JACKFRUIT, avagy a bizarr gyümölcs, amiből "húsétel" készül

Egy gyümölcs, amit hús helyett fogyasztunk – ennél nagyobb őrültséget már kitalálni se lehetne, gondolhatná egy megrögzött és zárkózott húsevő, de mi nem ilyenek vagyunk. Mi szeretünk kísérletezni, és kipróbálni új ízeket, így aztán a jackfruittal is szívesen megismerkedtünk. Mutatjuk, miért érdemes!

A húsmentes konyhát teljesen vegánként vagy éppen a vegetáriánus étkezés különböző válfajait követőként általában két iskola létezik: az egyik nem próbálja meg imitálni a húsos fogások ízeit, a másik viszont bátran kísérletezik, és általában meglepően meggyőző eredményekre jut: még a mi húsban bővelkedő magyaros ételeink is elkészíthetők teljesen húsmentesen, úgy, hogy ízükben teljesen hozzák a megszokott élményt. Bár a tudatos, bolygónkat kímélő étkezésben fontos, hogy az alapanyagaink nagyja helyi vagy legalábbis az égövünknek megfelelő helyen teremjen, azaz ne kelljen sokat utaznia, míg elér hozzánk, így is csökkentve a környezeti ártalmakat, néha nyugodtan tehetünk kivételt, és használhatunk egzotikusabb alapanyagokat is. Mint amilyen a jackfruit.

Jackfruit

Már csak azért is, mert a most bemutatott jackfruitot, azaz a jákafa gyümölcsét konzerv formában használjuk fel, így nem kell számolnunk a romlandósággal. A jackfruit egyébként a világ legnagyobb fán termő gyümölcsféléje, a Délkelet-Ázsiában őshonos jákafa gyümölcse akár a 35 kilót is elérheti, hossza pedig megközelítheti az egy métert is.

Íze annak alapján változik, mennyire érett a gyümölcs, az igazán érett darabok egészen édesek, de az éretlen gyümölcs textúrája és íze rendkívül hasonlít a húshoz, szálas, foszlós állaga miatt teljesen olyan, mint a hús.

Íze is kellemes, nem túl karakteres, ezért rendkívül sokféle vegán fogás készíthető belőle, remekül használható barbeque-ételekben, különböző hamburgerekben, ragukban, készülhet belőle gyros, fasírt, de akár pörkölt is. Próbáljuk ki vele a már bevált vega és vegán receptjeinket, helyettesítsük vele a tofut, a szejtánt vagy akár a gombát.

Az érett gyümölcs íze egyszerre emlékeztet a banánra és az ananászra, a mangóra és az őszibarackra is, ezért Ázsiában fagylalt és különböző krémek készülnek sokszor belőle, az éretlen darabokat pedig konzerv formában tartósítják.

Maga a jackfruit termése rendkívül hasonlít a világ legborzasztóbb szagát árasztó, sokakat rendesen a rosszullétbe kergető duriánra, de míg annak tényleg elviselhetetlen a szaga, a jackfruittal nincs ilyen probléma.

Valóban hasonlít a húsra!

A hazai hipermarketek és bio élelmiszereket forgalmazó boltok polcain egyre többször találkozhatunk a jackfruitkonzervekkel és tartósított változataival, érdemes tennünk vele egy próbát. Már csak azért is, mert semleges íze mellett alacsony a kalóriatartalma, viszont telítve van karotinnal és flavonoiddal, antioxidánsokkal, így gyulladást csökkentő hatással és antibakteriális hatással is rendelkezik.

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Így teheted izgalmassá a húsmentes főzést:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elképesztő külsejű kenyeret sütöttünk lila édesburgonyából

"Lila kenyér, ami egészséges? Ugyan már!" - gondoltam magamban, aztán kicsit utánamentem a dolognak, és kiderült, hogy van benne igazság. Az 'ube' (magyarul lila édesburgonya) egy népszerű alapanyag Ázsiában nemcsak a színe, hanem jótékony hatásai miatt is. Tele van A- és C-vitaminnal, antociánnal, ami egyúttal egy erős antioxidáns is, ja, és Instagramon is jól mutat! Ideje tehát mostantól több lila kenyeret fogyasztani!

Réthly Dávid

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.