Mutatjuk, hogy készíts EGYBEN SÜLT, krémesen puha fokhagymát

Olcsó, egyszerű, mégis különleges, és valami eszméletlen ízélmény – ha friss, ropogós héjú kenyérre kened, akkor pedig tényleg ez a non plus ultra. És mindössze egy fej fokhagyma kell hozzá, meg némi olaj! Mutatjuk, hogy készül az egyben sült fokhagyma a sütőben.

A sült fokhagyma régi-új trendje

Ti emlékeztek erre a trendre a '90-es évekből? Egy fej fokhagyma a sütőbe dobva alufóliában, vagy esetleg kinti szalonnasütésnél a parázsba ejtve, mely kicsomagolva isteni, füstös-krémes-intenzív ízével minden húsételt feldob. Vagy csak magában egy szelet fehér kenyeret. A kitchn cikke adta az inspirációt, hogy felelevenítsük a sült fokhagyma kicsit elfeledett csodáját – mert olcsó, elképesztően egyszerű, és annyira durva ízélmény, hogy a fokhagymarajongók könnybe lábadnak tőle, ez egészen biztos. Elkészítettük.

A végeredmény egy kenhető, selymes-ízes fokhagymakrém – recept itt!

Hogy hogyan készül?

Első lépésként végy egy egész fej fokhagymát, a legkülső, száraz héját dörzsöld le róla, és a lenti képen látható módon nyesd le a tetejét egy nagy, éles késsel, hogy a csupasz gerezdek megmutassák magukat.

A titok nyitja a vágás – így tudod majd kinyomkodni a krémesre sült gerezdeket!

Tedd alufóliára, löttyintsd meg olajjal (olívával például), sózd, borsozd, és csomagold be teljesen. Ez a néhány összetevő bőven elég lesz, hogy a fokhagyma íze domináljon, mégis krémes legyen a végeredmény.

Némi olívaolaj, só meg bors kell csak hozzá, na meg egy alapos alufóliatakaró – recept itt!

Tedd tepsire, és süsd egy órán át a sütőben. Ha elkészült, csomagold ki, hagyd pár percig pihenni, majd a héjból kinyomkodva a gerezdeket kend friss bagettre, kenyérre, pirítósra. Hedonisták vajat is tegyenek alá!

Na ezt nevezzük mi fokhagymakrémnek, nem a bolti, adalékanyagos tubusost – recept itt!

Hogy mire használhatod még?

Az a jó benne, hogy tulajdonképpen fokhagymakrémként is funkcionál, azaz nemcsak magában, illetve kenyérre kenve isteni, de elrakhatod akár a fagyasztóba is, hogy kvázi umamiként (ízfokozóként) előkapd, ha kell egy kis turbózás az ételbe. Mehet pörköltbe, bolognai raguba, levesekbe, tésztaszószba, pestóba, nem bánod meg!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Fotók: Réthly Dávid / Nosalty


Még több fokhagyma itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...