Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér szarvasgombás házi gnocchi

Fehér szarvasgombás házi gnocchi
Fehér szarvasgombás házi gnocchi
125 perc / előkészület: 60 perc főzés: 5 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fehér szarvasgomba: a gombák közül számos faj termőtesteit a föld alatt fejleszti ki. Ilyenek az ún. szarvasgombák, amelyek közül egyes fajok hatalmas példányokat hoznak létre, és kellemes illatuk és ízük miatt gyűjtésüket az ember a legrégebbi idők óta megkezdte. Ugyanakkor a vadállatok számára is kedvelt csemege. Gyakran találunk az erdők talaján, főképpen vaddisznóktól eredő túrásokat, bizonyára ezeken a helyeken szarvasgombát kerestek. A fehér elnevezés a belső rész világosabb színére utal. A termőtest szabálytalan gumóalakú, súlya elérheti a 3/4 kilogrammot. Repedezett kérge 1 mm vastag, nem húzható le. Belseje fehér alapon sötétebben márványozott, tömör. Szaga a főtt kukoricára emlékeztet, és annyira erős, hogy jó szaglású ember már messziről rátalálhat, ami annál könnyebb, mert ott ahol a gomba van, a föld megrepedezik, sőt a gomba felső része ki is emelkedik a földből.
Íze jó, de fogyasztása csak friss állapotban ajánlatos. Az aszalt gomba rágós, ezért az aszalmányt csak levesek ízesítésére vagy megőrölve pástétomok készítésére használják. Egész évben - még enyhe teleken is - terem.
Inkább a hegyvidéki erdőket, bükkösöket kedveli, de fenyvesekben is előfordul. Sokszor csoportosan nő.
Közölt lelőhelyei: Ozsdula, Maroshévíz, Kolozsvár (Bükk és Hója), Borszék, Csíkszentmihály, Székelykeresztúr.

hozzávalók / 2 adag

A mártáshoz

A gnocchihoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vegyünk egy tepsit, szórjunk bele 2 bögre (kb. fél kg) nagy szemű, tengeri sót, majd fektessük rá héjastól a krumplikat. Sütőben süssük meg őket.
  2. A reszelt parmezánt keverjük össze a lereszelt szarvasgombával, tegyük félre egy tálban.
  3. Hámozzuk meg a megfőtt/sült krumplikat, és pürésítsük őket krumplinyomóval.
  4. Adjuk hozzá a tojást, a sót, 50 g reszelt parmezánt és annyi lisztet, amennyitől még nem lesz túl kemény a tészta, maradjon lágy, kissé ragacsos. Jól dolgozzuk össze.
  5. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, vágjuk fel 2 cm csíkokra, majd a tésztacsíkokat sodorjuk hengerré úgy, hogy a vastagsága megmaradjon.
  6. Forraljunk vizet egy lábosban, min. 3-4 litert.
  7. A tésztacsíkokat daraboljuk fel egy műanyag habkártyával vagy késsel kb. 2 cm-s darabokra, ilyenkor kedvünk szerint díszíthetjük is, villával mintázhatjuk, vagy reszelőn végig guríthatjuk, ami szintén nyomot hagy a tésztán.
  8. A lobogó vízbe dobjunk egy marék tengeri sót, és apránként főzzük ki benne a gnocchit. Nagyjából 1 perc elég a gnocchi kifőzéséhez, ennyi idő alatt fel kell jönnie a víz felszínére, és már szedhetjük is ki.
  9. A parmezán és szarvasgomba keverékét 1 evőkanál vajjal melegítsük össze egy serpenyőben, ha nem lenne elég szaftos, adjunk hozzá a gnocchi főzővizéből egy keveset. A  szarvasgombás mártásnak krémes állagúnak kell lennie.
  10. Szedjük bele a kifőtt gnocchit, majd egy kisebb darabka vajjal keverjük el, tálaláskor pedig szórjuk meg a félretett reszelt parmezánnal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 799
elküldve: 6
receptkönyvben: 86
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Lilahajni

Mióta szakács: 2012.02.06.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Gnocchi con tartufo bianco, szarvagombás gnocchi, házi gnocchi

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

penzfolyam
penzfolyam Sat, 2017-03-18 12:57

Gondolom erös elírás: 50dkg só, mint legföbb összetevö. Gondolom liszt az a só! :)

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Sat, 2017-03-18 15:11

Kedves Penzfolyam!

Köszönjük az észrevételt, korrigáltuk a receptet: az 50 dkg a só a burgonyák megsütéséhez szükséges. Reméljük, így már minden világos.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
NoSalty

709
szarvasgomba 50 g
parmezán sajt 100 g
vaj 1 ek
burgonya 50 dkg
parmezán sajt 5 dkg
tojás 1 db
finomliszt 2 evőkanál
0.5 teáskanál
vaj 1 tk
parmezán sajt 5 dkg