Nosalty Logó

Joghurtos citromhab

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Ezen a képen: Joghurtos citromhab
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 308 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 1236 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 208 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 308 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    89.8 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    822 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    598.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    167 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    309 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.1 g
  • Cukor
    75 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    178.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    699 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    154 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    519 mg
  • Retinol - A vitamin:
    684 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    669 micro
Összesen 1236 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    100.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    30 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    115 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 208 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A cukrot és a tojássárgát szép krémesre keverjük kézi habverővel.
  2. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, belekeverjük a tojásos krémbe.
  3. Kisebb lábosba tesszük, belekaparjuk a vanília magjait, és folyamatosan kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg szépen be nem sűrűsödik.
  4. Ha már besűrűsödött, levesszük a tűzről, és eldolgozzuk benne a vajat. Kicsit hűlni hagyjuk (kb. 5 perc), majd hozzákeverjük a joghurtot. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  5. A tejszínt felverjük, és óvatosan, hogy össze ne törjük, belekeverjük a joghurtos krémbe. Kisebb tálakba halmozzuk, és fogyasztásig hűtőben tartjuk.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 57076
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 15.

Ajánló

Magában, keksszel, piskótákra, sűrű, tömör csokis sütik mellé...mindenhogy isteni! Én most a máknudlihoz készítettem.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az idei első szüretem így végezte...

Hozzászólások

anagyem

Kedves Dakota! Annyira, de annyira szeretném megcsinálni ezt a guszta citromkrémet... De honnan szerezzek be "kezeletlen" citromot? Ha ebben tudsz segíteni, nagyon megköszönném.

Dacota

Kedves Anagyem, valóban, azt jelenti, bio, vagyis nem kenték össze a héját semmilyen mérgez? anyaggal, hogy tartson, amíg a jóég tudja honnan hozzánk ér. Bio boltokban és nagyobb piacokon kapható. :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

anagyem

Kedeves Nóra! Köszönöm, majd jobban figyelem a bio boltokban, a Lidl-ben, amint kapok, elkészítem, és beszámolok róla. Már nagyon várom! :-))))

mamuka

Lidl-ben kapható Bio citrom néven. Kb.260 Ft fél kg.

Madeira

Kedves Nóra! Ismerem ezt a krémet és imádom! Nyáron megbolondítom tejszín helyett mascarpone-nal, és citromlik?rbe forgatott babapiskótával rétegezem egy jénaiban.Néhány óra a h?t?ben és kész a legh?sít?bb citromisu!

Dacota

Hmmmm...jól hangzik! :) Legközelebb készíts egy fotót, és oszd meg velünk. :) Szép napot! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Úristen ez isteni! Ketten megettük a négy adagot:) Zseniális recept!

Dacota

Ja, mi is így jártunk vele...:) Örülök, hogy ízlett! :)

Tim78

Kedves Anagyem! Kezeletlen citrom az Aldiban is kapható, fel is tüntetik ilyenkor a hálón lév?n papírkán, hogy kezeletlen, és a héj fogyasztásra alkalmas. Mostanában szerencsére folyamatosan ilyen citromot lehet náluk kapni.

LGabesz

Szia! Itt a vaj a sima kocka margarint akarja jelenteni? :) Mert ugye nem ugyanaz a kett? :)

Dacota

Kedves Gabesz! Ne haragudj, de nem értem a kérdést. :) A vaj itt vajat akar jelenteni, margarinról szó sincs. :) Gondolom az kavart meg kicsit, hogy ev?kanálban van megadva a mennyiség, és margarinból van az a kocka, amit süt?margarinnak adnak el a gyártók, meg van a kenhet?, amit elvileg a szendvicsre kéne kenned, és ev?kanállal könnyebb belekanalazni. Ebben a receptben (akárcsak a többi receptemben) vaj szerepel, margarinnal nem f?zök, nem sütök. A hideg vajat valóban nehéz kanalazni, ha inkább mérnéd, akkor egy ek olyan kb. 2 dkg. :) További szép napot! Üdvözlettel, Nóra

