Harcba szálltak az olaszok az eredeti eszpresszó kávéért

Úgy tűnik, már semmi nem áll az olasz eszpresszó útjában ahhoz, hogy felkerüljön az UNESCO világörökségek listájára.

Olaszország két éven belül másodjára nyújt be kérelmet az UNESCO-hoz abban a reményben, hogy felvetessék az eszpresszó kávét a szellemi örökségek és kulturális szokások hivatalos listájára – írja a Dining Guide magazin.

Egy jó olasz kávénál nincsen jobb

A tavalyi évben két olaszországi „csoportosulás" is beadta a kérelmet, hogy legyen az olasz fekete a világörökség része: az egyik szervezet a Hagyományos Olasz Espresso Kávé Védelméért Konzorcium volt, a másik pedig maga Campania régió volt, akik szerint az eszpresszó kifejezetten a nápolyi kultúra szerves része, így ők ilyen formában szerették volna, hogy az UNESCO vegye fel a kávét a kulturális gyakorlatok és a szellemi örökségek listájára. Az UNESCO mindkét kérelmet elutasította akkor azzal a javaslattal, hogy a két oldal egyezzen meg egymással, és a következő évben egy kérelemként nyújtsák be kérvényüket.

A megegyezést követően múlt héten végül elfogadta a kérelmet az olasz Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Erdészeti Minisztérium, ha pedig az Olasz Nemzeti UNESCO-bizottság is hasonlóan jár el, akkor mehet is a kérelem a végső elfogadásra az UNESCO központjába.

Ahogy azt a Dining Guide is írja, a kávé már a reneszánsz idején is feltűnt Itáliában, az eszpresszó azonban egy olasz üzletembernek köszönhetően jött létre a 20. században. Luigi Bezzera szívesen kísérletezett a kávéval és jött rá arra, hogy a gőznyomásnak köszönhetően nemcsak gyorsabban lehet kávét készíteni, de az eljárás jobban kihozza az ízeket is.

Az autentikus nápolyi pizza készítése már 2017 óta a világörökség része, az olasz kávé pedig már a 16. olasz szellemi világörökség lehet, ami felkerül a listára.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek