Ezeket az ételeket ne kombináld egymással

Vannak olyan élelmiszer-kombinációk, melyek szimplán csak nem finomak együtt, de némelyik páros egyenesen egészségtelen!

Az ember nem túl sokat gondolkodik azon, hogy mit mivel eszik - ezek a dolgok megszokásból adódnak. A rossz hír viszont az, hogy egyes ételek negatívan reagálnak egymásra a szervezetünkben vagy éppen a szánkban. Ennek következménye lehet a rossz emésztés, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódási nehézsége, valamint a már említett kellemetlen ízhatás.

Kivi és tejtermékek

Ha a kivit próbáljuk meg házi úton keverni tejtermékekkel, mint például natúr joghurttal, akkor nem ugyanaz az íz fog kijönni, mintha kiviaromával készült joghurtot ennénk, ugyanis keserű ízt fogunk érezni. Ennek oka, hogy a kiviben található actinadin nevű enzim bontja a tejben található fehérjét, és ennek keserű íz az eredménye.

Saláta és zsírszegény dresszing

Megtehetjük, hogy például fogyókúrás céllal salátát eszünk, és nem teszünk rá öntetet, vagy csak egy keveset a zsírszegény variációból, de egészségünk szempontjából nem teszünk vele jót magunknak. Ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok, azaz az A, D, E és K-vitaminok felszívódjanak, értelemszerűen zsír kell, tehát ne az önteten spóroljunk, ha salátát eszünk, vagy használjunk kevés olíva-/repce-/tökmagolajas/ecetes öntetet!

Tejtermékek és hús

Mivel mind a tejtermékek, mind a húsok fehérjében gazdagok, együtt nagyon nehéz megemészteni a kétféle fehérjét. Ha valaki pedig csak egy kicsit is érzékeny a tejcukorra, azaz a laktózra, akkor pedig igazán kellemetlen hasfájást tapasztalhat, ha húst eszik bármilyen tejtermék mellé.

Spenót és sajt

Lehet, hogy finom együtt a két étel, de nem olyan egészségesek együtt, mint külön. A sajtban található kalciumot a szervezet nem tudja beépíteni, ha spenóttal esszük. Ennek az oka az, hogy a spenótban található oxalát akadályozza a felszívódását.

Fekete tea és tej

Az angoloknak kifejezetten rossz hír, hogy a teában található egészséges antioxidánsok elvesznek, ha tejjel isszuk. A tej megköti ezeket, és így a szervezetbe már nem jut belőlük.

Alkohol és koffein

Ez a kombináció azért nem túl szerencsés, mert a koffein élénkké teszi az embert, így nehezebben tudja lekövetni az alkohol hatását, azaz nem veszi észre, ha esetleg többet ivott a kelleténél. Emellett pedig mindkét ital kiszárít, így, ha nem fogyasztunk hozzájuk vizet is, másnap megnézhetjük magunkat.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!