LECSÓkérdés: most akkor kell bele fűszerpaprika vagy nem?

A baráti társaságban egyszer "vérkomoly" lecsófőzési vita alakult ki a fűszerpaprika-használat körül. Igen vagy nem? És miért nem? Vagy miért igen?

A lecsónál egy (azaz négy) dolog biztos, a 4 fő alapanyag:

zsiradék, paprika, paradicsom, hagyma.

Minden más a családi tradíciók és ízlés dolga. Anya rizzsel csinálta? Vagy tojással? A TV-paprika dominált? A paradicsom? Esetleg 50-50%-ban volt benne a két zöldségféle?

Na és rakott bele fűszerpaprikát?

Nálunk egyszer vérkomoly lecsófőzési vita alakult ki a fűszerpaprika-használat körül:

Ketté szakadt a baráti társaság, volt, aki Isten ellen való véteknek, más kötelező elemnek tartotta.

A Táfelspicc egy ősrégi szuper cikkére leltünk rá, ami szépen taglalja ezt a kérdéskört olyan emberek véleményére alapozva, mint Cserna-Szabó András író vagy Varjú Viktor séf.

Hogy miért jó a pirospaprika?

A pro elvek alapján elmondható, hogy a fűszerpaprikától kellemes hagymás-füstös pörköltes alapot és színt (!) kap az egész, meg amúgy is, egy magyaros ételhez mindig is illett a vérvörös fűszerpaprika, miért ne menne bele, hiszen csak felerősíti az ízeket...

Miért ne használjuk?

Az ellenérvek alapján viszont pont a lecsó letisztultságát húzza keresztbe, mert "elpörkösíti", főleg, ha a zsiradékon pépesített hagymára szórod. Sokak szerint ez már nem is lecsó, hiszen az akkor jó, ha csak a paradicsom-paprika-hagyma triója érvényesül, a jó alapanyagnak ugyanis fűszer nélkül is jó az íze.

Ahogy Cserna-Szabó írja:

"Ne csináljunk belőle pörköltet, mert ez nem az. Van a magyar konyhának egy rossz beidegződése, szeret mindent elpörköltesíteni."

Azaz ne egy apró hagymán pépesített pirospaprikás masszán főzzük szét a zöldségeket, hanem egy jófajta szottyot képezzünk, ami méretesre felkarikázott hagyma, paprika és paradicsom kifőtt leve. Ő elfelejtené a fűszerpaprikát, mondván, a zöldpaprika elég.

Varjú szerint pedig:

"Sokan rommá főzik, és attól lesz leveses, de szerintem akkor a jó, ha van némi leve, de minden összetevő - a paprika, a paradicsom és a hagyma - látszik benne... a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjára először a nagyobb kockákra vágott paprikát teszem pirulni, kicsit megüvegesítem. Második a hagyma, és harmadik a paradicsom."

Ő nem zárja ki egy kis pirospaprika használatát, de szerint érdemes csínján bánni vele, mert a túl sok fűszerpaprikától édes lesz a lecsó.

Külföldi lecsófélék:

Szóval na, TI raktok bele?

Ezt láttad már íz ízHUSZÁR-on?

Botrány! Nem mosom a húst - és ez nem vicc - TE mosod?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...