Paradicsom és olajbogyó fedi a ropogós focacciát, mert nyár van

A focaccia ötvözi egy pizza és egy kenyér legjobb tulajdonságait, miszerint belül foszlós, kívül ropogós, és rengeteg fantasztikus (például olaszos) ízzel kiegészíthető. A mi döntésünk most a paradicsomra és az olajbogyóra esett.

A focaccia egyike azoknak a péktermékeknek, amelyeket kissé nehéz kategorizálni. Nem kenyér, mert ahhoz túl lapos, de nem is lepény vagy pizza, mert ahhoz túl vastag, ráadásul feltétek sem mindig kerülnek rá. Persze mindenki jobban jár, ha valamivel telepakoljuk a focaccia tetejét, hiszen ettől ezerszer gazdagabb lesz ez a se-nem-kenyér-se-nem-pizza. A mi kedvenc nyári receptünkben koktélparadicsom és olajbogyó a sztár, ami igen ütős kombinációt eredményez.

A fűszeres focaccia receptjét ITT találod!

Dagasztás több lépésben

A focaccia alapvetően sokkal légiesebb, mint egy átlagos kenyér, ezt pedig annak köszönheti, hogy magasabb hidratációjú (tehát nedvesebb) tésztából készül. Ezt ugyan nehezebb kezelni, dagasztani, szerencsére azonban több dolog is segítségünkre siet az elkészítés során.

Ezek egyike pedig az előzetes pihentetés, amelynek során a víz és a liszt „megismerkednek egymással”.

Ekkor az élesztőnek is van egy kis ideje dolgozni, illetve, a dagasztásnál könnyebben kezelhető lesz a massza. Hagyjunk tényleg legalább 45 percet a tésztának a pihenésre, mielőtt nekikezdenénk a gyúrásnak.

Ragacsos tészta

Amikor aztán elérkezik a dagasztás ideje, észre fogjuk venni, hogy tényleg elég ragacsos kenyértésztával van dolgunk. Ettől elsőre kissé megijedhetünk, de pánikra semmi ok. Kövessük a következő tanácsokat:

A fűszeres focaccia receptjét ITT találod!
  • ne adjunk túl sok lisztet a tésztához, mert akkor nem lesz olyan szép, levegős, mint amilyennek a focacciának lennie kell
  • inkább egy kevés olajat kenjünk a deszkára és a kezeinkre, ezzel megakadályozva a tészta leragadását
  • nem is muszáj deszkára önteni, a tésztát a keverőtálban is kidolgozhatjuk, és akkor biztosan nem fogjuk a felét elveszíteni a pulton

Hagyjuk pihenni

A dagasztás után következik a tészta újabb pihentetése, kelesztése, amit két különböző módon is megtehetünk. A klasszikusabb módszer, ha meleg helyen adunk neki 2-3 órát. De hűtőben is keleszthetünk, ehhez azonban legalább egy fél napra lesz szükségünk.

Ha megkelt a focaccia tésztája, alaposan olajozott tepsibe öntjük, ennek a tepsinek pedig, igen, megint újabb kelesztésre lesz szüksége. Ebben az esetben már csak 1 óra a pihentetési idő, ami alatt elnyeri végső formáját a kenyér.

A fűszeres focaccia receptjét ITT találod!

Paradicsom és olajbogyó

Még egy utolsó fontos dolog a focacciával kapcsolatban: mielőtt ellátjuk a kedvenc feltéteinkkel (ez lehet gyümölcs, zöldfűszer, vagy esetünkben koktélparadicsom és olajbogyó), tényleg jó alaposan nyomkodjunk bele lyukakat.

Ezt a kezünkkel tudjuk a legegyszerűbben megtenni: a belenyomott lyukaktól még levegősebb, egyenetlenebb, girbe-gurbább lesz a focaccia, ami sokat hozzátesz az élvezetéhez.

Egy focaccia utóélete

Amikor megsült, a focaccia egy kívül ropogós, belül foszlós kenyér, ami rengeteg különböző dologra használható. Önmagában, krémekbe, vagy a balzsamecet-olívaolaj kettősébe mártogatva egészen isteni. Persze tovább is vihetjük a dolgot, és készíthetünk minden jóval megpakolt szendvicseket.

Készítsünk paradicsomos-olajbogyós focacciát!

Hozzávalók: 500 g finomliszt (00), 50 g teljes kiőrlésű liszt, 3 dl víz (langyos), 50 ml olívaolaj, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál oregánó, 1 kk só, 1 tasak (11 gr) instant élesztő, 10 db koktélparadicsom, 20 db olajbogyó

A vizet keverőtálba öntjük, és mehet bele a többi hozzávaló is, utolsóként a liszt. (Az instant élesztőt nem szükséges felfuttatni!) Éppen csak összekeverjük a hozzávalókat (hogy mindenhol nedves legyen a liszt), majd letakarjuk konyharuhával, és 40-50 percig állni hagyjuk.

Ezután összegyúrjuk teljesen, hogy egy viszonylag lágy állagú tésztát kapjunk. (Az sem baj, ha egy picit ragad.)

Miután alaposan kidagasztottuk, gombócot formázunk a tésztából, és jól be is olajozzuk, majd letakarva pihentetjük kb. 2-3 órát, akár egy fél napot is (de akkor viszont tegyük hűtőbe).

A tésztát egy kiolajozott tepsibe tesszük, és elegyengetjük. Lefóliázzuk, és még egy órát hagyjuk kelni.

A fűszeres focaccia receptjét ITT találod!

Sütés előtt meglocsoljuk olívaolajjal, majd az ujjaink hegyével lazán és finoman megnyomkodjuk. Bátran másszunk bele, ezzel is még több levegőt bejuttatva a tésztába. Végül belenyomkodjuk a koktélparadicsomokat és az olajbogyókat, nyakon öntjük még egy kis olívával, és végül durva szemű sóval is megszórjuk az egészet.

Előmelegített 220 fokos, légkeveréses sütőbe (opcionális) tesszük, és kb. 15 perc alatt megsütjük.

A focacciából készülhet például:

A fűszeres focaccia teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.