A hosszú élet 12 titka

Egy amerikai felfedező bejárta a világot a hosszú élet titkait kutatva, meglátogatta azokat a népcsoportokat, ahol gyakori a matuzsálemi kor megélése. Olvassátok tanácsait!

Mindenit érdekel, mindenki kutatja, mi a hosszú élet titka. A matuzsálemi kort megélő emberek tanácsai között olvashatjuk a megfelelő étkezést, a káros szenvedélyek kerülését, a sok alvást, a pozitív életszemléletet, a csokoládéfogyasztást, az aktív életmódot.

Vannak olyan kutatók, akik a munkásságukat kizárólag a hosszú élet titkainak kutatására fókuszálják. Közéjük tartozik Dan Buettner, amerikai felfedező, a hosszú élet kutatója, szakértője is.

Buettner különleges projektként számos utazást tett a világ különböző tájékain, utazásai során online közvetítve iskolák számára az eseményeket, eredményeket, tapasztalatokat. Ezen utazásai során keltette fel érdeklődését a hosszú élet titkainak felfedezése, egy idő után kutatásait már csak az ún. "kék zónákra" (blue zones) összpontosította. Ezek a kék zónák a Föld azon területei, ahol a legnagyobb a hosszú életet (egészségben) leélők, a 100 éven felüli élettartamot megélők koncentrációja. Kék zónáink a Földön: Ikária-szigete, Görögország, Szardínia szigete, Okinawa Japánban, Nicoya-félsziget Costa Ricában és Loma Linda Kaliforniában.

Buettner eredményeiről könyvet is adott ki, "Blue Zones Solutions" címmel, lássuk, melyek a hosszú élet titkai (Dan Buettner szerint):

1. Igyunk kávét!

A kávé magas antioxidánstartalma segít az öregedési folyamatok lassításában.

Olvastad már?

4 ütős érv a kávéfogyasztás mellett

2. Felejtsük el a gyümölcsleveket!

A gyümölcslevekkel Buettner szerint a magas glikémiás-index a probléma, szerinte inkább fogyasszuk magát a gyümölcsöt vagy a zöldséget. Ezzel részben egyet tudok érteni, bár teljesen nem tiltanám ki a friss gyümölcs- és zöldségleveket az étrendből.

Olvastad már?

Tudj meg többet a glikémiás-indexről!

3. Felejtsük el a fehérjepor-italokat is!

Ez is csak egy újabb divat, indokolatlanul, az egészség vagy a fogyás jegyében fehérjeporokat inni. Felesleges.

Olvastad már?

Fehérjeturmix a fogyás szolgálatában

4. Sétáljunk sokat!

Szálljunk ki az autóból, gyalogoljunk, sétáljunk hosszan hétvégenként a természetben. Ez vállalható, nem?

Olvastad már?

Maradj aktív egész nap!

5. Igyunk vörösbort!

Persze csak mértékkel! A vörösborban található ún. rezveratrol vegyület szívvédő hatású, de emiatt nem kell átesni a ló másik oldalára.

Olvastad már?

Ne köpd ki a szőlő héját!

6. Mozogjunk ésszel!

Nem kell fejest ugrani a testépítő programokba - jöhet a bringázás, a jóga, a görkori és persze a séta.

Olvastad már?

A tuti zsírégetés titkai

7. Vegetáriánusok előnyben!

A hosszú életet leélő népek étrendje is igazolja, hogy a zöldségeknek és a gyümölcsöknek tényleg kiemelkedő szerepük van egészségünk megőrzésében. Ne felejtsétek, napi fél kg zöldség vagy gyümölcs legalább legyen a menüben!

Olvastad már?

Megvan a boldogság receptje!

8. Óvatosan a vajjal!

Erre igazi indoklást nem kapunk, Buettner szerint hetente 1-2-szer lehet vajat illetve egyéb állati eredetű zsiradékot fogyasztani, de szerinte nem ismerjük a biztonságos vaj- és zsírfogyasztási mennyiséget. Jelentsen ez bármit is. Mindenesetre ő az olívaolaj fogyasztását javasolja. Én meg a változatosságot és a mértékletességet javaslom.

9. Hús és hal csak mértékkel

Buettner tapasztalatai szerint a hosszú életet megélők csak ritkán fogyasztanak húst és halat.

10. Tartsuk magunkat távol a tehéntejtől!

Buettner szerint a tehéntej vagy abból készült termékek jellemzően nem szerepelnek a hosszú életűek menüjében. Ezt Szardínia esetében a sajtok tekintetében mindenképpen fenntartásokkal kezelem, bár sajnos még nem jártam ott. De ami késik, nem múlik!

11. Együnk bátran kenyeret, különösen frissen sülve!

Én magam sem tartozom a kenyérellenzők közé, mind az egészséges, kiegyensúlyozott, mind a testsúlycsökkentő étrendbe beilleszthetőek. Buettner szerint azonban a frissen sült kenyér csökkenti a vele fogyasztott étel glikémiás terhelését - ennek az állításnak az élettani indoklását azért még várnám Mr. Buettnertől.

12. Együnk jó társaságban!

Naná. Ez mindig jó. De ha egyedül vagyunk, akkor is együnk jól!

via The New York Times

Címlapról ajánljuk

Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Még a legegyszerűbb torta vagy piskóta is elrontható akkor, ha nem sütjük elég ideig a masszát – az átsülés helyzetét pedig kívülről bizony nem mindig tudjuk megállapítani egyértelműen. A Napi Tipp segít ebben, pontosabban az alulsült tészták felismerésében.

Lakos Benedek

További cikkek