Ezeket az ételeket próbáld ki ősszel inzulinrezisztensként

Ősszel az inzulinrezisztensek diétájában is sok új szezonális alapanyag jelenik meg, érdemes kihasználni az évszak kínálta finomságokat!

Igazi Kánaán inzulinrezisztenciával élőknek az ősz: rengeteg, változatosan felhasználható alapanyag kínálja magát, én is sok újdonságot kipróbáltam, és ezt most meg is osztom veletek!

Szerintem ősszel egyszerűen nincs jobb a gombánál: már szeptembertől hatalmas mennyiségben terem, szinte mindenhol kaphatóak lesznek az erdei változatok is. A vargánya óriási kedvencem, ebből az őszi krémleveseimbe elég egy maréknyi is. Jöhet a rókagomba, csiperke, egytálételekhez, feltétnek, pörköltként, ahogy csak lehet, felhasználom. A krémes leveseket krumpli helyett önmagukkal sűrítem, és leginkább kora délután, esetleg estére fogyasztom.

Óriási kedvencem a basmati rizs, amit alacsony glikémiás indexe miatt nyugodtan lehet használni IR-diétában is. Illatos, pergős rizsfajta, amit a házilag készült indiai kajáimhoz is beillesztek köretként, legyen szó vajas csirkéről vagy tikka masaláról. Ki mondta, hogy az IR-esek étrendje nem változatos?!

Hétköznap igyekszem én is gyorsan összedobható ételekben gondolkodni, viszont kezdett a hagyományos, teljes kiőrlésű, illetve durumtészta unalmassá válni. Kipróbáltam a csicseriborsó- és zöldborsóproteinnel készült verziókat, szerintem isteniek, aki kissé fullasztónak találja a teljes kiőrlésű tésztákat, ezekkel a reform élelmiszerekkel tegyen egy próbát. A szénhidrát számolgatására ezeknél is kötelező odafigyelni!

Új kedvencem a szilva, amit eddig nem nagyon szerettem, most viszont valami megváltozott, mert megláttam a piacon, és azonnal hazavittem belőle egy kilót. A tökéletes IR-barát szilvás gombócon még dolgozom, mert őszintén, teljes kiőrlésű liszttel nem az igazi, de magozás után fahéjas szilvás pitéket sütök, teával és könyvvel meg is van az igazi őszi kikapcsolódás.

Nagy befutó még a szezonban a cékla, levest és sült céklát is előszeretettel készítek, sőt, nem is gondolnád, hogy a lila zöldség még süteménybe is jó lehet.

A csicseriborsó nem kifejezetten őszi, de nálam ilyenkor indul meg a házi hummuszgyártás nagy tételekben, valahogy a hűvösebb időben ez a tápláló kence is jobban esik, sok salátával és pitával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek