Helytelen életmód = cukorbetegség?

Sokan hiszik, hogy velük nem történhet meg. Pedig igen, észrevétlenül. Ha nem figyelsz, te is lehetsz cukorbeteg!

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, a szénhidrátanyagcsere zavara. A betegségnek több típusa van, a legismertebbek az 1-es a 2-es típusú diabétesz valamint a terhességi diabétesz. Mindenkinek van cukor (glükóz) a vérében, hiszen a szervezetünk normál működése során a táplálékot többek között glükózra bontja, ami a véráramba kerül. A glükóz a hasnyálmirigyünk által termelt inzulin nevű hormon segítségével jut a sejtekbe, azoknak energiát szolgáltatva.

Az anyagcserezavar során azonban a táplálékkal elfogyasztott szénhidrát felszívódás után a véráramból - az inzulin hiánya vagy az inzulinrezisztencia miatt - nem jut be a sejtekbe, így a vérben marad - így lesz magas a vér vércukorszintje, ami akut és krónikus megbetegedésekhez is vezethet.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Dióhéjban a cukorbetegségről

A cukorbetegség főbb típusai

  • Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun megbetegedés, a hasnyálmirigyben található béta sejtek elpusztulnak, így nincs inzulintermelés. Az érintettek többsége gyermek, fiatal felnőtt, tüneteik súlyosak, jellemző a rövid idő alatti nagy súlyvesztés, szomjúságérzés, nagy mennyiségű vizelet. A betegek kezelése minden esetben inzulinnal történik.
  • A 2-es típusú cukorbetegég a leggyakoribb, kialakulásának okai elsősorban az életmódra vezethetők vissza.
  • A gesztációs diabétesz kialakulásának az oka egyrészt a várandósság alatti hormonális változásokra vezethető vissza, de fokozott a hajlam például az idősebb terheseknél, elhízottaknál, illetve ha a családban van cukorbeteg. Kezelése enyhébb esetben diétával történik, ha az nem elegendő, a várandós inzulint kap. A terhességi diabétesz jellemzően szülést követően elmúlik, de az érintett nőknél későbbi életkorban nagyobb eséllyel alakulhat ki 2-es típusú diabétesz.

Olvastad már?

A rettegett terhességi cukorbetegség

A leggyakoribb - a 2-es típusú cukorbetegség

  • A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegség leggyakoribb fajtája. Ebben a cukorbetegség típusban a szervezet nem képes megfelelően “használni” az inzulint (inzulinrezisztencia), amire a hasnyálmirigy megnövekedett inzulintermeléssel reagál. Egy idő után azonban a fokozott működés következtében a hasnyálmirigy kimerül, egyre kevesebb inzulint képes termelni, és végül leállhat a szervezet inzulintermelése. Az inzulinrezisztencia miatt az inzulin nem képes a glükózt a sejtekbe juttatni, így a cukor a véráramban marad. Ennek eredménye a normál szintnél tartósan magasabb vércukorszint, a sejtek azonban így nem jutnak energiához, "éheznek". A vérben lévő tartósan nagy mennyiségű glükóz hosszú távon egyéb károsodásokat is, pl. a szem, a vesék, a szív, az idegrendszer megbetegedését is okozhatja.
  • Korábban időskori cukorbetegségként volt ismeretes, ma már sajnos egyre fiatalabb korban, gyerekeknél is diagnosztizálnak 2-es típusú diabéteszt.
  • A betegség kialakulása elsősorban a nem megfelelő táplálkozásra és életmódra vezethető vissza. A cukorbetegek kb. 80%-a 2-es típusú diabéteszes, jellemzően elhízottak, a súlytöbblethez gyakran magas vérnyomás is párosul. Viszont azt is fontos tudatosítani, hogy a cukorbetegség nem csak túlsúlyos, elhízott embereknél alakulhat ki a helytelen életmód következtében.

Tünetek

A tünetek gyakran nem olyan kifejezett, súlyos formában jelentkeznek, mint az 1-es típusúnál, ezért sokáig észrevétlen maradhat a betegség. Az általános tünetek közé tartozik a nagy mennyiségű vizelet ürítése, szomjúságérzet, farkasétvágy, fáradtság, kimerültség, látászavarok, lassan gyógyuló sebek, fájdalom, bizsergés, zsibbadás a végtagokban.

A cukorbetegség megállapítása vérvétellel, a vér cukorszintjének meghatározásával történik két lépésben. Először mérik a vércukorszintet éhgyomorra, majd ezt követően 75 gramm, 250-300 ml vízben feloldott glükóz elfogyasztása következik. A diagnózis az éhgyomri és a 120. percben mért értékekből felállítható.

Kezelés

A cukorbetegség kezelésének célja a vércukor normál szinten tartása, a megfelelő koleszterin- és vérnyomásértékek mellett. A cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel a szövődmények kialakulása lassítható. A kezelés három alappillére: 1. a megfelelő táplálkozás, 2. a rendszeres napi testmozgás, 3. és szükség szerint gyógyszeres- (szájon át szedhető antidiabetikum) és/vagy inzulinkezelés. 2-es típusú diabéteszes beteg elsődleges terápiája az életmódváltás: az orvos, dietetikus által előírt személyre szabott étrend, és a sport. A testsúly 10%-os csökkentésével az inzulinrezisztencia és a vérnyomás is csökken.

A diabéteszes étrend alapvetően az egészséges emberek számára ajánlott, kiegyensúlyozott táplálkozásra épül, meghatározott mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaz, melyet a kezelőorvos állapít meg személyre szólóan, figyelembe véve többek között a beteg nemét, korát, súlyát, egészségi állapotát, fizikai aktivitását is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek