Ez a hosszú élet titka: 5 szokás, amivel akár tíz évvel tovább élhetsz

A helytelen életmóddal összefüggő krónikus betegségek itthon is rengeteg embert érintenek. Így kerülheted el, hogy a te életed is rövidebb legyen miattuk.

A nyugati civilizációkban, és hazánkban is vezető megbetegedési és halálozási okok között találhatóak a cukorbetegség, különböző szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek. Gyakran ezek a betegségek együtt járnak, és jelentős részük az egészségtelen életmódunk következtében alakul ki.

Sokan gondolják, hogy az egészséges életmód, a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás drága és időigényes - de szerencsére egyre több helyen olvashatunk hasznos, a hétköznapokba beilleszthető megoldásokra is olyan tippeket, amelyek erre az állításra rácáfolnak.

Most öt olyan tippet mutatunk meg, amelyek betartásával sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, amelyek segítségével meghosszabbíthatjuk egészségben letöltött éveink számát.

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói 111 000 ember adatait vizsgálták 28-34 éven keresztül. A kutatás eredményeképpen öt olyan szokást térképeztek fel, amelyek kulcsfontosságúak a hosszabb élettartam tekintetében:

  1. kiegyensúlyozott étrend - sok zöldséggel, gyümölccsel, diófélékkel, teljes értékű gabonákkal, egészséges zsírokkal, és a feldolgozott élelmiszerek kerülésével,
  2. rendszeres fizikai aktivitás - min. napi 30 perc közepes/magas intenzitású edzés,
  3. egészséges testtömeg - 18,5-24,9 BMI-tartományban,
  4. dohányzásmentes élet - azaz soha nem dohányoztak,
  5. mérsékelt alkoholfogyasztás.

Az eredmények szerint, ha a fentiek közül már csak egy szokás is jellemző ránk, azzal máris két évvel tovább élünk, mint azok, akikre a fentiek egyike sem jellemző. Ráadásul, ha 50 éves korunkra a fentiek mindegyik jellemző, akkor nőként 14 évvel, férfiként 12 évvel élhetünk tovább.

De vajon ezek az évek egészségben telnek-e?

Erre a kérdésre keresték a kutatók a választ ugyanezen személyek körében. Egy kérdőív segítségével lekérdezték, hogy miként változott az egészségi állapotuk, kialakult-e náluk kettes típusú cukorbetegség, szív- s érrendszeri betegségek vagy daganatos megbetegedés.

Az eredmények önmagukért beszélnek: ha a fentiek közül legalább négy szokás jellemző volt valakire, az szignifikáns védelmet jelentett ezekkel a krónikus betegségekkel szemben - és átlagosan plusz tíz évet egészségben. Plusz tíz év szövődmények nélkül jelentősen magasabb minőségű életet jelent, hiszen a betegségből fakadó testi állapotromlás nem nyomja rá bélyegét a mindennapjainkra.

Mit tehetünk - bármely életkorban - annak érdekében, hogy ne kelljen testünk állapotának korlátai miatt szegényesebb életet élnünk idősebb korunkban?

  1. Étrendünk legyen növényi alapú! Ez nem azt jelenti, hogy vegetáriánussá, vegánná kell válnunk, hanem azt jelenti, hogy fogyasszunk napi szinten 40-50 dkg zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, hüvelyeseseket, és tartsunk hetente 1-2-szer húsmentes napot. Emellett kerüljük a nagy mértékben feldolgozott, hozzáadott sóval, cukorral készült élelmiszereket!
  2. Mozogjunk rendszeresen! Már akár napi 30 perc séta jót tesz testi és lelki egészségünknek is. Találd meg a mozgás fix helyét a heti rendedben, keress olyan mozgásformákat, amiben örömödet leled!
  3. Törekedj az egészséges testsúly elérésére/megőrzésére! nem kell rágörcsölni a mérlegre, de ha túlsúlyos vagy elhízott vagy, akkor tudd, hogy már 5% testtömegcsökkenés jelentősen csökkenti az egészségügyi kockázatokat.
  4. Szokj le a dohányzásról - akkor is, ha elektromos cigit szívsz!
  5. Tarts mértéket az alkoholfogyasztással, napi max. egy egység ital nőknek (pl. 1,5 dl száraz vörösbor) és max. két egység férfiaknak még határon belül van.

Biztos vagyok abban, hogy a fentiek sokak számára már többé-kevésbé ismertek voltak. Mégis, annak ellenére, hogy a legtöbben az "elmélettel" tisztában vagyunk, a gyakorlatban nagyon kevesek hajlandóak valóban aktívan tenni az egészségükért. Kifogásokból Dunát lehet rekeszteni, aminek meg is látszik az eredménye a hazai megbetegedési, halálozási statisztikákban. Ha azok közé tartozunk, akik szeretnének valóban tenni az egészségükért, akkor bátran tegyük meg az első lépéseket. Ha egyedül nem megy, akkor pedig forduljunk szakemberhez!

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

További cikkek