A kreol-amerikai „piszkos rizs", amit magyarként is imádni fogtok

Darált hús, fűszerek, csirkemáj, alaplé, sok-sok rizs, mindez egy serpenyőben lepirítva? Hát mit ne szeretnénk ebben? Legyünk nyitottak más konyhákra is, és vegyük észre a meglepő egyezéseket is! Kreol dirty rice, azaz piszkos rizs készült nálunk.

Ha valaki azt mondaná, hogy a cajun-kreol népek által inspirált amerikai étel, az úgynevezett piszkos rizs meg a magyarok rizses húsa közt nincs is annyi különbség, elhinnéd? Pedig így van, és ezt most be is bizonyítjuk!

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs, teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

A piszkos rizs (eredeti nevén Dirty Rice) egy klasszikus cajun étel, mely a Franciaországból bevándorló, és manapság az amerikai New Orleanstól dél-nyugatra fekvő, illetve a Louisiana régióval szomszédos területeken élő cajun (részben kreol) népek specialitása. A rizses egytálételt (melynek magyar megfelelője a rizses hús) csirkemájjal és/vagy csirkezuzával és darált hússal készítik. A húsok és fűszerek sokfélesége adja a rizs jellegzetes „piszkos" megjelenését, innen ered a név is. Kiadós és ízletes étel, amely gyakorlatilag önmagában is teljesen laktató.

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs, teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

A receptben szereplő darált sertéshús helyettesíthető csirke- vagy marhahúsra, eredetileg azonban sokszor darált sertéskolbásszal variálják. A hosszú szemű fehér rizs hagyományos (basmati), és ebben a változatban is használják, de ha inkább barna rizst vagy vadrizst használsz, ne feledd, hogy a főzési idő jelentősen megnő. Tálaljuk a piszkos rizst (amit néha egyszerűen csak Cajun rizsnek hívnak) extra csípős szósszal a fűszerek szerelmeseinek, esetleg friss zöldsalátával, zöldfűszerekkel vagy mustáros káposztasalátával.

Tippek a tökéletes pirított rizses ételekhez:

  • Válasszunk tetszőlegesen zöldségeket, a legfontosabb az, hogy mind egyszerre főjenek meg. Ami gyorsabban puhul, vágjuk nagyobbra, a keményebbeket kis darabokra. Így minden kellően roppanós lesz, és nem marad nyers.
  • Amennyiben teszünk bele húst, azt is azonos méretű kockákra vágjuk, hogy egyformán süljenek.
  • Rizsből érdemes hosszú szeműt használni, mert könnyebb lesz vele dolgozni. Jó minőségű legyen, hiszen ez teszi ki az étel nagyját.

Hozzávalók:

250 g darált sertéshús, 250 g csirkezúza,, 250 g csirkemáj, 1 l alaplé (csirke- vagy sertés/marha alaplé), 1 fej vöröshagyma, 4 szár halványító zeller, 1 db zöld kaliforniai paprika (vagy piros és zöld kombinációja), 2 gerezd fokhagyma, 200 g basmati rizs (hosszú szemű legyen), 2 szelet bacon , 4 ek vaj (osztva),  füstölt pirospaprika, cayenne bors, só, bors, újhagyma zöldje

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs, teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Elkészítés:

Egy nagy edényben, nagy lángon forraljuk fel az alaplevet, adjuk hozzá a csirkezúzát a húsleveshez, csökkentsük a hőt alacsonyabbra; 30 percig pároljuk.

Ha puhára főtt a zúza, vegyük ki az alaplevünkből, majd egy késes aprítógépben daráljuk nagyon finomra, vagy aprítsuk fel. A húslevest tegyük félre.

Egy nagyobb serpenyőben vagy öntött vasedényben pirítsuk le zsírjára az apróra vágott bacont (vagy helyette melegítsünk 2 evőkanál olajat), adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, közepes lángon melegítsük össze őket. Amikor az olaj és a vaj keveréke felforrósodott, adjuk hozzá a darált sertéshúst és a darált vagy apróra vágott zúzát. Főzzük gyakran kevergetve, amíg megpirul.

Csökkentsük a hőt, adjuk hozzá a hagymát, a zellerszárat, a kaliforniai paprikát, a fokhagymát, a sót, a borsot, a paprikát és a cayenne borsot. Keverjük össze, és főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak, 5-7 percig.

Adjuk hozzá a rizst és a félretett húslevest, majd gyorsan forraljuk fel. Keverjük össze, fedjük le, és csökkentsük a hőt alacsonyra, pároljuk 15 percig, vagy amíg a rizs megpuhul. Akár 200 fokra előmelegített sütőbe is tehetjük, hogy ott párolódjon a rizs a többi hozzávalóval.

Amíg puhul a rizs, olvasszuk fel a maradék 2 evőkanál vajat egy serpenyőben, és pirítsuk le a darált csirkemájat, nagyjából 3 perc alatt.

A megfőtt rizses alaphoz keverjük hozzá a megsült, darált csirkemájat. Kóstoljuk meg a fűszerezést, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Dirty Rice, avagy a piszkos rizs, teljes recept itt! / Fotók és recept: Hering András

Opcionális lépés, de ha maximalizálnánk a piszkos rizs ízvilágát, akkor ennek érdekében tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és melegítsük össze a sütőben további 10 percig. Ha nem vágyunk a sütő melegére, folyamatos, de óvatos kevergetés mellett további 10 percig főzzük össze az ízeket.

Tálaljuk friss újhagyma zöldjével, vagy finomra vágott petrezselyemmel, snidlinggel.

TIPP: a piszkos rizs három-négy napig eláll a hűtőszekrényben. Míg a szokásos sima rizs meglehetősen jól megfagy, addig a főtt rizsételek, például a piszkos rizs, hajlamosak pépessé válni, ha a fagyasztás után felmelegítik, így ezt az opciót nem javaslom.

További pirított rizses ételeink közül:

A Dirty Rice, avagy a piszkos rizs teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több pazar recept itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

9 étel, melyet a nyárkedvenc lecsó ihletett

A lecsó a kedvenc nyári ételeink dobogósa – bár most tényleg eszméletlen drágának számít sajnos, néhány paradicsom és paprika, no meg némi hagyma felhasználásával és egy szuper recepttel simán feldobhatunk vele egytálételeket, húsokat, pitéket, rizses fogásokat is!

Nosalty

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.