Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elektromos cigarettától haltak meg többen Amerikában - fura járvány pusztít az e-cigizők körében

Elméletek vannak, hogy mi állhat a halálesetek és a járványszerű megbetegedések hátterében, de még nem taláták meg a biztos kiváltó okot.

Óriási a káosz az Egyesült Államokban az elektromos cigaretta miatt: már nyolcan haltak bele egy titokzatos betegségbe, legalább 530-an pedig lebetegedtek, közülük többen mesterséges kómában várják, hogy az orvosok javítani tudjanak az állapotukon. A betegek nehéz légzésre, mellkasi fájdalomra, hányásra, hasmenésre, lázra és fogyásra panaszkodnak, ha pedig nem fordulnak idejében orvoshoz, akár bele is halhatnak a betegségbe. Az orvosok szerint a kór leginkább a tüdőgyulladáshoz vagy az influenzához hasonlít, azzal a különbséggel, hogy nincs semmiféle fellelhető fertőzés.

Ennél nagyobb gond, hogy az orvosok egyelőre tanácstalanul állnak az ügy előtt, és fogalmuk sincs, hogy pontosan mi okozhatja a bajt, azon túl, hogy biztosan az elektromos cigarettához van köze. A hagyományos cigarettánál sok esetben minimálisan egészségesebb, de még mindig potenciálisan káros eszköz az elmúlt években nagyon népszerű lett a fiatalok körében, hála az okos és agresszív marketingkampánynak (többek között youtuberekkel próbálták elérni a célközönséget), ami egészen nyár végéig csak azoknak szúrta a szemét, akik ellenezték magát a cigarettázást – ekkor azonban az e-cigizők elkezdtek lebetegedni.

Az orvosok alapvetően arra gyanakodnak, hogy az illegális kannabisz-származékoktól ered a baj, de egyelőre ezt sem sikerült még megerősíteni. Sokan azért szívnak így „füves cigit”, mert hamarabb érezni a hatását, és hamarabb elmúlik a szaga is. Nagy az esély arra, hogy magával a töltőanyaggal van probléma, a lebetegedett emberek 80 százaléka ugyanis a legálisan nem beszerezhető, kannabiszból kinyert THC-t tartalmazó anyagot szívott. Ezt gyakran olyan vegyi anyaggal hígítják, ami csak 180 Celsius-fokon válik légneművé, ez viszont magasabb, mint a legtöbb e-cigaretta égési hőmérséklete. Ha ez az anyag folyékony halmazállapotában a tüdőbe kerül, akkor immunválaszt adhat rá a szervezet, ami járhat a fent említett tünetekkel.

Sok szakértő szerint azonban nemcsak ezzel lehet probléma, hanem súlyosbíthatja a helyzetet az illegális kereskedelem is olyan eszközökkel, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak. Ráadásul az itt kapható töltőanyagok olyan gombaölő szert tartalmazhatnak, amelynek mérgező füstje lehet – ezt általában szintén a marihuána kezelésére használják.

Baj lehet továbbá a nikotintartalmú folyadékokkal is, ugyanis lehet bennük formaldehid, ami belélegezve megint káros a tüdőre. Néhány speciális íznél pedig olyan kémiai anyagok találhatók meg, amelyek ugyanígy irritálhatják a légzőszerveket.

Jelenleg semmiféle szabályozás nincs az Egyesült Államokban arra vonatkozóan, hogy a gyártóknak fel kellene tüntetniük, mit raknak a töltőfolyadékokba, így nagyon nehéz megtalálni, hol lehet a probléma. A szakértők szerint azonban nem az e-cigi betiltása lenne a megfelelő megoldás, az ugyanis, ha marihuána és nikotin nélkül szívják, kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, és a dohányzóknak sikerrel segíthet a leszokásban.

Ezeket olvastad már?

via

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!