r
Nosalty Logó

Fehér szarvasgombás házi gnocchi

NS
Fehér szarvasgombás házi gnocchi
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

709
Kalória
45.8g
Fehérje
47.6g
Szénhidrát
36.1g
Zsír
200.5g
Víz
180.6g
Koleszterin
6.3g
Élelmi rost
1.8g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Összesen 709 kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Összesen 1417 kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Összesen 167 kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    36.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4032.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    1225 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    868 mg
  • Nátrium
    1803 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    200.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 709 kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.5 g

Zsír

  • Összesen
    72.3 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    361 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8065.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    2450 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    1735 mg
  • Nátrium
    3607 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    401 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    635 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    169 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 1417 kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    939 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    285 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    420 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 167 kcal

Elkészítés

A mártáshoz

  1. Vegyünk egy tepsit, szórjunk bele 2 bögre (kb. fél kg) nagy szemű, tengeri sót, majd fektessük rá héjastól a krumplikat. Sütőben süssük meg őket.
  2. A reszelt parmezánt keverjük össze a lereszelt szarvasgombával, tegyük félre egy tálban.
  3. Hámozzuk meg a megfőtt/sült krumplikat, és pürésítsük őket krumplinyomóval.
  4. Adjuk hozzá a tojást, a sót, 50 g reszelt parmezánt és annyi lisztet, amennyitől még nem lesz túl kemény a tészta, maradjon lágy, kissé ragacsos. Jól dolgozzuk össze.
  5. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, vágjuk fel 2 cm csíkokra, majd a tésztacsíkokat sodorjuk hengerré úgy, hogy a vastagsága megmaradjon.
  6. Forraljunk vizet egy lábosban, min. 3-4 litert.
  7. A tésztacsíkokat daraboljuk fel egy műanyag habkártyával vagy késsel kb. 2 cm-s darabokra, ilyenkor kedvünk szerint díszíthetjük is, villával mintázhatjuk, vagy reszelőn végig guríthatjuk, ami szintén nyomot hagy a tésztán.
  8. A lobogó vízbe dobjunk egy marék tengeri sót, és apránként főzzük ki benne a gnocchit. Nagyjából 1 perc elég a gnocchi kifőzéséhez, ennyi idő alatt fel kell jönnie a víz felszínére, és már szedhetjük is ki.
  9. A parmezán és szarvasgomba keverékét 1 evőkanál vajjal melegítsük össze egy serpenyőben, ha nem lenne elég szaftos, adjunk hozzá a gnocchi főzővizéből egy keveset. A szarvasgombás mártásnak krémes állagúnak kell lennie.
  10. Szedjük bele a kifőtt gnocchit, majd egy kisebb darabka vajjal keverjük el, tálaláskor pedig szórjuk meg a félretett reszelt parmezánnal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A fehér szarvasgomba: a gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és kellemes illatuk és ízük miatt gyűjtésüket az ember a legrégebbi idők óta megkezdte. Ugyanakkor a vadállatok számára is kedvelt csemege. Gyakran találunk az erdők talaján, főképpen vaddisznóktól eredő túrásokat, bizonyára ezeken a helyeken szarvasgombát kerestek. A fehér elnevezés a belső rész világosabb színére utal. A termőtest szabálytalan gumóalakú, súlya elérheti a 3/4 kilogrammot. Repedezett kérge 1 mm vastag, nem húzható le. Belseje fehér alapon sötétebben márványozott, tömör. Szaga a főtt kukoricára emlékeztet, és annyira erős, hogy jó szaglású ember már messziről rátalálhat, ami annál könnyebb, mert ott ahol a gomba van, a föld megrepedezik, sőt a gomba felső része ki is emelkedik a földből. Íze jó, de fogyasztása csak friss állapotban ajánlatos. Az aszalt gomba rágós, ezért az aszalmányt csak levesek ízesítésére vagy megőrölve pástétomok készítésére használják. Egész évben - még enyhe teleken is - terem. Inkább a hegyvidéki erdőket, bükkösöket kedveli, de fenyvesekben is előfordul. Sokszor csoportosan nő. Közölt lelőhelyei: Ozsdula, Maroshévíz, Kolozsvár (Bükk és Hója), Borszék, Csíkszentmihály, Székelykeresztúr.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...