Szerintünk így készül a tökéletes BAKONYI sertésszelet

Igazi, őszre való, szaftos, laktató étel receptjét hoztuk el, amelyet nagyon könnyű elkészíteni. Előre szólunk, ha repetázni akarsz, érdemes egyszerre többet készíteni.

Ha valami bakonyi módra készül, az azt jelenti, hogy biztosan találunk benne gombát, az étel pedig ízletes, paprikás-tejfölös szószban bővelkedik. A sertésszelet bakonyi módra igencsak népszerű fogás a magyar konyhában. Nem csak hétvégén, hétköznap is gyorsan elkészíthető mindennel együtt másfél óra alatt biztosan kész.

Hozzávalók: 800 g sertéscomb (4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet), 100 g füstölt szalonna (csemege), 1 közepes fej vöröshagyma, 250 g csiperkegomba (barna), 2 közepes db paradicsom, 1 közepes db paprika, 0.5 teáskanál fűszerpaprika, fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt), só ízlés szerint (tengeri), 3 evőkanál finomliszt, 200 ml tejföl


A combszeleteket kissé kiklopfoljuk, és vékonyan besózzuk. 1-1,5 evőkanál lisztben megforgatjuk.
A szalonnát amilyen apróra csak tudjuk, felkockázzuk, és egy fedeles edényben zsírjára sütjük, végül kiszedjük a pörcöket.


A hússzeleteket a forró zsírban mindkét oldalukon pár perc alatt kisütjük, kivesszük a zsírból és félretesszük. Ezután beletesszük a felszeletelt gombát, kevergetjük, és hagyjuk, hogy elpárologjon a leve, majd kiszedjük.

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a zsírban.
Hogy a paradicsomról könnyebb legyen eltávolítani a héjat, lobogó forró vízben 1-1,5 percig főzzük, majd megvárjuk, míg kihűl, ekkor egy késsel könnyen lehántható lesz a héj.


A megtisztított paradicsomoknak kinyomkodjuk a magjait, majd apróra felvágjuk. A paprikával ugyanígy járunk el, és mindkettőt hozzáadjuk a hagymához. Sózzuk, borsozzuk, paprikát szórunk rá, majd kb. 2 dl vizet öntünk rá. Forraljuk kb. 3-4 percig. Ezután visszatesszük a hússzeleteket, beleforgatjuk, lefedjük az edényt, és hagyjuk, míg a hús szépen megpuhul (kb. 10 -15 perc).


A lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük.


A behabarás előtt kiszedjük a hússzeleteket a léből (hogy ne legyenek útban), kissé felhígítjuk a forró szafttal a tejfölt, elkeverjük, majd a forrásban lévő hússzafthoz öntjük. Folyamatosan keverve újból felforraljuk, visszatesszük a hússzeleteket, alaposan beleforgatjuk őket, majd a gombát az esetleg képződött levével együtt, és néhány perc forralás után készen vagyunk.

Készíts hozzá nokedlit!

Mi kell hozzá?

400 g finomliszt, 1 db tojás, 1 teáskanál só, 3 dl víz

Az alapanyagokból közepesen lágy masszát keverünk (tálban, fakanállal). Nem kell túlságosan kidolgozni a tésztát.


Bő, lobogó, sós vízben (4-5 liter vízhez 3 teáskanál só és 1-2 evőkanál olaj) több részletben kifőzzük a galuskát: vagy nokedliszaggató segítségével, vagy pedig egyszerűen deszkára teszünk a tésztából és egy éles, bevizezett kés segítségével beleszaggatjuk a nokedlit a vízbe.


Amint feljönnek a víz felszínére, szűrővel kivesszük és tálba tesszük a kész galuskákat.
Ha nincs kedved a nokedlivel vesződni, tálald az ételt csiga- vagy kagylótésztával, a végeredmény így is mennyei lesz!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek