r
Nosalty Logó

Fehér szarvasgombás házi gnocchi

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Fehér szarvasgombás házi gnocchi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Összesen 709 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Összesen 1417 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Összesen 167 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    36.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4032.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    1225 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    868 mg
  • Nátrium
    1803 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    200.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 709 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.5 g

Zsír

  • Összesen
    72.3 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    361 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8065.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    2450 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    1735 mg
  • Nátrium
    3607 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    401 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    635 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    169 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 1417 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    939 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    285 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    420 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 167 Kcal

Hozzávalók

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Elkészítés

A mártáshoz

  1. Vegyünk egy tepsit, szórjunk bele 2 bögre (kb. fél kg) nagy szemű, tengeri sót, majd fektessük rá héjastól a krumplikat. Sütőben süssük meg őket.
  2. A reszelt parmezánt keverjük össze a lereszelt szarvasgombával, tegyük félre egy tálban.
  3. Hámozzuk meg a megfőtt/sült krumplikat, és pürésítsük őket krumplinyomóval.
  4. Adjuk hozzá a tojást, a sót, 50 g reszelt parmezánt és annyi lisztet, amennyitől még nem lesz túl kemény a tészta, maradjon lágy, kissé ragacsos. Jól dolgozzuk össze.
  5. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, vágjuk fel 2 cm csíkokra, majd a tésztacsíkokat sodorjuk hengerré úgy, hogy a vastagsága megmaradjon.
  6. Forraljunk vizet egy lábosban, min. 3-4 litert.
  7. A tésztacsíkokat daraboljuk fel egy műanyag habkártyával vagy késsel kb. 2 cm-s darabokra, ilyenkor kedvünk szerint díszíthetjük is, villával mintázhatjuk, vagy reszelőn végig guríthatjuk, ami szintén nyomot hagy a tésztán.
  8. A lobogó vízbe dobjunk egy marék tengeri sót, és apránként főzzük ki benne a gnocchit. Nagyjából 1 perc elég a gnocchi kifőzéséhez, ennyi idő alatt fel kell jönnie a víz felszínére, és már szedhetjük is ki.
  9. A parmezán és szarvasgomba keverékét 1 evőkanál vajjal melegítsük össze egy serpenyőben, ha nem lenne elég szaftos, adjunk hozzá a gnocchi főzővizéből egy keveset. A szarvasgombás mártásnak krémes állagúnak kell lennie.
  10. Szedjük bele a kifőtt gnocchit, majd egy kisebb darabka vajjal keverjük el, tálaláskor pedig szórjuk meg a félretett reszelt parmezánnal.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 20267
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A fehér szarvasgomba: a gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és kellemes illatuk és ízük miatt gyűjtésüket az ember a legrégebbi idők óta megkezdte. Ugyanakkor a vadállatok számára is kedvelt csemege. Gyakran találunk az erdők talaján, főképpen vaddisznóktól eredő túrásokat, bizonyára ezeken a helyeken szarvasgombát kerestek. A fehér elnevezés a belső rész világosabb színére utal. A termőtest szabálytalan gumóalakú, súlya elérheti a 3/4 kilogrammot. Repedezett kérge 1 mm vastag, nem húzható le. Belseje fehér alapon sötétebben márványozott, tömör. Szaga a főtt kukoricára emlékeztet, és annyira erős, hogy jó szaglású ember már messziről rátalálhat, ami annál könnyebb, mert ott ahol a gomba van, a föld megrepedezik, sőt a gomba felső része ki is emelkedik a földből. Íze jó, de fogyasztása csak friss állapotban ajánlatos. Az aszalt gomba rágós, ezért az aszalmányt csak levesek ízesítésére vagy megőrölve pástétomok készítésére használják. Egész évben - még enyhe teleken is - terem. Inkább a hegyvidéki erdőket, bükkösöket kedveli, de fenyvesekben is előfordul. Sokszor csoportosan nő. Közölt lelőhelyei: Ozsdula, Maroshévíz, Kolozsvár (Bükk és Hója), Borszék, Csíkszentmihály, Székelykeresztúr.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Gondolom erös elírás: 50dkg só, mint legföbb összetevö. Gondolom liszt az a só! :)

Panno

Kedves Penzfolyam! Köszönjük az észrevételt, korrigáltuk a receptet: az 50 dkg a só a burgonyák megsütéséhez szükséges. Reméljük, így már minden világos. Üdvözlettel: Szalánczi Anna NoSalty

Hozzávalók

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek