Ételek, amelyek árthatnak a májadnak

Ha szeretnéd, hogy megfelelően működjön a májad, akkor jobb, ha messziről elkerülöd ezeket az ételeket.

A máj elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere-folyamatainkban, egyes vegyületek termelésében és tárolásában, illetve a méregtelenítésben. Emellett szabályozza a zsíranyagcserében a vérzsírszintet, a zsírok bontásán keresztül befolyásolja a vér cukortartalmát, és képes a cukor előállítására, raktározására, valamint lebontására. A máj felelős továbbá a testben megtalálható koleszterinszint előállításának feléért is.

Tehát rengeteg mindent befolyásol a májműködésünk, így érdemes odafigyelni arra, hogy mindent megtegyünk azért, hogy megfelelően szuperáljon. Bár sok minden kihat rá, az étkezésünk nagyban hozzájárul helyes működéséhez. Érdemes tehát elkerülni azokat az ételeket, illetve alapanyagokat, amik károsítják.

Érdemes odafigyelnünk májunk egészségére

Sós fogások

A túl sok sófogyasztásnak rengeteg hátulütője van, így nem csak a májad védelme érdekében érdemes mérsékelned a sóbeviteledet. Amellett, hogy mindig figyelj arra, hogy mennyi sót használsz főzésnél, érdemes lehet elkerülnöd az előre csomagolt felvágottakat, konzerveket, gyorsfagyasztott ételeket és az instant leveseket.

Zsírbombák

A zsíros ételek, mint például a gyorsételek, a zsírban/olajban sült rántott fogások vagy a zsíros húsok gyakori fogyasztása nem tesz jót a májunknak. Ezek a fogások ugyanis gyulladáskeltőek, és májzsugor kialakulásához vezethetnek, így érdemes ezeket ritkán és kis mennyiségben enni.

Édes falatok

A cukros ételek szintén nem tesznek jót a májunknak. A szerv egyik fontos feladata, hogy a bevitt cukrot zsírrá alakítsa, és ha túl sok zsírt termel, akkor ez elkezd lerakódni a belső szervek között, ami nagyon veszélyes.

Alkohol

Valószínűleg ez nem újdonság, hiszen a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy az alkoholnak májkárosító hatása van. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a mértékletes szeszesital-fogyasztás is komoly károkat képes okozni, ezért, ha teheted, tényleg csak nagyon ritkán italozz!


Még több cikk az egészségedért:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.