Itt az elegáns MANDULA szezonja - de miért is érdemes fogyasztani?

Közeleg az év vége, jönnek az olajos magvakkal díszített és készített sütemények, beköszön a mák, a dió és a mandula is, bizony. Utóbbi az évek során kiérdemelte magának a kimondatlan 'elegáns' jelzőt, és nem csak igen húzós ára miatt. Elmondjuk, miért jó néha fogyasztani belőle.

Ha a legkifinomultabb, legelegánsabb olajos magfélét kellene megneveznünk, tuti, hogy a mandulát mondanánk: nem túl tolakodó íz, szépséges, ovális forma, elegáns sütemények, marcipánok és szépészeti termékek ugranak be róla. Tudjuk, hogy aranyárban mérik, de muszáj beszélnünk róla egy keveset - sokaknál ugyanis ilyenkor kerül (ünnepi) sütikbe és tortákba.

getty

A mandula a mandulafa csonthéjas termése, legközelebbi rokona pedig az őszibarack. A mandulafa termése a világ összes olajos magja közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

Hogy mi van 100 gramm mandulában?

  • 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energia
  • értékes aminosavak, sok-sok növényi rost
  • 2-4 % szénhidrát és igen tetemes, 53-59 % zsír, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll
  • kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás
  • ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, a kálcium, magnézium említendő, de foszfort is tartalmaz
  • nyomelemei közül a vas, mangán és a cink kiemelkedő

A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját az avasodástól, értékes, ezért nem célszerű eltávolítani.

Mire jó a mandula?

  • telítetlen zsírsavjainak hála óvja az érrendszer és a szív egészségét
  • rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozza a jó és a rossz koleszterin szintjét
  • szabályozza a vérben lévő glükóz felszívódását, kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre
  • védi az idegrendszert és az agyműködést
  • növeli a koncentrációt (pl. ha vizsgák előtt, közben nassoljuk)

Mire használjuk?

Ha nem kiváló tápláló, E-vitaminban gazdag olaját használjuk kozmetikumjainkban, akkor együk magában, tegyük sütikbe, aprítva saláták, sütemények, húsok, halak tetejére. Őrölve mandulalisztként szuper és finom gluténmentes lisztpótló, a macaron alapja is, de a marcipánról se felejtkezzünk meg!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Címlapfotó: Getty

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek