Mivel nem eszem tejtermékeket (elsősorban egészségügyi okokból), cserébe imádok főzni (és enni), kénytelen voltam feltalálni magam én is, és megannyi sorstárs mellett megoldani a főzést vaj, tejföl, tej, tejszín, joghurt és egyéb testvéreik nélkül.
Az embernek kell egy kicsi idő, mire belerázódik, és megjön a kedve mondjuk rizstejszínnel feldobni egy pörköltet, de működik...és furcsa, de finom!
A napokban belefutottam a SóBors szuper cikkébe a témában – nézzük, mivel krémesíthetsz tejtermékek helyett (nekem ezek váltak be):
1. Önmagával
A legtrendibb módszerrel indítunk: nem kell ide semmi tejtermék a krémes állaghoz, se sűrítés rántással / habarással: tegyél a levesbe/főzelékbe eleve több zöldséget, és miután megfőtt, vedd ki a víz + főtt zöldségek körülbelül negyedét, és turmixold le, majd mehet vissza az ételbe. Csodásan működik krumplival (nyilván, mivel tele van keményítővel), de sárgarépával, édesburgonyával, zöldborsóval, lencsével stb. is.
Ez azért jó, mert selymesít, DE sűrít is.
2. Rizstejszín, zabtejszín
Tudom, nem tejszínek, és különben is, mit gondolok, hogy a 'tej' szót eleve a számra veszem, ha nem eszem tejtermékeket...Szóval én szeretem ezeket a készítményeket használni (kb. 2 dl-es papírdobozos változatban kaphatók szinte már bármelyik boltban), mert jól működnek tejszín, tej, joghurt, tejföl helyett krémesítéshez. Lisztet én nem is szoktam bevetni, csak nagyon ritkán. Szóval ezekről annyit jó tudni szerintem, hogy van egy (érthető) gabonás mellékízük, ezért én olyan ételekhez szeretem őket, amiknek elég erős az ízük. Pl. egy csirkepaprikást simán krémesítek vele, de sütőtök-, hagyma- vagy édesburgonya-krémlevest, tésztákat, főzelékeket is.
3. Kókusztejszín és kókuszkrém
Külön csoportba tettem a kókuszt, mert imádom, és mert szerintem megérdemel ennyit, plusz belőle van a "sima" hígabb tejszínpótlók mellett olyan (konzerves vagy szintén 2 dl-es kisdobozos) változat, ami már kókuszkrémnek minősül, jó zsíros, és nagyon-nagyon finom, intenzív kókuszízű. Ezt igaziból bármihez használhatod, amivel a kókuszt kompatibilisnek érzed, mi itt a szerkesztőségben főleg thai currys levesekhez, zöldborsófőzelékhez (ez a kedvencünk), ázsiai ételekhez, krémlevesekhez (pl. sütőtök, borsó, cékla) szeretjük.
4. Vegán "tejföl"
Igen, sokan felszisszennek most a húsevő és tejivó kollégák közül, de sajnálom, ez a készítmény tényleg olyan, mint a tejföl – talán egy kicsit fanyarabb. Márkát nem írhatok, de Dr-ral kezdődik, és pici zöld tégelyben kapható, bár sajnos nem mindenhol. Tedd a bablevesbe, a pörkölt vagy a hortobágyi szaftjába, esetleg a karfiol- vagy gombalevesbe.
Ezeket olvastad már?
5 tuti bizonyíték, hogy a saláta nem csak akkor laktató,...
Megmutatjuk, milyen salátákhoz nyúlj, ha januárban elkezdted az utat a kisebb ruhaméret és a könnyedebb emésztés felé. Ezekkel tényleg jóllaksz, nem csak üres zöld levelek!
Brecz JuditEz lesz a gyerekek 14 kedvenc TEJMENTES szendvicskréme
Mutatunk 14 olyan, tej nélkül készülő szendvicskrémet, amelyek közül tuti megtaláljátok, amit a gyerek (illetve Ti is) imádni fogtok!
Brecz Judit14 ötlet, mire használhatod a KÁPOSZTÁT - coleslaw, levesek, rétes,...
Ki mondta, hogy a fejes káposztából csak töltött káposzta lehet? Mutatunk pár tippet káposztafelhasználásra, egytől egyig isteniek!
Brecz JuditEzt eszem totál TEJMENTESEN reggelire, ebédre vacsorára
Lassan 2 éve tejtermékek nélkül élek - a megszokás nehéz volt, de nem lehetetlen, és IGEN, lehet sajt nélkül élni - ja, és ha minden kötél szakad, a vegán sajtok is isteniek!
Brecz Judit