5 ok, amiért érdemes rendszeresen édesburgonyát enned

Te szereted az édesburgonyát? Vagy lehet, hogy még ki sem próbáltad? Ha ez utóbbi, akkor irány a zöldséges! Rengetegféle ételt készíthetsz ebből az egészséges zöldségből.

Ma már gyakorlatilag bármelyik zöldségesnél találkozhatunk édesburgonyával, vagy más néven batátával. Bár alapáron drágább, mint a burgonya, szezonban kifoghatunk kedvező akciókat.

Az édesburgonya, bár hivatalosan nem rokona sem a burgonyának sem a sütőtöknek, mégis talán ennek a két zöldségnek a helyettesítésére használjuk leggyakrabban.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk?

Az édesburgonya egy igazán szuper zöldségféle, hiszen:

  • gazdag béta-karotinban, ami egy antioxidáns hatású vegyület, az A-vitamin elővitaminja (ez az anyag adja az édesburgonya élénk színét),
  • jó szolgálatot tesz a vitamin- és ásványianyag-bevitelünkben, hiszen a béta-karotin mellett gazdag folsavban, magnéziumban és káliumban is,
  • energia- és szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló (86 kcal, ill. 20 g/100 g), így a fogyókúrás étrendünkben is hasonlóan használhatjuk fel (azt remélem mindannyian tudjuk már, hogy nem tilos a burgonya fogyni vágyás idején sem),
  • nagyon sokféle fűszerezést elbír, alapvetően valóban egy édeskés ízű zöldség, jól illik hozzá az édességét kompenzáló karakteres, kicsit egzotikusabb ízvilág,
  • változatosan elkészíthető, készíthetünk belőle krémleveseket, hozzáadhatjuk vegyeszöldség-leveseinkhez, használhatjuk a burgonya helyettesítésére rakott ételekben, köretekben sütve, pürésítve, készíthetünk belőlük zöldségfasírtokat, süteményként kekszeket, tortákat is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...