Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 (kész)étel, amit nem szégyen a boltban megvenni, és nem házilag készíteni

Szeretsz hatékony lenni a konyhában, vagy csak simán lustább típus vagy? Akkor mutatjuk, mi az, amit tényleg jobb, ha a boltban veszel meg, és nem állsz neki otthon.

Szóval van pár dolog, amit nem szégyen nem házilag készíteni – igen, tudjuk, furcsa és provokatív állítás ez, de végig vettük, mik azok az élelmiszerek, amiknek maximum nagyon ráérős munka-, kisgyerek- és minden gondmentes időszakunkban állnánk neki házilag, mert a bolti sem annyival rosszabb, sőt... és meglepően hosszú lett a lista. Természetesen vitatkozni lehet, sőt, kell, mert NYILVÁN minden, de minden akkor a legjobb, ha házilag, saját kézzel, A-tól Z-ig ellenőrzött módon és ismert alapanyagokból készítjük, frissen. Na de van egy határ!

Azért tényleg van, amit egyáltalán nem nem kell szégyellni, ha boltban veszel. Ezek azok – szubjektív listánk következik:

1. Rétes és leveles tészta

Természetesen a legjobb, ha nagyi receptje szerint otthon gyúrjuk és nyújtjuk, na de kérem. Azért ehhez tényleg temérdek szabadidő kell, és ha friss, hűtött csomagolt típust választasz  és megnézed, hogy az összetevőlista is rendben legyen, nem kell aggódnod. Szinte olyan lesz, mint a házi.

Receptajánló:

2. Paradicsompüré

Jóval olcsóbban kijössz, ha a méregdrága friss paradicsom helyett megveszed a jó minőségű, lehetőleg tartósító- és adalékmentes sima konzerves hámozott paradicsomot. Az is csak paradicsom, ne félj tőle. Természetesen friss is mehet bele, de sokkal több kell belőle. Plusz jóság, hogy ad egy kis extra aromát az ételnek a sűrű (konzerves) szaft.

Receptajánló:

+ ketchup: bár vannak köztünk megrögzött ketchupellenzők is, tény, hogy ha egy jó minőségűt választasz, jobban jársz, mintha magadnak készítenéd a szószt. Időben, pénzben tuti. 

3. Száraztészta, gnocchi

Ki akar otthon kézzel vagy tésztakészítővel tésztát gyúrni és szaggatni? A bolti olasz tésztákban csak durumliszt van, nem kell tartani tőle, és a minőségi bolti gnocchival sem nyúlhatsz mellé – krumplinudlinak nem mindig van kedvünk otthon nekiállni, na.

Ezt láttad?

15 ketchupot vakteszteltünk, és nem egy meglepetés ért minket

4. Savanyúság

Egy finom piaci vecsési savanyúságba nem lehet belekötni – de ha boltit veszel, azért vizsgáld meg az összetevőket, a sok édesítőszer és tartósító nem túl bizalomgerjesztő. Válassz jót, és nem kell otthon savanyítanod.

4. Lekvár

Cukor, gyümölcs – a két fő összetevő. Cukorbetegeknek is van már rengeteg opció, szóval ha nincs kedved eltenni a gyümit, nyugodtan vedd meg a jófajta lekvárt, dzsemet.

Receptajánló:

5. Kenyér, pékáru

Manapság egyre több a megbízható, minőségi pékség, csak meg kell találnod őket. Ha van egy kedvenc péked és egy adalékanyagmentes kedvenc kenyered, ami nem malátával vagy kakaóval színezett, felfújt, másnapra ehetetlen borzalom, ragaszkodj hozzá, és nem kell otthon sütnöd. Persze lebeszélni nem akarunk.

Receptajánló:

6. Fagyi

Na de komolyan – tízből hányan készítik otthon, és hányan veszik meg inkább dobozostól, gombócostól, pálcikástól, ha tehetik? Ugye? Természetesen itt is a házihoz legközelebbi minőségre szavazunk, de egyre több az igényes cukrászda, lehet válogatni.

7. Mirelit zöldborsó és spenót

Ezt a két mélyhűtött zöldséget szavaztuk meg, mert szerintünk ezek tényleg finomak télen-nyáron is, és igen, fagyasztva is – főként pár specifikus márkára gondolunk. A friss spenótról pedig ne is beszéljünk – bár imádjuk, de egy maréknyi marad párolás után egy fazéknyi levélből...

