Felfedjük a házi focaccia 5 legnagyobb titkát, hogy te is könnyen elkészíthesd

Ugyan már lecsengőben van a házi kenyérsütési láz, sosem késő tökéletesíteni egy új péksüteményt vagy technikát. A kívül ropogós, belül légiesen buborékos focaccia első ránézésre emelt szintű feladatnak tűnhet, pedig egyáltalán nem az.

Ha nekivágunk a házi focaccia készítésének, egy dologra mindenképpen készüljünk fel: nem néhány perces műveletről van szó. Ez viszont semmiképpen se tántorítson el bennünket az otthoni sütéstől. Az elkészítési idő nagy része alatt egyáltalán nem kell majd a tésztával foglalkoznunk, sőt, jobb is, ha egy kicsit megfeledkezünk róla. De ne szaladjunk ennyire előre, ismerjük meg sorban a házi focaccia összes titkát.

Felfedjük a házi focaccia 5 legnagyobb titkát, hogy te is könnyen elkészíthesd

Titok #1: a liszt

Mint a legtöbb kenyérnél, itt is nagyon fontos, hogy jó minőségű liszttel kezdjünk neki a projektnek. A minőség azonban nem elég, a liszt fajtájával is legyünk válogatósak. Használjunk 00-s vagy kenyérlisztet, esetleg pizzalisztet.

Ezekre mind jellemző, hogy erősebb glutén képződik a velük készült tésztában. Ha kelt tésztáról, kenyérről van szó, mindig ezekkel dolgozzunk.

Titok #2: a víz

A hidratáció, vagyis a tészta nedvességtartalma szintén kiemelt szerepet kap a focaccia esetében. A víz és a szárazanyagok (liszt, só, élesztő vagy kovász) aránya határozza meg, hogy milyen lesz a kisült péktermék állaga.

A focaccia esetében a 90%-os hidratáció a cél. Ez a következő egyenletet jelenti: víz súlya (g) / száraz hozzávalók súlya (g) x 100.

A 90% egy nagyon nedves, ragadós tésztát jelent, amivel normális körülmények közt elképesztően nehéz lenne dolgozni. Mivel dagasztás ebben az esetben nem történik, csupán hosszas kelesztés a hűtőben, emiatt nem kell aggódnunk.

Titok #3: a kelesztés

Keleszteni csak meleg helyen lehet, ugye? De még mennyire, hogy nem! A hűtőben kelesztésnek számos előnye van, a lágyabb tésztától kezdve a mélyebb ízekig. Az előnyök közé tartozik az is, hogy szinte alig kell hozzányúlnunk a tésztához, csak hagynunk kell, hadd nőjön magától.

A focaccia nehezen kezelhető tésztáját pihentessük legalább egy napig a hűtőben. Miután összekevertük az összes hozzávalót, és összeállt a tészta, ne kezdjük el dagasztani, hanem tegyük egy gazdagon kiolajozott tálban a hidegre.

Egy nap alatt nagyjából kétszeresére kel a hidegben a tészta. Az olajos tepsire borítva egyengessük el, és hagyjuk szobahőmérsékleten egy óráig felmelegedni. Ez alatt az idő alatt másodszor is megkel majd egy kicsit.

Titok #4: az olaj

Az előző részben már többször szóba került az olaj. Ez nem véletlen, a focaccia készítésének elengedhetetlen szereplője a zsiradék. Ugyan a tésztába nem tettünk belőle, kívülről alaposan be kell olajoznunk.

Ne sajnáljuk az olajat, se a kelesztés alatt, se sütés közben. Az első fázisban megakadályozza, hogy a tészta beleragadjon a tálba, a sütőben pedig ettől lesz ropogós és aranybarna a kenyér alja és teteje.

A tepsibe önthetünk 3-4 evőkanállal belőle, miután pedig elegyengettük a tésztát, a tetejét is locsoljuk meg további 1-2 evőkanál olajjal.

Titok #5: a lyukak

Minden valamirevaló focaccia göcsörtös-lyukas felületű, ezekbe a mélyedésekbe pedig gyakran finomságokat is rejthetünk: olajbogyót, fokhagymát, fűszereket, aszalt vagy friss gyümölcsöt.

Ahhoz azonban, hogy ezek a sütő hőjében is megmaradjanak, elég határozottnak kell lennünk velük. Mind a tíz ujjunkat használva, nyomjuk a tésztát egészen addig, amíg nem érezzük a tepsit a kezünkkel.

A nyomkodást mindig közvetlenül a második kelesztés után és a sütés előtt végezzük el. Szórjuk meg a focacciát fűszerekkel, sóval és más tetszőleges kiegészítőkkel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Készítsd el ezeket is otthon:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.