Így lesz feledhetetlen és tökéletes a húslevesed

Ahogy megérkeznek a hidegebb, őszi napok, az ember rögtön a melegítő, gondoskodó ízekre vágyik. Ilyenkor esik legjobban az aranyló húsleves is, amelyről most megtudhatod, hogy készítheted el a legfinomabban.

Ahány ház, annyi szokás, így van ez a húsleveskészítés terén is, a világ szinte minden táján készítik, de még családon belül is vannak különbségek abban, hogy ki milyen ízesítéssel és húsból, milyen hús-zöldség aránnyal szereti, a belevaló tésztaféléket nem is említve. A húsleves nemcsak egy nemzet gasztronómiai kultúrájának meghatározó eleme, hanem olyan különleges, gyógyító étel, amelynek egészségre gyakorolt jótékony hatásait évezredek óta mindenütt elismerték. A meghűlés kezelésére generációk óta az egyik legismertebb népi gyógymódként alkalmazták a gazdag húslevest, amelyről több kutatás is bebizonyította, hogy gyulladáscsökkentő hatású, és melegen fogyasztva segíthet enyhíteni a felsőlégúti tüneteket.

Emellett a csontos húsokból főzött gazdag alapléről is számos kutatás bizonyította be, hogy olyan vitaminokat, nyomelemeket, fehérjéket tartalmaz, amely jót tesz az emésztésnek, a csontoknak, a bőrnek és a hajnak, a húsban található kollagén is kioldódik a főzés során, így egyfaja multivitamin-készítményként is tekinthetünk a vasárnapi gőzölgő húslevesünkre.

Milyen húsból a legjobb?

Nincs arra kőbe vésett szabály, hogy milyen fajta húsból főzhető a legjobb leves, ahogy azt sem mondhatjuk, hogy csak egyfajta, vagy épp csakis többféle húst főzzünk a levesbe, mert csak akkor lesz igazán finom. Egy fontos szabály van: a hús minősége legyen megfelelő, valamint mindig legyen csontos hús a levesben, mert a csontokból kioldódó kollagén és zsír fogja majd megadni az igazi gazdagságát.

Hidegen, melegen kezdjük?

A húslevesfőzés nem éppen a leggyorsabb konyhai művelet, a leggazdagabb ízt tényleg a hosszan, alacsony lángon való gyöngyöztetéssel érhetjük el, ám jó, ha tudjuk, húslevest lehet főzni kuktában is! Ezzel jelentősen lerövidíthetjük a főzési időt, ám ugyanolyan koncentrált ízt kapuk, mintha hosszú órákig főztük volna. Vannak, akik főzés előtt átpirítják a csontos húsokat, és csak utána teszik fel főzni. Alapvető szabály azonban, hogy az ázsiai rameneken kívül a többi húslevesféle főzésénél a húst először mindig magában, és mindig hideg vízben tegyük fel főzni.

Habozni, ne habozni?

Az, hogy eltávolítjuk-e a húsból kifővő habot, mielőtt beletesszük a levesbe a zöldségeket, szintén csak ízlés kérdése. Személyes tapasztalatom azonban az, hogy ha leszedem a habját, biztosan nem lesz zavaros a leves, így én ezt a lépést sosem hagyom ki. Vannak, akik annyira lassan főzik, hogy van ideje a keletkező habnak szép lassan magától eltűnni. Ez is egy jó megoldás, ha azonban tudjuk, hogy nem lesz négy-öt óránk lassan gyöngyöztetve főzni a levesünket, inkább habozzuk le.

Milyen zöldség kell bele mindenképp?

Erre sincs általános szabály, itthon klasszikusan répa, fehérrépa, hagyma és zeller kerül bele, de gondoljunk csak az ázsiai ramenekre és a phora, amelyhez számos itthon egzotikusnak számító hozzávaló is kell (Pl. gyömbér, csillagánizs, fahéj), vagy arra, hogy más országokban nem elterjedt a petrezselyemgyökér, ezért másfajta gyökérzöldségekkel főzik a húslevest. Van, aki szentségtörésnek tartja, hogy gomba, zöldborsó, vagy épp kelbimbó kerüljön a levesbe, mások pedig még zöldpaprikát is tesznek bele. Ne féljünk kísérletezni, senkinek sem tartozunk elszámolással, mert mi kicsit szokatlanabb zöldségekkel szeretjük a húslevest.

Húsleves palacsintabetéttel gyerekeknek

Mivel gazdagíthatjuk?

A levesbetétek száma szintén rendkívül változatos, itthon a leggyakrabban cérnametélt vagy csigatészta használatos, de a levesgyöngytől kezdve a palacsintán és a tortellinin át a különböző ázsiai tésztákig rengetegféle tésztával gazdagíthatjuk a levest. Sőt, az alkohol használata sem tiltott: az ököruszálylevest sokszor 3-4 cl konyakkal készítik, a levesbe kerülő húsokat főzés előtt átpirítják, és meglocsolják a konyakkal. Különleges, mély ízt ad az ételnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.