5 étel, amit felejts el estére, ha jót akarsz magadnak

Teljesen kikészítheted a gyomrod, ha rosszul választod meg a vacsorádat. Mutatjuk, miket érdemes mindenképpen elkerülni, ha jól akarsz aludni éjjel.

Többször előfordul veled is, hogy nem sikerül álomba zuhannod, annak ellenére, hogy hullafáradtan esel ágyba? Ha a koffeinbeviteled redukáltad, és éppen a stresszes napokra sem lehet ráfogni az álmatlanságot, érdemes azt is végiggondolnod, hogy mi mindent ettél aznap, mert rengeteg étel van, aminek az emésztése erősen igénybe veszi a szervezetet, és ezáltal nem hagy nyugodt álmot neked.

via GIPHY

Alkohol

Mindenféle alkoholos ital, sör, bor, koktél ide sorolandó - ezekből semmiféleképpen se fogyassz annyit, hogy megzavarhassa a pihenésedet. Köztudott, hogy az alkohol megborítja a normális alvási ciklust, így nem csak azért kelsz fáradtan, mert előző este nagyobb mennyiségű italt vettél magadhoz, hanem azért is, mert a szervezeted nem tudta kipihenni magát.

via GIPHY

Paradicsom

Az amerikaiak legalább 20 százaléka szenved a reflux tüneteitől, ami az álmatlanság egyik legfőbb okozója. A magas savtartalmú alapanyagok, mint a paradicsom, a hagymafélék és a fűszeres ételek a reflux első számú indikátorai, ezekkel jó vigyázni, és a késői órákon mindenképp mellőzni őket.

Steak

Ha marhahúst eszel lefekvés előtt, ne számíts sok jóra, a magas zsír- és fehérjetartalmú táplálék megemésztése ugyanis sokkal tovább tart, mint a növényi eredetűeké. Mivel ez egy hosszú folyamat, ezért éjszaka a tested nem pihen, hanem a nehéz táplálék feldolgozásán munkálkodik majd.

Csokoládé

Ki ne szeretné a csokoládét? Egy kis kocka belőle teljesen oké lefekvés előtt, viszont nagyobb mennyiségben a benne található koffein miatt teljesen felborítja az alvási folyamatot, nyugtalanná téve az álmodat.

Cukor és cukor

A magas cukortartalmú nassolnivalók megemelik a vércukorszintedet, ami egészen lassan kúszik majd vissza a normálisra. Az epicurious.com cikke is megemlíti, hogy bár az esti édességmajszolás a salátacsipegetéssel szemben sokkal csábítóbb, hosszú távon mégis megéri nem kóvályogni a chipeszacskótol a kekszekig és vissza - és nem csak az alvás nyugalma miatt.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

(viaepicurious)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek