Te is felforralt vízzel készíted a teát? Akkor nagy hibát követsz el!

Régi berögződés az, hogy forrásban lévő vízzel kell leönteni a teát. De akkor mégis hány fokost kell?

Ezekben a borongós időkben biztosan te is szívesen kortyolgatsz egy kis teát reggelente vagy esténként. De biztos, hogy jól készíted el? A Daily Mail most utánajárt annak, hogyan is kell hivatalosan elkészíteni a teát. Valószínűleg te is a szokásos módon csinálod: először felrakod a vizet forrni, majd amikor 100 fokra hevül és bugyog, leöntöd vele a filtert vagy a teaszálakat. Ezután megvárod, míg letelik az áztatási idő, kidobod a filtert, majd elfogyasztod. Pedig Martin Isark profi ital- és ételkóstoló szerint nem ez a menete a helyes teafőzésnek!

via GIPHY

Akkor mégis hogyan?

A szakértő szerint hagynod kellene, amíg nagyjából 80 fokosra hűl a víz, majd utána kéne a filterhez adnod, így lesz a legoptimálisabb az élmény.

A forralás még abból az időből maradt fenn rossz szokásként, amikor nem volt biztonságosan fogyasztható a víz:

„Itt az ideje megdönteni a mítoszt, miszerint forralt vizet kell használni. A túl meleg víz megöli az ízélményt, száraz és erős teát hagyva maga után. A forralt víz és a túl sokáig áztatott filter miatt olyan lesz, mintha káposztalevet innál” – mondja a szakértő.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek