Húsmentes hétfő – főszerepben a gomba

Néha érdemes lemondani a húsételekről. A gomba például jó választás lehet, hiszen a legtöbb húsimádó is szívesen fogyasztja.

Tejfölös gombapaprikás recept

Szegfű-, kucsma-, vargánya, fafül-, szarvas-, laska-, rókagomba és csiperke - csak hogy néhányat említsünk. Mind-mind más ízt és karaktert kölcsönöznek az ételnek, de ami ennél is jobb, hogy egész évben fogyaszthatjuk őket.

Hagyományos gombaételek egy kis csavarral

Csiperkéből legtöbbször rántott gomba, gombapörkölt és sült- vagy éppen töltött gombafejet készítünk. Alapfűszerezésként a borsot és a petrezselymet ajánljuk - ők jó barátságot ápolnak a gombákkal. Ha viszont még egy kevés citromlével is meglocsoljuk őket, akkor lesz tökéletes az összhatás! Ezt a négyest használhatjuk grillezett- vagy párolt gomba, illetve gombaleves fűszerezéseként is. Ha pedig még pikánsabbá tennénk az ételt, ne feledkezzünk meg a chilliről sem!

Csípős gombafejek

Amikor a fokhagymás pirított gombát készítettem, akkor kóstoltuk ezt a kellemesen csípős változatot is. Egyik finomabb, mint a másik.

Töltött gomba 2.

A fokhagymás pirított gomba, és a csípős gombafejek után következzen egy sütőben készült változat. Természetesen a tapasos könyvből...

Vargánya

A vargánya karakteres ízéhez válasszunk valami semleges ízű alapot - készítsünk belőle rizottót vagy valamilyen tésztaételt. Nem lesz szükség túl sok alapanyagra egyikhez sem: némi vaj, fehérbor, egy kevés zsálya, parmezán vagy egy csipetnyi kék sajt, és kész is a tökéletes fogás!

Zsályás tészta erdei gombával

Tanácstalanul sétáltam a Culinarisban, mivel jó szokásom szerint már megint konkrét elképzelések nélkül mentem este, munka után bevásárolni. Aztán a polcok között sétálgatva ...

Rókagomba

Ez az egyik legízletesebb gombafajta - személy szerint nekem ez az egyik kedvencem. Íze kissé borsos és csípős, de ez sütés-főzés után kissé enyhül. Nagyon sokoldalú, és hihetetlenül esztétikus tud lenni a tányéron. Jól illik tésztákhoz illetve tojásételekhez is.

Fehérboros rókagomba

Nem tudtam ellenállni a piacon a gyönyörű sárga rókagombának. Tésztát is készíthettem volna, ahogy Gergő  is nemrég, vagy rizottót, mint Beácska, de én most inkább lágy polentával ...

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Szarvasgomba

Íze bonyolult és nagyon karakteres, ezért ezt a gombafajtát fűszerként használjuk az ételekben. A vargányához hasonlóan érdemes nem túl erőteljes ízekkel kombinálni, hogy az étel ne nyomhassa el a gomba jellegzetes zamatát. A szarvasgomba igen megosztó: vagy imádjuk vagy gyűlöljük, de mindenképp megér egy misét.

Szarvasgombás tagliatelle

Minap hatalmas öröm ért bennünket. Kedves barátunk kávézójában jártunk, közelgett a záróra, amikor is előkerült a hűtőszekrényből egy nagyon tetszetős csomagocska. Ma hozta egy ...

Fehér szarvasgombás házi gnocchi

A fehér szarvasgomba: a gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és ...

Laskagomba

Íze nem túl karakteres. Zsír- és szénhidráttartalma alacsony, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény. Pörköltnek, salátának és levesnek is szuper választás.

Laskás rizottó

Bár eredeti terveim szerint rókagombás változatot szerettem volna készíteni, de sehol nem találtam, így változtattam a terveken. Majd miután elkészült az étel, kiderült, hogy a nagyobb ...

Osso buco vegyes gombasalátával

Imádom a velőt. Egyszer láttam a tv-ben hasonló velős csontos hús készítését, de nem emlékeztem már az elkészítésére, de nagyon szerettem volna már kipróbálni. Jobb henteseknél ...

Legújabb receptek

Gesztenyekrémes keksztekercs

Keksztekercs, kókusztekercs, kókuszgolyó - mind hasonló téma, mégis mindegyik egy kicsit más. Most a keksztekercs gesztenyekrémmel és kókusszal elegyedik. Mi ezt a kombót is imádjuk.:) ...

Turbolyás varenyiki

A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...

Lemon pasta

A Veganuár alkalmából egy vegán, könnyed receptet szerettem volna készíteni. Így esett a választás a citromos tésztára, amelynek frissítősen savanykás íze teljes erővel indítja be a ...