LGabesz

Bocsánat nem akartam okoskodni, f?leg, hogy teljesen kezd? vagyok. Azért kérdeztem meg, mert mint tudjuk, sajnos a magyarok többsége vajnak hívja a tégelyes margarint, sokan a kockát is. Te a kisebbséghez tartozol, aki megkülönbözteti a vajat a margarintól és tudja is, hogy mi a különbség. Ez szuper! :) A baj csak az, hogy sokan (ahogy én sem) fogalmam sincs, hogy melyik az az igazi vaj, amit sütésre lehet használni. Ha bemegy a laikus a boltba a vaj szekcióhoz, azok 90%-a tea vaj, amit imádok, de az íze miatt nyílván nem err?l van szó. :) Akkor mir?l? Natúr ízetlen vajat használsz? Milyen márkát? Nagyon kiváncsi vagyok, hogy melyik az a vaj, amelyikkel lehet sütni :) Egyébként sajnos ezen az oldalon is a receptek nagyon nagy hányada margarinnal készül, csak ugye a "köznyelv" miatt vajat tüntetnek fel. Én rá szoktam kérdezni, de általában két féle ember van: aki tudja és ismeri a vajat, az gondolkodás nélkül azt használja (miközben esélyes, hogy margarinra gondolt a feltölt?) vagy ha vajnak hívja ? is a margarint, mint sokan mások, akkor azt fogja használni csíp?b?l, miközben a feltölt? lehet, hogy olyan, mint Te, tehát a vaj az vaj, a margarin az margarin :) Szóval bocsánat a kérdésért, de nekem, mint laikus kezd?nek borzasztóan megnehezítik a dolgát az olyanok, akik a össze-vissza használják a vaj és a margarin kifejezést :( És köszönöm a válaszod!!

teszkó

Ezt írtad: "Ha bemegy a laikus a boltba a vaj szekcióhoz, azok 90%-a tea vaj, amit imádok, de az íze miatt nyílván nem err?l van szó. :)" Gabesz, Ha "imádod a vajat", miért aggódsz, hogy "nyilván nem err?l van szó"? Az alap vaj, vagy teavaj, kb. 80-82% zsírtartalmú, minden más vajféle csak ennek vizezett, vagy ízesített változata. Sosem értettem, hogy lehet a vajat - ( ami tejb?l készül) és a margarint (ami növényi olaj "megkeményítve") - keverni. Ennyi er?vel a disznózsírt is nevezhetnék vajnak. A sütéshez/f?zéshez mindkett? a zsírtartalma miatt kell ( az ízén túl, természetesen). Tehát nem akarsz hígított, vagy ízesítettet fajtát használni, mert akkor más lesz az végeredmény. Mindez igaz a margarinra is. A margarin ugyan 70%-ról indul, de azt is ugyanúgy hígítják, ízesítik, hogy kenhet?bb és mondjuk, kevésbé "zsíros" legyen... nem is említve a "Nem-hiszem-el-hogy-ez-nem-vaj" vagy a "szív-véd?" fajtákat!!!). :o) :o) :o) Tehát, használd az igazit, a teavajat 80, a margarint 70 %-osan, hiszen rá is írják bölcsen, hogy süt?/f?z?margarin. (Nekem még nem tudták úgy ízesíteni a margarint, hogy megegyem kenyérre kenve. :o) Csak a vajat szeretem, használom, csak anyagi megfontolásból nyúlok a margarinhoz, és csakis sütés esetén, mert azért haragban nem vagyok vele. Mindenféle kellemest neked!