Receptajánló:

8. Chips

A burgonyaszirom elkészíthető otthon is, de olyan nagy a meló vele, míg meghámozod, legyalulod, megsütögeted, és összejön egy zacskónyi adag, hogy inkább válaszd a kevés összetevős sima sózott boltit, ha már csipszezel... 

Ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Felica
F. Bea / Felica Wed, 2018-04-11 09:28

Kedves Judit! Leírom, hogy én hogyan készítem fagyigép nélkül. A kimagozott meggyet beleöntöm a keverőtálkába, a kiengedett leve is benne kell ,hogy maradjon. Én eleve úgy magozom, hogy a megmosott meggyet rögtön a keverőtálba dobálom, így nem megy kárba az értékes leve. Natúr joghurtot keverek hozzá, majd bot turmix-al elkezdem pépesíteni. Kis lábosban tűzhelyen cukor szirupot készítek vizet telítek cukorral olyan arányban adagolom a cukrot, hogy krémes legyen, de még ne karamellizálódjon. Mennyiséget épp ezért nem is írok, mert fokozatosan adagolom a péphez a szirupot, és kóstolgatom, további turmixolás közben, hogy számomra megfelelő legyen. Én pl. kissé savanykásan szeretem. Persze ez itt most ellentmondás, mert fentebb azt írtam nincs teli vágva cukorral, pedig természetesen kell bele, csak koránt sem annyi, mint egy "bóti" fagyiba. Mielőtt véglegesítem, már elő vannak készítve a kis lezárható műanyag éthordók. turmixolás után még elkezdem verni villával, hogy felhabosítsam, (mint amikor tojásfehérjét versz) ez fontos, hogy laza legyen, ne jégtömb legyen a véreredmény. Így gyorsan, míg még habos, bele merem a dobozokba, és mehet a fagyasztóba azonnal, hogy minél előbb elkezdjen hűlni a légbuborékokkal. De elvileg már a turmixolásnál is habzik, az is elegendő lehet. Mézzel is ellehet készíteni, csak az elnehezíti, nehéz lesz habosra keverni. Annyi hátránya van, hogy fogyasztás előtt kb. 20 perccel előbb ki kell venni a fagyasztóból, hogy kanalazható legyen, szóval türelmetlen kisgyerekek esetén ezt bele kell kalkulálni. Nem az a krémes márc mint amit a fagyizóban kapsz, hanem egy frissítő nyalánkság a forró nyári napokon.

Felica
F. Bea / Felica Thu, 2018-04-12 07:51

Szívesen :-) De akkor már elmesélem, hogy ugyanezzel a módszerrel citromfagyit is szoktam készíteni. Itt annyi, hogy a natúr joghurtba belefacsarom a citrom levét, és bele reszelem a héját. Mindegyik nagyon fontos, mert a savanykásságát a lé adja, de a valódi citromos ízt inkább a héja. Itt felesleges a turmixolás, csak fellevegősítem villával, és mehet is a fagyasztóba. Ez is amolyan dobozból kanalazható hűsítő. Ha valakinek nincs kedve bíbelődni a cukorsziruppal, nyugodtan adagolhatja simán a cukrot kevergetés közben. Nem tudok mennyiségeket írni, én kóstolgatom közben.

Felica
F. Bea / Felica Tue, 2018-04-10 21:22

Ezek közül a zöme valóban nem ciki, mindegyik "melós" házilag. Leginkább akkor van lelkifurcim, mikor már ott van halomban a zöldségesnél a friss spenót, de én a fagyasztottat választom. Attól tényleg kiborulok, mikor veszek egy fél zsákkal, aztán a végén épp hogy mindenkinek jut egy tányérral, és dolgozhattam vele fél napot. A töltött paprikát viszont mindig friss paradicsomból készítem, ahhoz ragaszkodom (ezért nem is szoktam gyakran) Házi meggyfagyit is szoktam készíteni, mivel rengeteg meggy terem nálunk. A magozás munkás ez esetben, de pár marék meggyből jó adag, több napra való fagyit el lehet tenni a fagyóba. Nyáron remek frissítő a házi fagyi, mert nincs teli vágva ízfokozóval és cukorral, amitől még szomjasabb leszel.