Így készül a karácsonyi pisztráng egészben – nem is bonyolult!

A halsütéstől sokan megijednek, pedig tényleg nem nagy kunszt. Ha szereted a különleges ízeket, készíts pisztrángot karácsonyra!

A magyar halfogyasztás év közben nem hág az egekbe, de ilyenkor karácsonykor azért odatesszük magunkat. Legtöbben halászlevet készítenek vagy pontypatkót paníroznak. Most egy ennél sokkal egyszerűbb, ugyanakkor a hétköznapitól tényleg eltérő, ünnepi fogást mutatunk!

Egészben sült pisztráng - receptet itt találsz hozzá!

Nem vagyunk halas nemzet, hiába vannak folyóink és itt a csodálatos Balaton, csak a környékükön élők fogyasztják áldásukat, a halat. Az ünnepek alkalmával azonban előkerülnek a hagyományos családi halas receptek. Ez a sült pisztráng biztos nem szerepel a legtöbb legendáriumban, mégis nagyon ajánljuk. Hogy miért? Mert sokkal kevesebb munka van vele, mint a fent említett receptekkel. Nem lesz olajszag, nem kell passzírozni, nem is sorolom tovább.

Receptért kattints a képre!

A kedvenc piaci halasunknál vegyük meg a pisztrángot, annyit, hogy mindenkinek kerüljön egy halacska a tányérjára. Gyerekeknek természetesen elég kevesebb is, de nekik talán érdemesebb egy másik, szálkamentesebb halféleséget, mondjuk harcsafilét választani. Ezt hasonló ízesítéssel és ugyanabban a serpenyőben is el tudjuk készíteni.

via GIPHY

7 okos tanács, hogy vásárolj friss halat:

  • A hal húsa legyen feszes, ruganyos, kis nyomás után rögtön ugorjon vissza.
  • A szemei legyenek fényesek, csillogóak. Az opálos, kékes szemű halat ne vásároljunk meg, biztosan nem friss!
  • A kopoltyúja legyen tiszta, élénk színű.
  • Az ép, fényes pikkelyek is a frissességet mutatják.
  • A friss halat 1-2 napon belül mindenképpen készítsük el.
  • A felhasználásig tároljuk hűtőben, 0-5 Celsius-fokos hőmérsékleten, benedvesített konyhai törlővel körbetekerve.
  • Amennyiben mélyhűtött halat veszünk, olvassuk el alaposan a terméken található információkat. Csak hibátlan csomagolású halat vegyünk, fogassuk körbe, nézzük meg, ne legyen rajta szakadás!

Tipp:

Kérjük meg a halárust, pucolja meg a halat, a pikkelyek ugyanis összevissza tudnak repülni. Spóroljuk meg magunknak a plusz takarítást!

Elkészítés

Hogy lássátok, tényleg nem egy őrületes meló a sült pisztráng elkészítése, pár mondatban összefoglalom nektek itt:

Előkészítés: a megtisztított pisztrángokat megmossuk és alaposan letörölgetjük, hogy ne csússzanak annyira, majd 45 fokos szögben beirdaljuk mindkét oldalukat. Sózzuk-borsozzuk.

Töltés: a pisztrángok hasüregét megtöltjük egy-egy ág rozmaringgal, pár szelet citrommal, hagymakarikával és pár gerezd fokhagymával.

Sütés: a halakat olajozott grillserpenyőben oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás:ahogy megsült a hal, azonnal tálaljuk. Egy könnyed salátával, krumplipürével, pirított vagy grillzöldségekkel egyaránt isteni.

Íme a videó, mi hogy készítettük:

Boldog halas karácsonyt!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...