Ez a két legegyszerűbb és legfinomabb KRUMPLIFŐZELÉK-recept (szerintünk)

A krumplifőzelék azon szerencsés ételek közé tartozik, amit még a gyerekek is előszeretettel fogyasztanak el az oviban, a suliban és otthon is. Mi egy klasszikus, és egy merőben újszerű receptet hoztunk.

A krumplifőzelék alapvetően egy gyorsan elkészülő, olcsó és laktató étel, amit szívesen fogyasztunk fasírttal és pörkölttel, de akár zöldséggolyóval is, ráadásul a gyerekek sem ódzkodnak tőle annyira, mint egy sárgaborsó- vagy egy finomfőzeléktől.

A burgonyafőzelék elkészítése nem igényel nagy szaktudást, azonban nem csak egyféle recept létezik ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. A klasszikus változathoz szinte alig van szükségünk néhány hozzávalóra.

Hozzávalók: 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 70 dkg burgonya, 2 evőkanál majoránna, 3 db babérlevél, só ízlés szerint, 2 dl tejföl, 1.5 dkg finomliszt, 4 dl víz

A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk vagy karikára vágjuk - ahogy szeretjük.
Az olajat egy közepes lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kis lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a krumplit, és összekeverjük.


Felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, megszórjuk majorannával, sózzuk, hozzátesszük a babérlevelet, és lefedve főzzük kb. 25 percig, míg a krumpli megpuhul.
Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és belemerünk egy merőkanállal a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe.

Elkeverjük, és még 5 percig főzzük kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön.

Igen, a krumplifőzelék receptje tényleg ennyire egyszerű, ezt pedig még számtalan módon lehet fokozni, a főzeléket színesíthetjük további fűszerekkel - például curry-vel, a tejfölös, lisztes habarás helyett pedig használhatunk kókusztejszínt is! Furán hangzik? Hidd el, ha egyszer megkóstolod, többet nem is akarsz másmilyen főzeléket enni!

A currys burgonyafőzelék teljes receptjét a képre kattintva találod!

Hozzávalók: 1,2 kg kifliburgonya, 2 közepes db vöröshagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 4 db babérlevél, 6 dl víz, 1 kávéskanál ételízesítő, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 dl kókusztej, 3 evőkanál curry por

A felaprított vöröshagymát olívaolajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a curryport, átforgatjuk, majd rádobjuk a megpucolt, karikára vágott burgonyát, babérlevelet, és felöntjük vízzel, ízesítjük.
Fedő alatt a forrástól számítva kb. 12-14 percig főzzük. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a burgonyát. Kókusztej és egy merőkanál főzeléklével hőkiegyenlítést végzünk, majd visszakeverjük az alaphoz.
Már nem forraljuk, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és egy kicsit pihenni hagyjuk.

Bármelyik főzeléket is válaszd, húsos fasírt és zöldséggolyó egyaránt jöhet mellé, az összhatás szuperfinom lesz!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?