Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készül a karácsonyi pisztráng egészben – nem is bonyolult!

A halsütéstől sokan megijednek, pedig tényleg nem nagy kunszt. Ha szereted a különleges ízeket, készíts pisztrángot karácsonyra!

A magyar halfogyasztás év közben nem hág az egekbe, de ilyenkor karácsonykor azért odatesszük magunkat. Legtöbben halászlevet készítenek vagy pontypatkót paníroznak. Most egy ennél sokkal egyszerűbb, ugyanakkor a hétköznapitól tényleg eltérő, ünnepi fogást mutatunk!

Nem vagyunk halas nemzet, hiába vannak folyóink és itt a csodálatos Balaton, csak a környékükön élők fogyasztják áldásukat, a halat. Az ünnepek alkalmával azonban előkerülnek a hagyományos családi halas receptek. Ez a sült pisztráng biztos nem szerepel a legtöbb legendáriumban, mégis nagyon ajánljuk. Hogy miért? Mert sokkal kevesebb munka van vele, mint a fent említett receptekkel. Nem lesz olajszag, nem kell passzírozni, nem is sorolom tovább.

A kedvenc piaci halasunknál vegyük meg a pisztrángot, annyit, hogy mindenkinek kerüljön egy halacska a tányérjára. Gyerekeknek természetesen elég kevesebb is, de nekik talán érdemesebb egy másik, szálkamentesebb halféleséget, mondjuk harcsafilét választani. Ezt hasonló ízesítéssel és ugyanabban a serpenyőben is el tudjuk készíteni.

7 okos tanács, hogy vásárolj friss halat:

  • A hal húsa legyen feszes, ruganyos, kis nyomás után rögtön ugorjon vissza.
  • A szemei legyenek fényesek, csillogóak. Az opálos, kékes szemű halat ne vásároljunk meg, biztosan nem friss!
  • A kopoltyúja legyen tiszta, élénk színű.
  • Az ép, fényes pikkelyek is a frissességet mutatják.
  • A friss halat 1-2 napon belül mindenképpen készítsük el.
  • A felhasználásig tároljuk hűtőben, 0-5 Celsius-fokos hőmérsékleten, benedvesített konyhai törlővel körbetekerve.
  • Amennyiben mélyhűtött halat veszünk, olvassuk el alaposan a terméken található információkat. Csak hibátlan csomagolású halat vegyünk, fogassuk körbe, nézzük meg, ne legyen rajta szakadás!

 

Tipp:

Kérjük meg a halárust, pucolja meg a halat, a pikkelyek ugyanis összevissza tudnak repülni. Spóroljuk meg magunknak a plusz takarítást!

Elkészítés

Hogy lássátok, tényleg nem egy őrületes meló a sült pisztráng elkészítése, pár mondatban összefoglalom nektek itt:

Előkészítés: a megtisztított pisztrángokat megmossuk és alaposan letörölgetjük, hogy ne csússzanak annyira, majd 45 fokos szögben beirdaljuk mindkét oldalukat. Sózzuk-borsozzuk.

Töltés: a pisztrángok hasüregét megtöltjük egy-egy ág rozmaringgal, pár szelet citrommal, hagymakarikával és pár gerezd fokhagymával.

Sütés: a halakat olajozott grillserpenyőben oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás: ahogy megsült a hal, azonnal tálaljuk. Egy könnyed salátával, krumplipürével, pirított vagy grillzöldségekkel egyaránt isteni.

Íme a videó, mi hogy készítettük:

Boldog halas karácsonyt!

Ezek is érdekelhetnek még:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!