Ezeket az ételeket eszik azok, akik a legtovább élnek

Íme, néhány népszerű étel azokból a régiókból, amelyekben a legmagasabb a százéves kort elérők aránya.

Rengeteg mindenen múlik az, hogy ki milyen sokáig él. Nyilvánvalóan a hosszú élethez kell némi szerencse és jó genetika is, de ezen kívül az sem árt, ha megfelelően tápláljuk a testünket, és vigyázunk rá.

Szerencsére bőven akad hely a világon, ahonnan ötleteket meríthetünk: a kék zónák például követendő példák, hiszen így nevezzük a világ öt olyan régióját, ahol a legmagasabb a százévesek száma. Az első kék zóna Szicília volt, mára rengeteg más országban is neveztek meg ilyen területeket. Sokat tanulhatunk az itt élők életmódjából és napi étrendjéből. Az alábbi ételeket például gyakran fogyasztják a hosszú életért.

Bab

A babfélék a legtöbb kék zónában az alapvető élelmiszerek közé tartoznak. A bab tele van rosttal és rengeteg egyéb, hasznos tápanyaggal, amelyek segítenek a betegségek leküzdésében. Például Ikariában (Görögország) a fekete szemű bab a napi étrend része – a hüvelyesnek rákellenes, szívbarát és cukorbetegség elleni tulajdonságai vannak.

Avokádó

A kaliforniai Loma Linda kék zónás közösség, Hetednapi Adventistákból épül fel. A rendszeres vallásgyakorlás és a heti 24 órás nyugodt szemlélődés mellett a közösség tagjai jórészt vegetáriánus étrendet tartanak, amely tele van egészséges ételekkel. Az avokádó, amelynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, alapvető fontosságú a Loma Linda közösség számára. A National Geographic kék zónákról szóló cikke szerint az avokádó segít a koleszterinszint csökkentésében, és 30%-kal több káliumot tartalmaz, mint a banán.

Fokhagyma

Az japán okinavai közösség rendszeresen eszik fokhagymát. A National Geographic szerint a fokhagyma a „természet egyik legerősebb gyógyszere”, és összefüggésbe hozható bizonyos betegségek kockázatának csökkentésével, amelyek az életkor előrehaladtával gyakrabban előfordulnak.

A fokhagymában lévő antioxidánsok segíthetnek megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket, a cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri betegségeket.

Burgonya

A hagyományos burgonya a görögországi Ikariában élők alapvető étele, a lila édesburgonyát pedig Okinawában, Japánban fogyasztják rendszeresen. Mindkettő a kék zónába tartozik. A lila édesburgonya egy antocianin nevű fitokémiai anyagot tartalmaz, az édesburgonya A-, B6-, C-vitaminban, káliumban és rostban is gazdag. Míg a hagyományos burgonyáról az a hír járja, hogy nem egészséges a magas szénhidráttartalma miatt, valójában segíthet a cukorbetegség kezelésében és megelőzésében, miközben hozzájárulhat a vérnyomás alacsonyan tartásához.

Olívaolaj

Az ikariaiak szeretik napi rendszerességgel használni a főzéshez az olívaolajat. Kutatások kimutatták, hogy az extra szűz olívaolaj fogyasztása bizonyítottan egészségügyi előnyökkel jár, nem csoda, hogy a Földközi-tenger térségében élők, ahol ezt az olajat tényleg alapvető élelmiszerként tartják számon, a világ legegészségesebb emberei közé tartoznak.

Forrásunk volt.


Még több a hosszú életről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek