Íme a legtutibb receptek, ha az otthonfőzés és a gyerek is rád maradt

Újra otthon vagyunk az ovisokkal, iskolássokkal. Egyszerre folyik a munka, a digitális oktatás, a kicsik lekötése, szórakoztatása, míg dolgozunk, no és akkor az otthonfőzés gondját még nem is hoztuk szóba. Ötleteket gyűjtöttünk a gyors és finom hétköznapi karanténebédekhez.

Sokak életében nem hozott számottevő változást a héten bevezetett újabb korlátozás, de a gyerekes családok életében megint eljött az az időszak, amikor több korosztály tanulását, szabadidejét kell összehangolni az otthonfőzéssel, nem beszélve az online munkáról és a háztartási teendőkről. A tavalyi karantén alatt sokféle főzési szokást beemeltünk a hétköznapokba, sokan azóta is sütnek-főznek rendszeresen, de nagyon más az, amikor az ember hobbiból főzi a kedvenceit, mint amikor egy vagy több gyereket kell naponta házikoszttal ellátnia.

Íme pár okos recept és tipp, ha az otthonfőzés és a gyerek is rád maradt

Most olyan technikákat és ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyekkel könnyíteni tudjuk az otthonfőzést, és tartalmas, finom és nem utolsó sorban pénztárcabarát fogásokat tudunk összedobni a családnak.

Húsleves és a belőle készülő megannyi finomság

A húsleves elkészítése bonyolultnak tűnhet, hiszen viszonylag sokféle hozzávalótól lesz igazán finom és tartalmas a levesünk, de a jó hír az, hogy csak az előkészítés igényel egy kicsit több időt, utána a főzés már megy magától, nem kell ott állni mellette. Ha este megtisztítjuk a zöldségeket, akkor reggel felkelve csak be kell tenni mindent a fazékba és alacsony hőfokon, gyöngyöztetve főzni. A leves egész délelőtt elvan magában, és legközelebb csak akkor kell foglalkoznunk vele, amikor ebédidőben tálalni szeretnénk. Nem baj, ha az alapléből másnapra is marad, hiszen rengetegféleképpen felhasználhatjuk, akár egy másnap elkészített főzelékbe is, de le is fagyaszthatjuk.

Ha pedig a leveszöldség sem fogy el, még örülhetünk is, hiszen egy kis cukor és mustár hozzáadásával, leturmixolva nagyszerű vadas készülhet belőle, a húslevesből maradt húst átpirítva tésztával tálalva már kész is van a másnapi ebéd.

Zöldségleves és egytálételek

Ne aggódjunk azon, hogy többfogásos ételeket kellene ilyenkor feltálalnunk a családnak, elég ha készül egy tartalmas zöldségleves – akár csirkeaprólékkal – , ami után nincs is második fogásra szükség, viszont marad hely egy finom keksznek, nasinak, de akár egy bolti gofrinak is, ami lehet nem frissen, a konyhánkban készült, de gyümölcsökkel kombinálva abszolút megállja a helyét.

Egy ragu mind felett

A karanténkonyha egyik nagyszerű alapfogása még a sokféle zöldséggel készülő fűszeres ragu, amit készíthetünk ázsiai hangulatúra, vagy tejszínesen, de mexikóira hangolva (vega és húsos változatban) egyaránt. Ezekhez elég csak nagyobb adag rizst párolni, de bevethetünk más, alternatív köreteket is, mint a bulgur, a quinoa vagy a köles is. Nagy előnyük, hogy gyorsan, negyed óra alatt puhára főnek és tele vannak rosttal, ásványi anyagokkal.

Tortillák

Ha úgy éreznénk, hogy mindenki kezd kicsit belefásulni a hétköznapi fogások körforgásába, iktassunk be egy-egy tortillás napot, amikor a készen is megvásárolható tortillalapokat mindenki azzal tölthet meg, amihez kedve van. Mehet bele saláta, paradicsom, paprika, mindenféle finom szendvicskrém, karakteres sajtok, hummusz, sonka vagy épp az előző napról maradt húsos ragu is. A megtöltött tekercseket tegyük egy kis időre a sütőbe, vagy serpenyőben melegítsük át.

A készétel sem ördögtől való

A mostani rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat is követel, amibe beletartozhat az is, hogy engedünk az elveinkből. Sokan vannak, akik teljesen száműzték a készételeket otthonról, ami nagyon is helyes döntés. Ám vannak helyzetek amikor néhány boltban kapható kész- vagy épp félkész étel igenis jó megoldás lehet. Jó dolog elkészíteni például a különböző olaszos tésztákat, ám amikor tényleg csak tíz percünk van arra, hogy valamit az asztalra tegyünk, ne érezzük bűnnek, ha kinyitunk egy kész tésztaszószt. Jó dolog a magunk készítette hús- és zöldséggolyót feltálalni a gyerekeknek, de nincs azzal sem baj, ha néha boltit kapnak. Kínáljunk mellé sült zöldségeket, valamilyen alternatív köretet vagy éppen zöldségekkel felturbózott tésztaszószt, és máris táplálóbb lesz a végeredmény.

Azzal sincs baj, ha például mirelit sült krumpli a köret valamelyik nap, de kombináljuk valamilyen meglepő zöldséges fogással, például készülhet hozzá egy gyors spenótmártás hatperces főtt tojással, így abban a húsz percben, amíg a spenót elkészül, a krumpli és a tojás is tálalható, és fél óránál többet nem is töltöttünk a konyhában.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További tippek az élvezhető házimenzához:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek