Húsmentes hétfő – főszerepben a gomba

Néha érdemes lemondani a húsételekről. A gomba például jó választás lehet, hiszen a legtöbb húsimádó is szívesen fogyasztja.

Tejfölös gombapaprikás recept

Szegfű-, kucsma-, vargánya, fafül-, szarvas-, laska-, rókagomba és csiperke - csak hogy néhányat említsünk. Mind-mind más ízt és karaktert kölcsönöznek az ételnek, de ami ennél is jobb, hogy egész évben fogyaszthatjuk őket.

Hagyományos gombaételek egy kis csavarral

Csiperkéből legtöbbször rántott gomba, gombapörkölt és sült- vagy éppen töltött gombafejet készítünk. Alapfűszerezésként a borsot és a petrezselymet ajánljuk - ők jó barátságot ápolnak a gombákkal. Ha viszont még egy kevés citromlével is meglocsoljuk őket, akkor lesz tökéletes az összhatás! Ezt a négyest használhatjuk grillezett- vagy párolt gomba, illetve gombaleves fűszerezéseként is. Ha pedig még pikánsabbá tennénk az ételt, ne feledkezzünk meg a chilliről sem!

Vargánya

A vargánya karakteres ízéhez válasszunk valami semleges ízű alapot - készítsünk belőle rizottót vagy valamilyen tésztaételt. Nem lesz szükség túl sok alapanyagra egyikhez sem: némi vaj, fehérbor, egy kevés zsálya, parmezán vagy egy csipetnyi kék sajt, és kész is a tökéletes fogás!

Rókagomba

Ez az egyik legízletesebb gombafajta - személy szerint nekem ez az egyik kedvencem. Íze kissé borsos és csípős, de ez sütés-főzés után kissé enyhül. Nagyon sokoldalú, és hihetetlenül esztétikus tud lenni a tányéron. Jól illik tésztákhoz illetve tojásételekhez is.

Szarvasgomba

Íze bonyolult és nagyon karakteres, ezért ezt a gombafajtát fűszerként használjuk az ételekben. A vargányához hasonlóan érdemes nem túl erőteljes ízekkel kombinálni, hogy az étel ne nyomhassa el a gomba jellegzetes zamatát. A szarvasgomba igen megosztó: vagy imádjuk vagy gyűlöljük, de mindenképp megér egy misét.

Laskagomba

Íze nem túl karakteres. Zsír- és szénhidráttartalma alacsony, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Pörköltnek, salátának és levesnek is szuper választás.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...