Friss ebéd 10 perc alatt: csak egy befőttesüveg kell ehhez a módszerhez

Ezzel az egyszerű módszerrel rövid idő alatt összeállíthatjuk a következő napok étkezéseit. A befőttesüvegbe zárt alapanyagok elállnak a hűtőben, így mindig friss ebédhez jutunk majd, pár perc alatt.

A mindennapos főzés nagy teher, az előre elkészített fogások pedig nem ugyanolyan finomak újra és újra felmelegítve. E két problémának lehet az ellenszere a lenti módszer, amivel egy szuszra letudhatjuk akár az egész heti konyhai munkát is. A befőttesüvegbe zárt ebédek módszere praktikus, egyáltalán nem időigényes, és meglepően sokszínű fogásokat eredményez.

Friss ebéd 10 perc alatt: csak egy befőttesüveg kell ehhez a módszerhez

Mit tud a módszer?

A befőttesüvegbe zárt ebéd módszere tulajdonképpen nem más, mint stratégiai előkészítés. Az üvegbe teszünk minden hozzávalót, amiből a hét folyamán egy kellemes, húsos-zöldséges pirított ételt, vagyis stir fry-t fogunk készíteni.

Azért lehet belőle több napra is tervezni, mert kedvünk szerint alakíthatjuk az üvegek tartalmát: bármilyen zöldség, főtt gabona vagy olajos mag a része lehet. Ezek kombinációival biztos nem fogjuk ugyanazt enni egymás után.

A legnagyobb előny mégis az elkészítés: egyszer kell csak mindent felvágni, szeletelni és üvegekbe rakni. Hét közben csak elővesszük a hűtőből és egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk.

Az összeállítás szabályai

1. A zöldségek sorrendje

Ez a legfontosabb az összeállítás során: attól függ a sorrend az üvegben, hogy az egyes zöldségek milyen gyorsan puhulnak meg.

A szinte kész, gyorsan puhuló dolgok menjenek a legaljára, míg a keményebb zöldségek a tetejére.

2. Minden zöldség legyen száraz

Ez garantálja, hogy több napig is megmarad az üveg a hűtőben, és nem fog bepenészedni, megerjedni. Alaposan töröljünk mindent szárazra.

Szintén fontos, hogy ne használjunk túl nedves zöldségeket (pl. paradicsom). Ezek csökkentik az üveg élettartamát, mert levet eresztenek.

3. Csak ép zöldséget használjunk

Ez is az eltarthatóság miatt fontos, azokat a részeket, amelyek benyomódtak, ütődöttek, vágjuk ki.

4. Legyen változatos az üveg

Használjunk minél több színt (persze lehetőleg maradjunk a szezonális alapanyagoknál) és a zöldségeket is vágjuk különböző formákra. Lehet benne kocka, hasáb, korong, ettől a kész étel is élvezetesebb lesz.

Hogyan készítsük el?

Tegyük a felvágott zöldségeket a fenti szabályok szerint az üvegekbe. Ha mindent jól csinálunk, akár egy hétig is eláll a hűtőben.

Amikor szeretnénk elkészíteni, melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben. Ha teszünk bele húst, kockázzuk fel és készítsük a tűzhely mellé. Vegyünk elő egy korábban összeállított zöldséges üveget.

Először a hús megy a forró olajba, utána pedig egyenként a zöldségrétegek. Akkor adjuk hozzá a következő fajtát, ha az előző már kissé megpuhult, de még nem főtt készre. Az üvegben összerakott sorrend miatt egyszerre fog elkészülni az étel, nem lesznek benne nyers vagy szétfőtt zöldségek.

A végén fűszerezzük kedvünkre: bármilyen friss vagy szárított fűszer, ecet, szójaszósz mind jó választás lehet.

Így kaphatunk a hét minden napján villámgyors, változatos és vagány ebédet, amiért szinte alig kell dolgoznunk.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Az otthon főzés szépségei:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...