5 ok, amiért érdemes rendszeresen édesburgonyát enned

Te szereted az édesburgonyát? Vagy lehet, hogy még ki sem próbáltad? Ha ez utóbbi, akkor irány a zöldséges! Rengetegféle ételt készíthetsz ebből az egészséges zöldségből.

Ma már gyakorlatilag bármelyik zöldségesnél találkozhatunk édesburgonyával, vagy más néven batátával. Bár alapáron drágább, mint a burgonya, szezonban kifoghatunk kedvező akciókat.

Az édesburgonya, bár hivatalosan nem rokona sem a burgonyának sem a sütőtöknek, mégis talán ennek a két zöldségnek a helyettesítésére használjuk leggyakrabban.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk?

Az édesburgonya egy igazán szuper zöldségféle, hiszen:

  • gazdag béta-karotinban, ami egy antioxidáns hatású vegyület, az A-vitamin elővitaminja (ez az anyag adja az édesburgonya élénk színét),
  • jó szolgálatot tesz a vitamin- és ásványianyag-bevitelünkben, hiszen a béta-karotin mellett gazdag folsavban, magnéziumban és káliumban is,
  • energia- és szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló (86 kcal, ill. 20 g/100 g), így a fogyókúrás étrendünkben is hasonlóan használhatjuk fel (azt remélem mindannyian tudjuk már, hogy nem tilos a burgonya fogyni vágyás idején sem),
  • nagyon sokféle fűszerezést elbír, alapvetően valóban egy édeskés ízű zöldség, jól illik hozzá az édességét kompenzáló karakteres, kicsit egzotikusabb ízvilág,
  • változatosan elkészíthető, készíthetünk belőle krémleveseket, hozzáadhatjuk vegyeszöldség-leveseinkhez, használhatjuk a burgonya helyettesítésére rakott ételekben, köretekben sütve, pürésítve, készíthetünk belőlük zöldségfasírtokat, süteményként kekszeket, tortákat is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek