Görög joghurt házilag: így krémesítsd a natúr joghurtod egy olcsó trükkel

A joghurtvilág koronázatlan királynője a krémesen sűrű görög joghurt. Ha szeretnénk, hogy mindig legyen belőle a hűtőben, de nem akarunk mélyen a pénztárcánkba nyúlni, használjuk ezt a nagyszerű trükköt.

A házi görög joghurt készítése meglepően egyszerű, szinte alig kell dolgoznunk vele, az eredmény pedig ugyanolyan fantasztikusan krémes lesz, mint ha vásároltuk volna. A sima natúr joghurttól nem sok választja el, ezért lehet sikeresen bolti minőségű, házi görög joghurtot csinálni otthon.

Házi görög joghurt: olcsó varázslat egy konyharuhával

Miben más a görög?

Nehezen érthető a szélesen tátongó árkülönbség szakadéka, amikor a polcokon összehasonlítjuk a görög és natúr joghurtokat. Tekintve, hogy mindkettő ugyanúgy tejből készült és kultúrával ellátott tejtermék, mitől drágább az egyik?

A görög joghurt abban különbözik a natúr társától, hogy általában zsírosabb tejből készítik. Ezen kívül a bekultúrázott tejet addig csöpögtetik, amíg a víz és tejsavó nagy része távozik belőle.

Ez a két faktor okozza, hogy lágy és krémes, ízben gazdagabb joghurtot kapunk, ha görögöt veszünk. Azonban értékes forintokat tarthatunk a tárcánkban, és egy konyharuhánál több nem is kell ehhez.

Készítsünk házit!

Érdemes egy nagyobb adag sima joghurtot venni, tehát ne egy kis pohárral induljunk neki a műveletnek. Szükségünk lesz ezen kívül egy tiszta konyharuhára.

A ruhát tegyük egy tálba, esetleg szűrőbe, hogy a szélei lelógjanak róla. Öntsük bele a joghurtot, majd óvatosan, hogy mind benne maradjon, csomózzuk össze a négy sarkát.

Ezen a ponton több lehetőség is áll előttünk: ki kell csöpögtetnünk a joghurtot, és ezt sokféle módon tehetjük.

Ha van sűrű szitánk, tegyük bele a ruhás csomagot, alá pedig egy nagyobb tálat állítsunk. Ez felfogja majd a csöpögő folyadékot. A joghurt tetejére tegyünk egy akkora tányért, hogy befedje, majd helyezzünk rá nehezékeket. Ez lehet befőtt, konzerv, egy súlyosabb burgonya, a lényeg, hogy rendesen lenyomja. Hagyjuk pár órát a „présben”, majd ellenőrizzük, ha még sűrűbbre szeretnénk, adjunk további időt neki.

Egy másik módszerrel is hasonló eredményt érhetünk el. Az összekötött csomagot akasszuk fel (kampóval vagy zsinórral) például egy konyhaszekrény fogantyújára. Tegyünk alá egy edényt, ami felfogja a savót. Kicsit tovább tart a folyamat, mint a préselős, de a saját súlyától csöpögő joghurt szintén krémes állagú lesz.

Bármelyik módszert választjuk is, ilyen könnyen juthatunk görög joghurthoz. Ne lepődjünk meg, ha kevesebb lesz, mint a csöpögtetés előtti mennyiség, ez természetes. Tároljuk hűtőben, a szavatossága csak nagyon minimálisan változhat, de ez nem jellemző.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Sosem fogyunk ki a házi praktikákból:

Címlapról ajánljuk

További cikkek