Ezt ették a filmben!

Bármennyire illetlen dolog is, néha jólesik tévézés közben enni. Hát még, ha a filmben is esznek! Kultikus gasztrokedvencek a filmekből – hogyha rákívántok, azonnal el tudjátok készíteni!

A cingár és a nagydarab

Naná, hogy velük kezdjük, az olasz film koronázatlan spagettiwestern királyaival, akik egyetlen biliárddákóval 20 embert vernek laposra, akik sztoikus nyugalommal néznek szembe az ellenséggel, és akik nélkül elképzelhetetlen a húsvét, a karácsony, vagy bármelyik nemzeti ünnep. Bud Spencer és Terence Hill külön-külön is rengeteg filmet forgattak, de ha kettőjük együtt játszik, biztosan mindenkinek beugrik filmjeik legismertebb étele – természetesen, csak a pisztáciafagyi után. Fölösleges letagadni, hogy a hagymás babot (nem krumplis halat) mindannyian megkívántuk már egyszer, úgyhogy ha eddig nem próbáltátok, itt a remek alkalom – csak pár alapanyag kell hozzá, no meg egy megbízható serpenyő, amely étkezés után a gonoszok elleni harcban is felhasználható!

Retro vásárlás: Közért és ABC >>

Csábítás francia módra

Ha a csábítást kívánjuk boncolgatni a francia filmekben, több tanulmánykötetet megtölthetnénk – de maradjunk inkább gasztrovonalon, hiszen a franciák konyhai alapanyagokkal is előszeretettel csábítanak – emlékszünk még az Utolsó tangó Párizsban jól ismert jelenetére. Mi mégis inkább a csokoládét szeretjük, meg azt, ahogy Juliette Binoche megmutatta a prűd kisváros lakóinak, micsoda élményeket okozhat a csokoládé. A film előtt eszünkbe sem jutott, hogy a chili csodásan illik az inkák kincséhez, azóta már akkor sem idegenkedünk, ha a húst tálalják fel forró csokiszósszal!

Egy családi szakácskönyv

A Keresztapa trilógia legkevésbé sem az evésről szól, mégis fontos szerepet kapnak benne az ételek – hiszen mi más tartana össze egy igazi olasz klánt, mint a terített asztal és a közös vacsorák? Esetleg néhány levágott lófej, és pár keresztelő. Ha jól megfigyeljük az évtizedeket átfogó három részt, a maffiás módszerek mellett mindig tanulhatunk pár jó receptet is – igazi spagettit, paradicsomos húsgombócot, Andy Garcia a harmadik részben pedig részletesen elmagyarázza Sophia Coppolának, hogyan készül az eredeti, olasz gnocchi. Sőt még azt is megtanulhattuk Clemenzától, hogy pisztoly helyett néha érdemesebb a cannolira koncentrálni.

A világ kedvence: hamburger >>

Kaland a L'ecsóval

Kajacsata Bendegúz módra

Az 1980-as évek sajátságos magyar filmjeinek egyik legnépszerűbbike az Indul a bakterház. A Rideg Sándor kisregényéből készült film elsöprő sikeréhez minden bizonnyal hozzájárult Olvasztó Imre felejthetetlen játéka, aki azért kapta meg Regős Bendegúz szerepét, mert ő volt az egyetlen, aki fenékbe merte rúgni Mihályfi Sándor rendezőt. Bár a film jeleneteit ma is betéve tudja a közönség, egy-egy mondat pedig szállóigévé vált, az egyik legismertebb jelenet mégis az evéshez kapcsolódik. Nem, nem arra gondoltunk, mikor a levesben talált szarvasbogarat Bendegúz „Hunyjuk be a szemünket, oszt úgy falatozzunk" kommentje kíséri, hanem a lekvárosgombóc-csatára. Szemfüles nézők már a legelején kiszúrták, ahogy Koltai Róbert, miután az arcán csattan a gombóc, kioldalog a képből. Állítólag a gombócos jelenetet előző nap akarták felvenni – az elkészített „töltények" több mint 24 órát vártak arra, hogy megörökítsék velük a csatajelenetet. Hiába, krumplis tésztát nem szabad állni hagyni!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.