Dacota

Szia Gabesz! Semmi baj! Mint ahogy írod, Magyarországon nagyon sokan szinonimaként használják a vajat és a margarint, sajnos...ez nagyrészt azért van, mert 20-30 évvel ezel?tt volt az az idióta hiedelem, hogy a vaj, mint állati zsírból el?állított készítmény, káros a koleszterinre. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, és a vaj valóban nem a legjobb a koleszterinszintnek, de erre nem a margarin a megoldás, hanem a kevesebb zsírbevitel. A másik ok, hogy míg a legolcsóbb vaj 10 dekáját kb. 200 forintért adják, addig 299-ért fél kiló margarint vihetsz haza. Így sajnos, anyagi okok miatt rengetegen a margarint választják vaj helyett. Tudom, hogy nagyon sok háztartásban ez az összeg sokat jelent, de - és ez csak saját vélemény - erre az a megoldás, hogy nem fél kiló zsiradékból sütök pogácsát, csak 20 dekából, de akkor az legyen vaj, ne margarin. Elég kövér nemzet a magyar, nyugodtan elgondolkozhatnánk azon, hogy szükségünk van-e az extra adagokra. De hogy a kérdésedre válaszoljak: a vaj és a margarin között csak min?ségi különbség van. Mivel mindkett? víz és zsiradék keveréke, addig kevergetik ?ket, míg homogénné nem válnak. Így egy recept, ami margarint ír, helyettesíthet? ugyanannyi vajjal, és fordítva. A tíz deka vajjal készült, és a 10 deka margarinnal készült sütemény tészta ugyanolyan kb. ugyanolyan állagú lesz. Ennek az az oka, hogy egy átlag vaj 80-85% zsírt tartalmaz, míg a margarin kb 70-75%-t. Disznózsírból pl. kevesebb kell, mert annak a zsírtartalma 100%, így ha a recept 10 dkg vajat/margarint ír, akkor disznózsírból 7 dkg is elég, de a sertészsír jóval ropogósabbá is teszi a tésztát, így nem érdemes cserélgetni ?ket. Ami a margarin és a vaj között nagy különbség, az a min?ség. A margarin egy m?vi vacak, közelebb áll a m?anyaghoz, mint az élelmiszerhez, káros, ízetlen, ?szintén hiszem, hogy jó íz? ételt nem lehet vele el?állítani. A vaj pedig egy természetes koleszterinbomba, amit?l minden csak jobb lesz. Dióhéjban ennyit. :) Amíg Magyarországon éltem, olyan szerencsém volt, hogy a szemben lév? piacon tudtam termel?i vajat venni, nem is drágán, én mindig azt használtam. Márkát nem nagyon tudnék megnevezni, de az a véleményem, hogy a legolcsóbb "magyar vaj" ( a zászlószín?, Spar által terjesztett, de még a Budget névre hallgató is) jobb választás, mint akármelyik margarin. Ha anyagi lehet?ségeid engedik, válassz termel?i vajat, vagy Lurpakot, esetleg az ír vajat - mind nagyon jók. A többi magyar vaj is tökéletes sütésre-f?zésre egyaránt. Én általában kedveltem a kisebb termel?k, mint a Jásztej vagy a Naszálytej termékeit. Egyébként egyetértek teszkóval, ha a teavaj mindenhez tökéletes. Ha a recept 10 deka margarint ír, te használj 10 deka teavajat. :) A teavaj egyébként a min?ség jelzésére szolgált régen, semmi köze a teához, itt olvashatsz err?l egy cikket: http://www.foodandwine.hu/2013/10/03/a-teavaj-van-e-koze-a-teanak-a-vajhoz-van/ Írtad, hogy kezd? vagy, egyetlen tanácsom van: hagyd a margarint a fenébe, soha többet ne vedd. Ha megvan rá az anyagi lehet?séged, kísérletezz többfajta vajjal, vegyél egyszer termel?it, egyszer Spar Budgetet, egyszer Lurpakot - és rá fogsz jönni, neked melyik ízlik legjobban! Nyugodt szívvel megvehetsz bármit, amire rá van írva, hogy vaj, nincs benne adalék, és legalább 80% felett van a zsírtartalma. Azzal nem nyúlhatsz mellé. :) További szép napot, és sok sikert a gasztronómia világában! A legjobbakat, Nóra

