Ezért ne hagyd benne a bolti fóliában a sajtot

A sajt valószínűleg egy mindennapos vendég a hűtőnkben, és attól függetlenül, hogy egyszerű trappistát vagy valamilyen elegánsabb érlelt, netán egy kényes lágy sajtot veszünk, oda kell figyelnünk a tárolására, hogy ne vesszen kárba az ínyencség.

A hűtőnk egy csodadoboz, ami képes akár hetekig is frissen tartani az élelmiszereket, azonban a sajt nem mindig viselkedik úgy a hűvös polcokon, ahogy azt szeretnénk. Az egyik legszomorúbb dolog, amit a hűtő előtt állva láthatunk, hogy az előző héten megvett drága sajt csúnya penészfoltokat növesztett. És sajnos nem a nemes fajta penészről van szó. De akkor mégis hogyan tároljuk?

Ezért ne hagyd benne a bolti fóliában a sajtot

Milyen a sajtunk?

A válasz attól is függ, hogy milyen jellegű sajt lapul a hűtőnkben. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a tárolás körülményeit, az eltarthatóságot és megmenthetőséget is. Lássuk a kategóriákat.

A nedvességtartalom tekintetében megkülönböztetünk:

  • lágy sajtokat (pl. mozzarella, feta, brie)
  • félkemény sajtokat (gouda, cheddar, trappista)
  • keménysajtokat (parmezán)

Az érlelés szempontjából pedig vannak:

  • friss sajtok (ricotta, lágy kecskesajt)
  • penészes sajtok (kéksajt, camembert)
  • baktériummal érlelt sajtok (provolone, cheddar)

Miben tároljuk?

A sajt legnagyobb ellensége a nedvesség és a hőmérséklet, ezekre kell a leginkább ügyelnünk, amikor egy darabot tartunk a hűtőnkben. Legegyszerűbben úgy tudjuk kontrollálni ezeket a körülményeket, ha megfelelő tárolót választunk.

A legelső dolgunk mindig az legyen, hogy eltávolítjuk a boltban rárakott fóliát.

Ez ugyanis benntartja a nedvességet, amitől könnyebben és gyorsabban bepenészedik a sajtunk. Ezt felgyorsíthatja az is, ha melegebb helyre kerül, így tartsuk a hűtőnk hidegebb polcain.

Ahhoz, hogy sokáig kibírja a sajt, tegyük légmentesen zárható (lehetőleg üveg) dobozba. Azonban egy minimális „légzést” tegyünk lehetővé: a doboz tetejének egyik sarkát hagyjuk résnyire nyitva (kivéve a friss sajtok esetében).

Mit tegyünk, ha penészes lesz?

Még a legkényesebb figyelem mellett is kialakulhat egy kevés penész a sajton, azonban ez nem mindig jelenti a véget. Először is azonosítsuk be a penészt: egyes sajtok alapból tartalmaznak valamilyen (nemes) penészt. Ha színben eltérő (általában fekete vagy rózsaszín) penészt veszünk észre, cselekedjünk gyorsan!

A lágy és friss sajtok kivételével a sajt felszínén kialakult penészt levághatjuk, ha nem túl kiterjedt. A keménysajtok belsejét ugyanis nem tudja elérni a kívül kialakult penész. A kenhető, friss sajtot azonban teljesen átjárja a gomba. Ezeket sajnos nem tudjuk megmenteni, minden más, enyhe penészedést még (kellő figyelemmel) levághatunk.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ne vesszen kárba semmi a konyhádban:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...