Túrós-lekváros töltött zsömle – gyors desszert olcsó alapanyagokból

Nincs kedved sokat lacafacázni vele, de nagyon ennél egy kis édeset? Ehhez a recepthez nem kell túl sok hozzávaló, sőt, ezek legtöbbje már a konyhádban várja, hogy felhasználd!

Gyermekkorunk nagy kedvence, de érdekességképpen nálunk ilyen soha nem készült, egy osztálytársamnál kóstoltam először, anyukája dobta nekünk össze egy délután, ott szerettem bele a túróval töltött zsemlébe. A mazsolát, habár szőlő volt eredetileg, amit frissen mindenki kedvel, de így szárított formában már sokan ki nem állhatják. Érdemes erre az apró tényezőre gondolni ennél a desszertnél, csak akkor használjuk, ha senki nem fog problémázni rajta. Nálunk kimaradt és így elfogyott az összes buci. Az új mondás szerint: nincs mazsola, nincs sírás!

Mire figyeljünk?

A zsemlét a felső egyharmadánál skalpoljuk, és ezt a részt is kenjük majd meg cukros tejjel, hogy belül puhuljon, kívül piruljon, és ropogós legyen. A kivájt belsőt nem kell kidobni, csipkedjük bele a töltelékbe. Sütés előtt pedig tojássárgával vagy olvasztott vajjal, akár külön-külön a két sütési etap előtt és közben mindkettővel kenjük meg kívülről.

Mitől lesz habos a töltelék?

Az egyik tojássárgáját egyből, a két tojásfehérjét pedig habosítás után keverjük a töltelékbe. Ide mehet még bele kicsi vaj és egy kanál tejföl a kiszáradás ellen. Ez a mix csodálatosan nagyra törő töltelék lesz a zsemlében.

Lekvár?

Igen, ez a hagyományostól eltérően lekvárral készült. A Rákóczi túrós az egyik kedvencem, az abban fellelhető sárgabaracklekvár után szabadon ide is került egy kevéske. Nagyon nagy újítás! Esküszöm sokkal finomabb lesz tőle! A csinosításban is segít, a család azt gondolta, hogy ez egyenesen valamilyen fánk, képviselőre tippeltek. Miután megmondtam, hogy egyszerű zsömle, tágra nyílt a szemük, de kóstolás után meggyőződtek róla, hogy egy egyszerű vizes zsömléből is lehet úrias desszertet fabrikálni.

Hogyan süssük?

Először összegyűrt, benedvesített sütőpapírt applikáljuk a sütőtálra, így toljuk a sütőbe kb. 15-20 percre sülni, majd a takarást levéve további 10 percig piríthatjuk. A hőfok mindig egy nehéz kérdés, nálam a 200 már sok, a 180 pedig kevés, így 190 fokon sütöttem.

Így tálaljuk!

Túrós töltött zsemléből egy darab egy embernek bőven elég, mondjuk egy krémleves után helyettesítheti a főfogást is. Sütőből kivéve hagyjuk pihenni, csak utána porcukrozzuk, és tegyünk egy kiskanál lekvárkupakot a tetejére, ettől még csinosabb lesz. Frissen a legjobb, de próbáltam már másnap, és akkor sem veszít az élvezeti értékéből, ilyenkor érdemes kicsit sütőben átmelegíteni.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.