Friss ebéd 10 perc alatt: csak egy befőttesüveg kell ehhez a módszerhez

Ezzel az egyszerű módszerrel rövid idő alatt összeállíthatjuk a következő napok étkezéseit. A befőttesüvegbe zárt alapanyagok elállnak a hűtőben, így mindig friss ebédhez jutunk majd, pár perc alatt.

A mindennapos főzés nagy teher, az előre elkészített fogások pedig nem ugyanolyan finomak újra és újra felmelegítve. E két problémának lehet az ellenszere a lenti módszer, amivel egy szuszra letudhatjuk akár az egész heti konyhai munkát is. A befőttesüvegbe zárt ebédek módszere praktikus, egyáltalán nem időigényes, és meglepően sokszínű fogásokat eredményez.

Friss ebéd 10 perc alatt: csak egy befőttesüveg kell ehhez a módszerhez

Mit tud a módszer?

A befőttesüvegbe zárt ebéd módszere tulajdonképpen nem más, mint stratégiai előkészítés. Az üvegbe teszünk minden hozzávalót, amiből a hét folyamán egy kellemes, húsos-zöldséges pirított ételt, vagyis stir fry-t fogunk készíteni.

Azért lehet belőle több napra is tervezni, mert kedvünk szerint alakíthatjuk az üvegek tartalmát: bármilyen zöldség, főtt gabona vagy olajos mag a része lehet. Ezek kombinációival biztos nem fogjuk ugyanazt enni egymás után.

A legnagyobb előny mégis az elkészítés: egyszer kell csak mindent felvágni, szeletelni és üvegekbe rakni. Hét közben csak elővesszük a hűtőből és egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk.

Az összeállítás szabályai

1. A zöldségek sorrendje

Ez a legfontosabb az összeállítás során: attól függ a sorrend az üvegben, hogy az egyes zöldségek milyen gyorsan puhulnak meg.

A szinte kész, gyorsan puhuló dolgok menjenek a legaljára, míg a keményebb zöldségek a tetejére.

2. Minden zöldség legyen száraz

Ez garantálja, hogy több napig is megmarad az üveg a hűtőben, és nem fog bepenészedni, megerjedni. Alaposan töröljünk mindent szárazra.

Szintén fontos, hogy ne használjunk túl nedves zöldségeket (pl. paradicsom). Ezek csökkentik az üveg élettartamát, mert levet eresztenek.

3. Csak ép zöldséget használjunk

Ez is az eltarthatóság miatt fontos, azokat a részeket, amelyek benyomódtak, ütődöttek, vágjuk ki.

4. Legyen változatos az üveg

Használjunk minél több színt (persze lehetőleg maradjunk a szezonális alapanyagoknál) és a zöldségeket is vágjuk különböző formákra. Lehet benne kocka, hasáb, korong, ettől a kész étel is élvezetesebb lesz.

Hogyan készítsük el?

Tegyük a felvágott zöldségeket a fenti szabályok szerint az üvegekbe. Ha mindent jól csinálunk, akár egy hétig is eláll a hűtőben.

Amikor szeretnénk elkészíteni, melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben. Ha teszünk bele húst, kockázzuk fel és készítsük a tűzhely mellé. Vegyünk elő egy korábban összeállított zöldséges üveget.

Először a hús megy a forró olajba, utána pedig egyenként a zöldségrétegek. Akkor adjuk hozzá a következő fajtát, ha az előző már kissé megpuhult, de még nem főtt készre. Az üvegben összerakott sorrend miatt egyszerre fog elkészülni az étel, nem lesznek benne nyers vagy szétfőtt zöldségek.

A végén fűszerezzük kedvünkre: bármilyen friss vagy szárított fűszer, ecet, szójaszósz mind jó választás lehet.

Így kaphatunk a hét minden napján villámgyors, változatos és vagány ebédet, amiért szinte alig kell dolgoznunk.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Az otthon főzés szépségei:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.