r
Nosalty Logó

Tumbet - a mallorcai lecsó

Rosanics Petra
Tumbet - a mallorcai lecsó
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

184
Kalória
3.1g
Fehérje
17.6g
Szénhidrát
12.6g
Zsír
223.2g
Víz
-
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
7.6g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1105 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    554.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    223.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    774 micro
  • β-crypt
    157 micro
  • Likopin
    11579 micro
  • Lut-zea
    735 micro
Összesen 184 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.5 g

Zsír

  • Összesen
    75.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3325.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    476 mg
  • Nátrium
    2415 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    105.5 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    1339.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    429 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    363 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    4641 micro
  • β-crypt
    939 micro
  • Likopin
    69475 micro
  • Lut-zea
    4411 micro
Összesen 1105 kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    78.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    273 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    4082 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 65 kcal

Elkészítés

  1. A padlizsánt fél centis karikákra vágjuk és alaposan besózzuk. Állni hagyjuk egy szűk órát, ezalatt kienged magából jó sok vizet, és ezzel együtt a "keserűségét" is. Az óra leteltével leöntjük a folyadékot róla, majd szárazra töröljük a szeleteket.
  2. A többi zöldséggel nem kell ennyit pepecselni, egyszerűen felkarikázzuk őket vékonyan.
  3. Eljött a zöldségek elősütésének ideje, itt egy komoly döntést kell meghoznunk: tradicionálisan, bő olajban sütjük ki a besózott-borsozott zöldségkarikákat, vagy inkább sütőben gyorsítunk a folyamaton - most az utóbbi módszert mutatjuk meg.
  4. A zöldségeket típusonként meglocsoljuk 3-3 ek olívaolajjal, alaposan sózzuk-borsozzuk, majd összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200°C-os sütőben, grillfokozaton 10-10 percet sütjük. A sütőpapírt nem kell cserélni, a zöldségek nem koszolnak sokat, egy papíron végigsüthetjük a négyféle zöldet.
  5. Jöhet a rétegezés: egy kisebb, sütőbe való tepsi alját megkenjük a paradicsomszósz felével. Erre jöhetnek a zöldségrétegek: a burgonya, a padlizsán, a cukkini és a paprika.
  6. A tetejét megkenjük a paradicsomszósz másik felével, majd 180°C-os sütőbe tesszük 10-15 percre. Frissen, melegében tálaljuk, aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal megszórva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 20x30

Lecsóból sosem lehet elég, néha-néha azonban érdemes körülnézni a nagyvilágban, máshol hogyan készítik ezt az egyszerűsége miatt fantasztikus fogást. A francia ratatouille-t talán senkinek nem kell bemutatni Remy patkánynak köszönhetően, és a közel-keleti szexi tesó, a shakshuka is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert mostanában.  A mallorcai lecsó, azaz a tumbet, azonban még kevésbé ismert, pedig elkészítése semmivel nem nehezebb, mint gall társának. A baleár-szigeteki egytálételbe burgonya, padlizsán, piros kaliforniai paprika és (helyenként) cukkini kerül rétegezve, amit paradicsomszósszal sütnek egybe. A recept különlegessége, hogy a zöldségeket a sütés előtt bő olajban elősütik - na ez az a lépés, amit mi picit leegyszerűsítettünk, és inkább olajban alaposan megforgatva a sütőbe küldtük a zöldségkarikákat. A végeredmény természetesen magáért beszél, szóval ha lecsófüggőségben telik a nyaratok, akkor ezt a verziót is imádni fogjátok!

További receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.