Ez a két legegyszerűbb és legfinomabb KRUMPLIFŐZELÉK-recept (szerintünk)

A krumplifőzelék azon szerencsés ételek közé tartozik, amit még a gyerekek is előszeretettel fogyasztanak el az oviban, a suliban és otthon is. Mi egy klasszikus, és egy merőben újszerű receptet hoztunk.

A krumplifőzelék alapvetően egy gyorsan elkészülő, olcsó és laktató étel, amit szívesen fogyasztunk fasírttal és pörkölttel, de akár zöldséggolyóval is, ráadásul a gyerekek sem ódzkodnak tőle annyira, mint egy sárgaborsó- vagy egy finomfőzeléktől.

A burgonyafőzelék elkészítése nem igényel nagy szaktudást, azonban nem csak egyféle recept létezik ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. A klasszikus változathoz szinte alig van szükségünk néhány hozzávalóra.

Hozzávalók: 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 70 dkg burgonya, 2 evőkanál majoránna, 3 db babérlevél, só ízlés szerint, 2 dl tejföl, 1.5 dkg finomliszt, 4 dl víz

A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk vagy karikára vágjuk - ahogy szeretjük.
Az olajat egy közepes lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kis lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a krumplit, és összekeverjük.


Felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, megszórjuk majorannával, sózzuk, hozzátesszük a babérlevelet, és lefedve főzzük kb. 25 percig, míg a krumpli megpuhul.
Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és belemerünk egy merőkanállal a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe.

Elkeverjük, és még 5 percig főzzük kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön.

Igen, a krumplifőzelék receptje tényleg ennyire egyszerű, ezt pedig még számtalan módon lehet fokozni, a főzeléket színesíthetjük további fűszerekkel - például curry-vel, a tejfölös, lisztes habarás helyett pedig használhatunk kókusztejszínt is! Furán hangzik? Hidd el, ha egyszer megkóstolod, többet nem is akarsz másmilyen főzeléket enni!

A currys burgonyafőzelék teljes receptjét a képre kattintva találod!

Hozzávalók: 1,2 kg kifliburgonya, 2 közepes db vöröshagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 4 db babérlevél, 6 dl víz, 1 kávéskanál ételízesítő, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 dl kókusztej, 3 evőkanál curry por

A felaprított vöröshagymát olívaolajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a curryport, átforgatjuk, majd rádobjuk a megpucolt, karikára vágott burgonyát, babérlevelet, és felöntjük vízzel, ízesítjük.
Fedő alatt a forrástól számítva kb. 12-14 percig főzzük. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a burgonyát. Kókusztej és egy merőkanál főzeléklével hőkiegyenlítést végzünk, majd visszakeverjük az alaphoz.
Már nem forraljuk, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és egy kicsit pihenni hagyjuk.

Bármelyik főzeléket is válaszd, húsos fasírt és zöldséggolyó egyaránt jöhet mellé, az összhatás szuperfinom lesz!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 hibátlan vekni, amit megsüthetsz a kenyér világnapjára

Október 16-án ünnepeljük a kenyér világnapját, ebből az alkalomból készült el a lenti összeállítás a legfinomabb veknikből. Nap mint nap fogyasztjuk a kenyeret, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig kenyér nélkül sehol nincsen étkezés, ez egy közös pont mindenhol a világ körül. Ünnepeljünk együtt, süssünk kenyeret!

Nosalty

Döntőbe került a magyar tervező a vendéglátóipari design legrangosabb elismeréséért

Már 41-ik alkalommal kerül sor a Gold Key Awards díjátadóra, ahol a nemzetközi hotel- és étteremdesign területén kiemelkedő tehetségeket jutalmazzák. A New Yorkban tartott gálán az is kiderül majd, hogy a magyar Varrodesign megkapja-e a legjobb speciality design kategória elismerését. Varró Zoltán és csapata a tatai Platán melletti várárok kortárs hasznosításával és az ott felépített Mirror Spa-val érdemelték ki a jelölést. Korábban már vittek haza díjat az átadóról, és az idei lesz a negyedik jelölésük.

Nosalty

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?