Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tumbet - a mallorcai lecsó

Tumbet - a mallorcai lecsó
Tumbet - a mallorcai lecsó
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lecsóból sosem lehet elég, néha-néha azonban érdemes körülnézni a nagyvilágban, máshol hogyan készítik ezt az egyszerűsége miatt fantasztikus fogást. A francia ratatouille-t talán senkinek nem kell bemutatni Remy patkánynak köszönhetően, és a közel-keleti szexi tesó, a shakshuka is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert mostanában. 

A mallorcai lecsó, azaz a tumbet, azonban még kevésbé ismert, pedig elkészítése semmivel nem nehezebb, mint gall társának. A baleár-szigeteki egytálételbe burgonya, padlizsán, piros kaliforniai paprika és (helyenként) cukkini kerül rétegezve, amit paradicsomszósszal sütnek egybe. A recept különlegessége, hogy a zöldségeket a sütés előtt bő olajban elősütik - na ez az a lépés, amit mi picit leegyszerűsítettünk, és inkább olajban alaposan megforgatva a sütőbe küldtük a zöldségkarikákat.

A végeredmény természetesen magáért beszél, szóval ha lecsófüggőségben telik a nyaratok, akkor ezt a verziót is imádni fogjátok!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánt fél centis karikákra vágjuk és alaposan besózzuk. Állni hagyjuk egy szűk órát, ezalatt kienged magából jó sok vizet, és ezzel együtt a "keserűségét" is. Az óra leteltével leöntjük a folyadékot róla, majd szárazra töröljük a szeleteket.
  2. A többi zöldséggel nem kell ennyit pepecselni, egyszerűen felkarikázzuk őket vékonyan.
  3. Eljött a zöldségek elősütésének ideje, itt egy komoly döntést kell meghoznunk: tradicionálisan, bő olajban sütjük ki a besózott-borsozott zöldségkarikákat, vagy inkább sütőben gyorsítunk a folyamaton - most az utóbbi módszert mutatjuk meg.
  4. A zöldségeket típusonként meglocsoljuk 3-3 ek olívaolajjal, alaposan sózzuk-borsozzuk, majd összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200°C-os sütőben, grillfokozaton 10-10 percet sütjük. A sütőpapírt nem kell cserélni, a zöldségek nem koszolnak sokat, egy papíron végigsüthetjük a négyféle zöldet.
  5. Jöhet a rétegezés: egy kisebb, sütőbe való tepsi alját megkenjük a paradicsomszósz felével. Erre jöhetnek a zöldségrétegek: a burgonya, a padlizsán, a cukkini és a paprika.
  6. A tetejét megkenjük a paradicsomszósz másik felével, majd 180°C-os sütőbe tesszük 10-15 percre. Frissen, melegében tálaljuk, aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal megszórva.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 419
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
98 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
konyha: spanyol
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

spanyol lecsó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

186
olívaolaj 9 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
burgonya 3 közepes db
padlizsán 1 db
cukkini 1 db
piros kaliforniai paprika 1 db
paradicsomszósz 5 dl