A kreol-amerikai „piszkos rizs", amit magyarként is imádni fogtok

Darált hús, fűszerek, csirkemáj, alaplé, sok-sok rizs, mindez egy serpenyőben lepirítva? Hát mit ne szeretnénk ebben? Legyünk nyitottak más konyhákra is, és vegyük észre a meglepő egyezéseket is! Kreol dirty rice, azaz piszkos rizs készült nálunk.

Ha valaki azt mondaná, hogy a cajun-kreol népek által inspirált amerikai étel, az úgynevezett piszkos rizs meg a magyarok rizses húsa közt nincs is annyi különbség, elhinnéd? Pedig így van, és ezt most be is bizonyítjuk!

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs, teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

A piszkos rizs (eredeti nevén Dirty Rice) egy klasszikus cajun étel, mely a Franciaországból bevándorló, és manapság az amerikai New Orleanstól dél-nyugatra fekvő, illetve a Louisiana régióval szomszédos területeken élő cajun (részben kreol) népek specialitása. A rizses egytálételt (melynek magyar megfelelője a rizses hús) csirkemájjal és/vagy csirkezuzával és darált hússal készítik. A húsok és fűszerek sokfélesége adja a rizs jellegzetes „piszkos" megjelenését, innen ered a név is. Kiadós és ízletes étel, amely gyakorlatilag önmagában is teljesen laktató.

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs, teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

A receptben szereplő darált sertéshús helyettesíthető csirke- vagy marhahúsra, eredetileg azonban sokszor darált sertéskolbásszal variálják. A hosszú szemű fehér rizs hagyományos (basmati), és ebben a változatban is használják, de ha inkább barna rizst vagy vadrizst használsz, ne feledd, hogy a főzési idő jelentősen megnő. Tálaljuk a piszkos rizst (amit néha egyszerűen csak Cajun rizsnek hívnak) extra csípős szósszal a fűszerek szerelmeseinek, esetleg friss zöldsalátával, zöldfűszerekkel vagy mustáros káposztasalátával.

Tippek a tökéletes pirított rizses ételekhez:

  • Válasszunk tetszőlegesen zöldségeket, a legfontosabb az, hogy mind egyszerre főjenek meg. Ami gyorsabban puhul, vágjuk nagyobbra, a keményebbeket kis darabokra. Így minden kellően roppanós lesz, és nem marad nyers.
  • Amennyiben teszünk bele húst, azt is azonos méretű kockákra vágjuk, hogy egyformán süljenek.
  • Rizsből érdemes hosszú szeműt használni, mert könnyebb lesz vele dolgozni. Jó minőségű legyen, hiszen ez teszi ki az étel nagyját.

Hozzávalók:

250 g darált sertéshús, 250 g csirkezúza,, 250 g csirkemáj, 1 l alaplé (csirke- vagy sertés/marha alaplé), 1 fej vöröshagyma, 4 szár halványító zeller, 1 db zöld kaliforniai paprika (vagy piros és zöld kombinációja), 2 gerezd fokhagyma, 200 g basmati rizs (hosszú szemű legyen), 2 szelet bacon , 4 ek vaj (osztva),  füstölt pirospaprika, cayenne bors, só, bors, újhagyma zöldje

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs, teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Elkészítés:

Egy nagy edényben, nagy lángon forraljuk fel az alaplevet, adjuk hozzá a csirkezúzát a húsleveshez, csökkentsük a hőt alacsonyabbra; 30 percig pároljuk.

Ha puhára főtt a zúza, vegyük ki az alaplevünkből, majd egy késes aprítógépben daráljuk nagyon finomra, vagy aprítsuk fel. A húslevest tegyük félre.

Egy nagyobb serpenyőben vagy öntött vasedényben pirítsuk le zsírjára az apróra vágott bacont (vagy helyette melegítsünk 2 evőkanál olajat), adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, közepes lángon melegítsük össze őket. Amikor az olaj és a vaj keveréke felforrósodott, adjuk hozzá a darált sertéshúst és a darált vagy apróra vágott zúzát. Főzzük gyakran kevergetve, amíg megpirul.

Csökkentsük a hőt, adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, a sót, a borsot, a paprikát és a cayenne borsot. Keverjük össze, és főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak, 5-7 percig.

Adjuk hozzá a rizst és a félretett húslevest, majd gyorsan forraljuk fel. Keverjük össze, fedjük le, és csökkentsük a hőt alacsonyra, pároljuk 15 percig, vagy amíg a rizs megpuhul. Akár 200 fokra előmelegített sütőbe is tehetjük, hogy ott párolódjon a rizs a többi hozzávalóval.

Amíg puhul a rizs, olvasszuk fel a maradék 2 evőkanál vajat egy serpenyőben, és pirítsuk le a darált csirkemájat, nagyjából 3 perc alatt.

A megfőtt rizses alaphoz keverjük hozzá a megsült, darált csirkemájat. Kóstoljuk meg a fűszerezést, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs, teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Opcionális lépés, de ha maximalizálnánk a piszkos rizs ízvilágát, akkor ennek érdekében tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és melegítsük össze a sütőben további 10 percig. Ha nem vágyunk a sütő melegére, folyamatos, de óvatos kevergetés mellett további 10 percig főzzük össze az ízeket.

Tálaljuk friss újhagyma zöldjével, vagy finomra vágott petrezselyemmel, snidlinggel.

TIPP: a piszkos rizs három-négy napig eláll a hűtőszekrényben. Míg a szokásos sima rizs meglehetősen jól megfagy, addig a főtt rizsételek, például a piszkos rizs, hajlamosak pépessé válni, ha a fagyasztás után felmelegítik, így ezt az opciót nem javaslom.

További pirított rizses ételeink közül:

A Dirty Rice, avagy a piszkos rizs teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több pazar recept itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek