Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ennyivel korábban halhatunk meg, ha sűrűn eszünk rántott csirkét

Egy szomorú új tanulmány szerint 13%-kal növeli a korai halálozás kockázatát, ha minden nap fogyasztunk sült csirkét. 

A rántott csirke hatalmas kedvenc, szinte nem is ismerek olyat a környezetemben, aki ellen tudna állni egy aranyló, roppanós bundájú, kiválóan elkészített finomságnak. Egy új tanulmányból azonban – amelyben 50 és 79 év közötti nőket vizsgáltak – kiderült, hogy aki minden nap megeszik egy vagy több adag rántott csirkét, az 13%-kal növeli a korai halálozás esélyét. A sült hal napi fogyasztására is születtek eredmények, ez 7%-kal magasabb kockázatot mutatott.

A menopauzával küzdő nők fokozottan érintettek

A The BMJ-ben közzétett új tanulmány megállapította, hogy az olajban sült ételek fogyasztása a posztmenopauzális életszakaszban lévő nők esetében fokozottan kockázatos.

A kutatók kérdőíves adatok felhasználásával értékelték összesen 106.966 fő, 50–79 éves közötti nő étrendjét, akiket 18 éven át követtek, egészen 2017. februárig. Azt vizsgálták,  hogy milyen gyakran fogyasztanak különféle olajban sült ételeket, beleértve a csirkét, halat, kagylót, hasábburgonyát, tortillachipset. Ez idő alatt 31.588 nő halt meg. A haláleseteket 8.358 esetben szívprobléma okozta. 

Wei Bao, a University of Iowa és a tanulmány vezetője a CNN-nek elmondta: 

„Ahogyan azt tudjuk, a rántott ételek fogyasztása rendkívül gyakori az Egyesült Államokban és a világ minden táján. Sajnos nagyon keveset tudunk ezen fogások fogyasztásának hosszú távú egészségügyi hatásairól.”

Korábbi kutatások már kimutatták a kapcsolatot a rántott ételek fogyasztása, valamint a szívbetegség és a cukorbetegség között.

A sült csirke napi fogyasztása 13%-kal növelte a korai elhalálozás kockázatát.

A sült hal napi fogyasztása pedig 7%-kal magasabb kockázatot jelentett.

A kutatók viszont nem találtak bizonyítékot arra, hogy az olajban sült étel növelné a rák kockázatát.

Azok a nők, akik több rántott ételt fogyasztottak, inkább a fiatal korosztályból kerültek ki, alacsonyabb jövedelemmel és képzettséggel rendelkeztek, nagyobb valószínűséggel dohányoztak, kevesebbet mozogtak, és általában kevésbé egészségesen táplálkoztak.

A tanulmány inkább iránymutatásul szolgál, nem lehet mindenkire vonatkoztatni, de a megnövekedett szív- és érrendszeri halálozási arány egyik kockázati tényezőjét azonosították, a jó hír pedig, hogy ez egy jóval egészségesebb életmóddal könnyen orvosolható.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sziralisa
Sziralisa Tue, 2020-02-11 18:24

Csak semmi pánik: még egy kis idő, és elolvashatjuk a tök ellenkezőjét, amit majd szintén kutatók adnak közre, addig is jó étvágyat!