Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hogyan tégy meg hatezer lépést naponta a karanténban?

Mozgásban lenni nagyon fontos akkor is, ha idejünk javát otthon kell tölteni. Hogyan lépkedjünk mégis a lehető legtöbbet?

Idegesít, ha sétálgatva telefonál az, akivel egy fedél alatt élsz? Ez érthető, mégis neki van igaza. Karanténban szinte lehetetlennek tűnik lesétálni a napi minimum lépésszámunkat, pedig ez kulcsfontosságú lehet az egészségünk szempontjából.

Mennyi a minimum?

Már szinte minden okostelefon rendelkezik beépített lépésszámlálóval, amely kiszámolja a nemünk, súlyunk és korunk alapján, körülbelül mennyi lenne a minimum, amit le kéne járnunk egy nap. Ez azonban nagyon sok egyéb faktortól is függ, például hogy mi egyebet sportolunk egyébként, vagy hogy mennyire aktív életet élünk általában. Átlagosan 6-10.000 lépést szokott célként kitűzni a legtöbb lépésszámláló, de van, akinek inkább 12.000 az ideális, míg másnak 4000 is elég.

Karanténban nehezebb

Az én telefonom napi 6000 lépést javasol, és az átlagos hétköznapjaimon napi
10-12 000 lépést szoktam megtenni. Mióta önkéntes karanténban vagyunk, az adatok nagyon szomorú képet mutatnak, alig pár száz lépést mutatott a telefon számlálója naponta, ezt pedig az esti udvaron való sétálgatással se sikerül sokkal feljebb tornászni.

A kutatás eredményei

Egy amerikai kutatás azt vizsgálta, milyen hatással van különböző származású, nemű és súlyú amerikaiak életére az, mennyi lépést tesznek meg egy nap. Több érdekes eredményre is jutottak, de a legfontosabb mégis az, hogy valóban kisebb eséllyel haltak meg idő előtt rákban, szív- és érrendszeri megbetegedésekben vagy más betegségben azok, akik megtettek átlagosan 8000 ezer lépést egy nap, mint a 4000 lépésnél kevesebbet sétálgató társaik. Még érdekesebb, hogy csak a lépésszám számít, az intenzitás nem: nem jelent különösen nagy előnyt az, ha valaki intenzívebben vagy gyorsabban ment, csak az, mennyit mozgott. A kutatás eredménye persze nem teljesen száz százalékig megbízható, hiszen sok más tényező is számít ilyenkor a nem lépegető típusú sportoktól (úszás, biciklizés) kezdve a genetikán át. Az viszont nagyon valószínűnek tűnik, hogy jót tesz, ha mozgunk.

Tudatosan

A tudatosság ebben az esetben fontos, érdemes a zsebünkben tartani a telefonunkat vagy a csuklónkon a lépésszámláló órát, és napközben rápillantani, mennyinél tartunk. Ha nagyon messze vagyunk a napi céltól, mehet a mászkálva telefonálás, de az is sokat segít, ha álló munkaállomást építünk ki magunknak, vagy félóránként teszünk egy kört a lakásban. A New York Times gyógytornásza azt javasolja, minden olyan tevékenységet, ami közben várakoznunk kell, töltsünk fel mozgással: végezzünk pár guggolást, míg felforr a teához a víz, tegyünk be zenét és táncoljunk, vagy pakoljuk a szekrénybe a tiszta edényeket  lábujjhegyre állva és teregetés közben nyújtózzunk nagyokat.

Egészségügyi séta a ház körül

Ha pedig már bent lehetetlennek tűnik a mozgás, beleférhet tíz kör a ház udvarán vagy a blokk körül, kinek milyen lehetőségei adottak. Biztonságos körülmények között, másoktól minimum két méter távolságot tartva egészségügyi sétákat kint is lehet tenni, de jobb szokatlan időpontokban, kora reggel vagy este kimenni, mikor kevesen mozognak az utcákon. A legjobb megoldás mégis a bent végezhető torna, lehet a kardiótól a jógáig bármi, csak mozgasson át teljesen.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!