Ízületi gyulladások és "SMS-nyak" - avagy mi történik a testeddel, ha egész nap a telefonod nyomkodod

Szinte észrevétlenül órákat töltünk naponta okostelefonunkat, táblagépünket nézegetve, nyomkodva. Hallgassuk meg az orvosok véleményét erről az új jelenségről!

Ma már vitathatatlanul mindennapjaink részei az okostelefonok, a táblagépek. Órákat töltünk előttük és észre sem vesszük, hogy rossz hatással is lehetnek ránk. A Rózsakert Medical Center orvosaitól, dr. Körtvélyes Judit szemésztől és dr. Dreissiger Imre ortopédustól most megtudhatjátok, milyen veszélyei lehetnek az okostelefon-használatnak.

dr. Körtvélyes Judit szemész

1. A szemünk látja kárát

Ha a képernyőt nézzük, kevesebbet pislogunk, ez pedig szemszárazsághoz vezethet. Ez első hallásra nem hangzik túl komoly problémának, de a száraz szem következtében égő-, diszkomfort érzés és fájdalom is jelentkezhet, a kötőhártya vörössé válhat. Ennél komolyabb probléma, hogy látásromláshoz és homályos látáshoz is vezethet, illetve a gyulladások kialakulásához is hozzájárulhat. Az okostelefon-használat ezek mellett rövidlátást is okozhat, mert szemünket folyamatos közelnézésre kényszerítjük, ami természetellenes.

2. A nyakunknak sem tesz jót

Gerincünk alapvetően természetes anatómiájú domború és homorú szakaszokból áll. Azzal, hogy a fejünket folyamatosan előredöntjük és görnyedünk, C-alakú görbület alakul ki, ami a derékra és a nyakra is nagy terhet ró – ezt nevezzük "SMS nyaknak" (Persze ma már messze nem az SMS-ek okozzák a legnagyobb problémát.). Az SMS nyak fejfájáshoz, nyak- és vállmerevséghez, fájdalomhoz, gerinckárosodásokhoz vezethet, de szorongás és depresszió kialakulását is okozhatja.

3. Ízületi gyulladást is okozhat

Neked is fájdult már meg a csuklód a telefonnyomogatástól? Nem véletlen. Ilyenkor csuklónkat és hüvelyujjunkat természetellenes pózban tartjuk, ettől ízületi fájdalmak és gyulladás alakulhat ki a kézfejen. Ha hirtelen fellépő fájdalmat érzünk a kezünkön és a csuklónkon, esetleg kisebb duzzanatot is tapasztalunk, az ínhüvelygyulladás jele is lehet, amivel érdemes orvoshoz fordulni.

4. Alvászavart okozhat

Lefekvés előtt sokan végigpörgetik a levelezésüket, a híreket és a közösségi oldalakat. Ez ebben az időpontban különösen rossz ötlet, mert a mesterséges fény növeli az éberséget. Ha az elalvás előtti órákban mesterséges fényt kibocsájtó képernyőt nézel, az alvászavart eredményezhet, amitől másnap ingerültebb, fáradékonyabb leszel és nehezebben koncentrálsz a feladataidra. Hosszútávon pedig növelheti a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Mi a megoldás?

A legcélravezetőbb, ha minél kevesebbet használod az okostelefont. Sokat javíthat a helyzeten az is, ha a mobilhasználat közben, nem a fejedet döntöd előre, hanem az eszközt emeled fel, és legalább 30 percenkét kicsit megtornáztatod a nyakad, a vállad és a csuklód. A szemedet néha pihentesd, nézz távoli tárgyakra és ne felejts el pislogni. Annak érdekében, hogy kompenzáld a gerinc túlterhelését, sportolj legalább heti 3 órát, néhány alkalommal mindenképp iktass be úszást és gerinctornát is. Lefekvés előtt pedig ne a telefonodat nyomkodd, inkább olvass könyvet vagy hallgass nyugtató zenét és relaxálj!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.