Az ízületi gyulladáson is segíthet ez az étrend

Rengeteg a pro és kontra a vegán étkezés mellett, egy friss kutatás szerint úgy tűnik, az ízületi gyulladásra kifejezetten hasznos lehet.

Az American Journal of Lifestyle Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint érdemes lehet a vegán étrenden is elgondolkozni azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek. Ha az utóbbi időben egyre többet fáj kezed-lábad, lehet, hogy itt az ideje több zöldséget és gyümölcsöt, mellette pedig kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztanod – ajánlják a kutatók.

Az ízületi gyulladásra is jó lehet ez az étrend

Az eredmények szerint az alacsony zsírtartalmú vegán étrend (kalóriakorlátozás nélkül) javíthatja az ízületi gyulladásból származó fájdalom tüneteit a rheumatoid arthritisben diagnosztizált betegeknél.

A kutatás során egyébként az ízületi fájdalom nélkül élők is jól jártak a vegán étrenddel: vizsgálatban résztvevők a túlsúlyuk egy részétől is megszabadultak, és koleszterinszintjük is javult.

A rheumatoid arthritis az ízületi gyulladás, és egyébként is a mozgásszervi betegségek legsúlyosabb formája. A betegség az ízületek fájdalmát, duzzanatát és idővel deformálódását hozza el. A rheumatoid arthritis egy gyulladásos betegség, amelynek pontos okát nem ismerjük, de feltételezések szerint az idézi elő, hogy az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot.

Oki kezelés jelenleg nem áll rendelkezésre, de a megfelelő beavatkozásokkal, az ízületek védelmével és az életvitel megváltoztatásával hosszú produktív élet élhető vele. Az életvitel megváltoztatásába pedig, úgy tűnik, érdemes beleszámolni a vegán étrendre való áttérést is.

Az alacsony résztvevőszámos kísérletben 44 olyan személy vett részt, akiknél korábban ízületi gyulladást diagnosztizáltak. Egy skálán meg kellett jelölniük, mennyire volt erős az ízületi fájdalmuk a kutatást megelőző két hétben. A legalacsonyabb fájdalom minősítés a „nincs fájdalom”, míg az abszolút legmagasabb osztályzat az „olyan erős fájdalom, amennyire csak lehetséges” volt. Ezenkívül a tanulmány szerzői minden résztvevő Disease Activity Score-28 (DAS28) értékét kiszámították a C-reaktív fehérjeértékek, az érzékeny és duzzadt ízületek figyelembevételével. A C-reaktív fehérjeértékek segíthetnek felmérni a gyulladás szintjét a szervezetben. Általánosságban elmondható, hogy minél erősebb egy személy ízületi gyulladása, annál magasabb a DAS28 pontszáma.

Ezután a kutatók két csoportra osztották a résztvevőket, az első csoportnak négy hétig szigorú vegán étrendet kellett követnie, majd a következő három hétben további élelmiszerek elhagyása következett. Aztán a következő kilenc hét során a tanulmány szerzői visszavezették a résztvevők étkezési szokásaiba a különféle, korábban kihagyott ételeket. Eközben a második csoportnak ragaszkodnia kellett a hagyományos étrendjéhez, miközben napi placebo kapszulát is be kellett szednie. Miután minden csoport elvégezte a feladatát, a résztvevők további 16 hétig diétát váltottak.

A tanulmány vegán étkezési része alatt a DAS28-érték átlagosan két ponttal csökkent. Ez az ízületi fájdalom nagyobb mértékű csökkenésére utal (a placebo-fázisban regisztrált mindössze 0,3 pontos csökkenéshez képest). A duzzadt ízületek átlagos aránya csökkent (7,0-3,3) a vegán étrend alatt is, de ugyanez az arány valójában nőtt (4,7-5) a placebo fázisban. A vizsgálatot befejezők VAS értékelése is jelentősen javult a vegán fázisban a placebo fázishoz képest.

A résztvevők a súlyukból is veszítettek a vegán diéta alatt, és koleszterinszintjük is javult.

Forrásunk volt.


Még több a vegánságról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek