Komoly egészségügyi kockázata van a félkész ételeknek - ezért nem érdemes megúszni a főzést

Még egy ok, hogy ne csak félkész kajákat egyél karantén idején. Új kutatás igazolja, hogy a gyorsételek komoly betegség kialakulásához vezethetnek.

A fejlett nyugati országokban és hazánkban is az egyik vezető megbetegedési (és a szövődményei folytán halálozási) ok az ún. kettes típusú cukorbetegség. Ez a betegség a diabétesznek az a formája, amely elsősorban a helytelen, egészségtelen életmód következtében alakul ki, és megkülönböztetendő az ún. egyes típusú, autoimmun eredetű cukorbetegségtől. Szomorú igazolása ennek, hogy a kettes típusú cukorbetegség a koronavírus járványban elhunyt magyar betegeknél is sok esetben feltüntetésre került, mint a háttérben fennálló krónikus betegség.

A kettes típusú cukorbetegség elsősorban az egészségtelen táplálkozás, és a mozgásszegény életmód következtében alakul ki, a túlsúly, az elhízás, egyes szív- és érrendszeri, daganatos betegségek hátterében is állhat. Jellemzően nem jár egyedül, gyakran társul magas vérnyomással, magas koleszterin- és húgysavszinttel (ún metabolikus szindróma). Jó hír, hogy a betegség a megfelelő életmóddal megelőzhető, progressziója lassítható, időben elkapva vissza is fordítható.

Egy 2009-2019 között lefolytatott, közel 105 000 felnőttet vizsgáló francia kutatás tavaly év végén publikált eredményei szerint a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában nagy szerepet játszanak az ultra-feldolgozott élelmiszerek (ultraprocessed food - UPF).

Ultra-feldolgozott élelmiszerek azok az élelmiszerek (bár a definíció folyamatosan változik, bővül), amelyekre jellemző, hogy az élelmiszerek élvezeti értékének fokozása, és a végtermék hátrányos tulajdonságainak elfedése érdekében a hozzáadott só, zsiradékok, cukor mellett tartalmaznak még egyéb, az ételkészítésben tipikusan nem használt összetevőket is, mint pl. aromák, különböző cukorvegyületek, emulgeálószerek, hidrolizált fehérjék, módosított keményítők, hidrolizált vagy észterezett zsírok és egyéb adalékanyagok.

Az életünk tempójának felgyorsulásával, az elkényelmesedéssel a nyugati társadalmak étrenjében az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb teret hódítottak ezek az élelmiszerek. A félkész-, késztermékek megvásárlásával, és gyors elkészítésével sokan úgy érzik, hasznos időt spórolhatnak meg. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy ennek az iőspórolásnak a valóságban milyen ára van. Korábbi kutatási eredmények kimutatták, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása növeli a korai halálozás esélyét, illetve egyes krónikus betegségek, mint pl. daganatos, szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás- és a vérzsírszint-problémák kockázatát is.

A szóban forgó francia kutatás eredményei szerint, minél nagyobb volt egy egyén étrendjében az ultra-feldolgozott élelmiszerek aránya, egyenesen arányosan annál nagyobb volt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Jó hír, hogy ezen élelmiszerek arányának csökkentésével a betegség kialakulásának rizikója csökkenthető. Azaz, ha keressük a természetes élelmiszereket, ha lehetőleg magunk főzünk, ha kerüljük a hosszú összetevőlistával rendelkező félkész- és késztermékeket, akkor már sokat teszünk egészségünk visszanyerése, megőrzése érdekében.

Ezeket olvastad már?

via, via

Címlapról ajánljuk

További cikkek