakran megrepedt, szétpattant.

Ennek megelőzésére kezdték el tejjel inni a teát a britek: a csészébe először egy kevés hideg tej kerül, majd erre öntötték a teát. A tej lehűtötte az edényt, és egy kicsit magát az italt is, persze nem annyira, hogy teljesen elhűljön tőle.

Előbb a tej vagy a tea?

Napjainkban, amikor már elég ritkaságnak számít a finom porceláncsészék használata, a szokás továbbra is él. Érdekes azonban, hogy a tej és a tea hozzáadásának sorrendje nem változott. Még mindig a tej kerül először a bögrékbe, majd a tea, annak ellenére, hogy az edények szétrepedésétől már aligha kell tartanunk.

Nos, ennek az az érdekes magyarázata van, hogy amennyiben a teát töltjük elsőként, és abba pedig a tejet, a tea jobban kihűl, mint amikor a forró teát öntjük a hideg tejhez. Elvileg az íz is máshogy alakul a sorrendtől függően: a tea kevésbé lesz keserű, ha másodikként kerül a bögrébe.

Egy kis teaetikett

És még néhány apróság: nemcsak a kitöltés sorrendje van többé-kevésbé kőbe vésve, hanem sok más aspektus is.

Nagyon ritka például, hogy egyszerre kerül cukor és tej is a teába: a kettő közül csak egyet illik választani.

A keverésnél pedig kerüljük a zajos körbe-körbe kavargatást. Ehelyett képzeljünk egy órát a csésze helyére, és a 12-es és 6-os számok között, előre-hátra mozgassuk a kanalat, úgy, hogy lehetőleg ne érjen a csésze aljához, és a mozdulat minél halkabb legyen.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Érdekességek a gasztronómia világából:

Címlapról ajánljuk

További cikkek