Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Német szilvás lepény

Német szilvás lepény
Német szilvás lepény
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus német nagymami recept az utolsó szem szilvákból.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Langyos tejjel vagy laza tejeskávéval az igazi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk.
  2. A lisztet egy szálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót. Mehet mellé a puha vaj, egy tojás és a fél deci tej. Először fakanállal, majd kézzel gyúrjuk össze. Kemény masszát fogunk kapni, de ilyennek kell lennie!
  3. Egy piteformába tesszük, és kézzel vagy spatulával óvatosan lelapogatjuk. A tetejére rányomkodjuk a szilvákat, körkörös alakban.
  4. A másik tojást kikeverjük a maradék tejjel, és a szilvák tetejére öntjük. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, és 190 fokos sütőbe tesszük.
  5. Kb. fél órán át sütjük, míg a szilvák szépen összesülnek, és a tészta aranybarna lesz. Ha langyosra hűlt, felszeleteljük, és azonnal fogyasztjuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 27 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 40 407
elküldve: 19
receptkönyvben: 458
elkészítve: 45/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
531 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pflaumkuchen, szilvás pite

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Éva M
Éva M Mon, 2018-07-23 12:12

Kedves Dakota!
Sajnos nem sikerült a pite! A tészta formázhatatlan, lágy kotyvasz lett. Tettem hozzá bőven lisztet. Kaptam egy nagyobb mennyiségű finom linzertésztát. Sajnos az egészet felhasználva /fele is elég lett volna/ tettem a sütőmbe. A tésztának peremet is készítettem, mivel volt bőven. Szerintem a szilvára sok az egy dl. tej, mert igen sokáig sütöttem /50perc legalább/ és akkor is lágy volt a közepe. Valószínű a vastag tészta nehezen engedte átsülni. Így kicsit kérgesre sütöttem, kénytelen voltam, mert különben nyers maradt volna. Én az edényt kivajaztam. A szilvák közé s.készítésű aszaltat is tettem. Mindent összevetve: finom lett, csak a tészta vastag benne. Köszönöm és várom a választ, hogy miért nem sikerült a leírás szerint a pite?

Aylah
Aylah / Aylah Wed, 2017-09-27 10:39

Kedves Dacota,
ez egy őrületesen finom pite receptje, sajnálom, hogy már a végét rúgja a fáinkon a szilvamennyiség. Biztos, hogy más gyümölccsel is el fogom készíteni. A tésztája valóban formázhatatlanul lágy ezekkel a mennyiségekkel, kb. dupla mennyiségű lisztet vesz fel és még úgy is messze van a keménytől. Én gyümölcstorta formában sütöttem, dupla mennyiségű "krémmel" (plusz egy tojás és 1 dl tejszín bővítéssel), még a szilvás sütiket nem túlzottan kedvelő párom is felvetette, hogy fagyaszthatnánk le szilvát, hogy tudjak még ilyen sütit sütni a télen. :)
Köszönet a receptért!

Timi

Lizii
Lizii Tue, 2017-09-19 21:23

A tészta állaga egyetlen egyszer sem lett "kemény állagú", pedig már ötször megsütöttem többféle lisztet kipróbálva. Mindig ragacsosra sikerült és ez a hozzávalók arányát tekintve nem is lehetne másképp. Ennek ellenére nagyon finom a süti, köszönet a receptért:-)

berenyiolga
berenyiolga Sun, 2017-09-10 10:11

Sziasztok!

Nekem is ragacsos lett egy kicsit, az még nem zavart volna, de biztos, hogy egy egész csomag sütőpor kell a tésztába? Ahogy betettem a sütőbe, a tészta oldalról benyomult a szilvákra...

roncsodi
roncsodi Mon, 2017-09-04 10:36

Biztos, hogy kemény tésztát kell kapnunk, nem éppen lágyat?? Nekem nagyon ragacsos lett a massza az előírt mennyiségekkel... Egy csomó plusz lisztet adtam hozzá, hogy nyújtható legyen :(

márta66
márta66 Thu, 2017-09-07 08:14

Teljesen "normál" állagú tészta lesz, semmiképpen sem ragacsos. A 13 dkg liszt + 5 dkg vaj, 1 - kisebb -tojás és FÉL (!) dl tej összeállításával egy jól formázható állagú tésztát kapunk.(Cukorból csak a felét raktam bele.) Lehet, hogy túl nagy volt a toji amit beletettél? M.

Kardos Helga
Kardos Helga Sun, 2017-09-03 08:48

Kedves Nóra!
Biztos, hogy ebből a tészta alapból, ezekből a mennyiségekből, kemény tésztát kapunk???
Nekem is jócskán kellett még lisztet adnom hozzá.
Pedig a receptjeid általában bejönnek, de ez most valahogy nagyon nem.
Sajnálom!
Helga

Kkrisztikee
Kkrisztikee Wed, 2016-11-23 20:54

Kedves Nori,
Ez az elso pite/teszta amit csinaltam es nagyon finomra sikeredett. Azonban kezdokent egy kis nehezseget okozott a teszta kivant allaga, ugyanis a 130g lisztbol meg a hozzakevert alapanyagokbol nekem sehogy se lett kezzel gyurhato allagu teszta, csak joval tobb liszt utantoltest kovetoen.... nem ertem, hogyan, pedig betartottam a mennyisegeket. Azert koszonom.
Udv, Krisztina

Magenta99
Magenta99 Tue, 2016-11-01 17:22

Nekem nem egyértelmű a leírás, nem vagyok egy rutinos séf. :)
A hozzávalóknál egyszer fél deci, egyszer 1 deci tej szerepel.
A leírásban a tetejére a "maradék" tejet kell önteni. Az most akkor mennyi is?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2016-11-01 20:10

Szia!
Fél deci tej megy a tésztába ( a hozzávalóknál középtájt van felsorolva) a maradék pedig, az 1 dl, ami a végén van az 1 tojással kikeverve megy a tetejére, mikor már a szilvák is bele vannak rakosgatva. egyfajta glazúr a tetején :)
Szép estét,

Üdv,

Nóra

Ekat
Ekat Mon, 2016-10-31 19:58

Drága Nóri, isteni a recept, én almára cseréltem a szilvát, de így is hipergyorsan elkészültem. Köszönet!:)

224
finomliszt 130 g
sütőpor 1 csomag
cukor 100 g
vaj 50 g
tej 0.5 dl
tojás 2 db
1 csipet
szilva 10 db
tej 1 dl
fahéj 1 kávéskanál
cukor 1 ek