Gabys

Kedves Nóra! Napok óta szemezek a recepteddel. Kerülgetem, de nem hagy békén:) Elkészíteném, mert a férjem kimondottan szereti a citromos édességeket. Viszont, engem picit aggaszt -mert én is csak elnassolnám:) - nem lesz nagyon savanyú a 2 citromtól ill. er?teljesen citrom íz?? Tudom bután hangzik, mert citromhabról van szó, de a kellemesen édeskés-savanykás citromhab valóban h?sít?en hat, de az intenzív ízt nem kedvelem. Vagy ne legyek ennyire ego és max. megeszi mindet a párom? A másik problémám: nem használok vaníliarudat, mert nem szeretem. Ki tudom váltani valamivel? Köszönöm el?re is a válaszod és szép estét Neked! Gabi

Dacota

Szia Gabi! Ha félsz az intenzív citromízt?l, nyugodtan tegyél bele csak egyet, viszont ebben az esetben esetleg adj hozzá egy ek vizet, hogy az állag hasonló legyen (nehogy ett?l legyen már kevésbé könny?. :)) A vaníliarudat helyettesítheted 1-2 csepp aromával, de akár el is hagyhatod, nekem illett a citrom mellé, de nem kötelez?. :) Szép napot! Üdvözlettel, nóra

Gabys

Szia Nóra:) Nagyon köszönöm a gyors válaszodat. Tegnap este megmutattam a páromnak a receptet, megnézte, elolvasta és kijelentette ez így lesz finom ahogy van:) Engedek a "nyomásnak" elkészítem eredetben. Ígérem, megírom majd a végeredményt. Nagyon szép napot kívánok, üdvözlettel: Gabi

Törölt felhasználó

Éppen most rendeltem natur joghurtot házi készítés?. Majdnem olyan mint a görög. Szerintem én ebb?l a krémb?l egyedül is megtudom enni a négy adagot. Jöv?héten ha megkapom a joghurtot elkészítem és beszámolok róla. A citromisu sem elhanyagolható. biztos nagyon fincsi. :) Szép napot mindenkinek

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Megcsináltuk, szuper! Pedig én nem vagyok nagy citromos... Pár dolgot persze módosítottam benne a háztartás és a szokások szerint: sima natúr joghurttal készítettem, és (emiatt is) csak egy citromot használtam. Plusz a cukrot (ahol lehet kerülöm) 4 ek mézre cseréltem. Így is szépen bes?r?södött, és csudajó lett! Köszönjük a receptet, nem utoljára készítettem el!

Csibella

Egy szó: SZUPER!!!

Törölt felhasználó

Gyors kérdés: nem esik össze a "sima" tejszínhab (fix) nélkül?

Dacota

Szia Demene, Bocs, nem vagyok netkozelben, remelem nem keso teljesen jol mukodik fix nelkul is, csak jo zsiros fajtat valassz. :) Udv, Nora

Picantéria

Finom és könny?. Egy pici mentával és díszítésként házi eperdzsemmel kapták a gyerekek. Nagyon ízlett mindenkinek. Köszönjük.

Asszonyka

Kedves Dacota! Én egy tortát alkottam vele :) Kekszes alap, ez a citromos hab rá, annyi változtatással, hogy a habtejszínt megdupláztam benne és zseléfixet adtam hozzá. Nagyon szépen megdermedt, a tetejére még tortabevonóval csurgattam csigamintákat. Isteni lett :) Köszi a receptet! Csenge

Törölt felhasználó

Elkészítettem ma és nagyon fincsiiiii!!!! :) Igaz annyiban volt más az én krémem, hogy habtejszín sajna nem volt itthon hozzá, így csak 1 citrommal készült és egy nagy egész joghurtot tettem bele. A habosítást pedig úgy oldottam meg, hogy könny?vé váljon, hogy a tojások habját keményre vertem fel és egy kis részét a sárgás cukorhoz kevertem a melegítés el?tt, a többit a vaj után dobtam bele, hogy kicsit h?kezel?djön. Jah ráadásul rosszul emlékeztem a tojások számára, így 2 került bele, de nem baj, mert így is jól sikerült, plusz házi vaníliás cukorból került bele 2 ek. :) Köszi az ötletet!

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Nagyon ízlik a citromhab. Más: A margarint, a hamburgert és a kólát pedig egyék-igyák azok akik reklámozzák. Üdvözlettel: Pista

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!