Mutatjuk, hogy készíts EGYBEN SÜLT, krémesen puha fokhagymát

Olcsó, egyszerű, mégis különleges, és valami eszméletlen ízélmény – ha friss, ropogós héjú kenyérre kened, akkor pedig tényleg ez a non plus ultra. És mindössze egy fej fokhagyma kell hozzá, meg némi olaj! Mutatjuk, hogy készül az egyben sült fokhagyma a sütőben.

A sült fokhagyma régi-új trendje

Ti emlékeztek erre a trendre a '90-es évekből? Egy fej fokhagyma a sütőbe dobva alufóliában, vagy esetleg kinti szalonnasütésnél a parázsba ejtve, mely kicsomagolva isteni, füstös-krémes-intenzív ízével minden húsételt feldob. Vagy csak magában egy szelet fehér kenyeret. A kitchn cikke adta az inspirációt, hogy felelevenítsük a sült fokhagyma kicsit elfeledett csodáját – mert olcsó, elképesztően egyszerű, és annyira durva ízélmény, hogy a fokhagymarajongók könnybe lábadnak tőle, ez egészen biztos. Elkészítettük.

A végeredmény egy kenhető, selymes-ízes fokhagymakrém – recept itt!

Hogy hogyan készül?

Első lépésként végy egy egész fej fokhagymát, a legkülső, száraz héját dörzsöld le róla, és a lenti képen látható módon nyesd le a tetejét egy nagy, éles késsel, hogy a csupasz gerezdek megmutassák magukat.

A titok nyitja a vágás – így tudod majd kinyomkodni a krémesre sült gerezdeket!

Tedd alufóliára, löttyintsd meg olajjal (olívával például), sózd, borsozd, és csomagold be teljesen. Ez a néhány összetevő bőven elég lesz, hogy a fokhagyma íze domináljon, mégis krémes legyen a végeredmény.

Némi olívaolaj, só meg bors kell csak hozzá, na meg egy alapos alufóliatakaró – recept itt!

Tedd tepsire, és süsd egy órán át a sütőben. Ha elkészült, csomagold ki, hagyd pár percig pihenni, majd a héjból kinyomkodva a gerezdeket kend friss bagettre, kenyérre, pirítósra. Hedonisták vajat is tegyenek alá!

Na ezt nevezzük mi fokhagymakrémnek, nem a bolti, adalékanyagos tubusost – recept itt!

Hogy mire használhatod még?

Az a jó benne, hogy tulajdonképpen fokhagymakrémként is funkcionál, azaz nemcsak magában, illetve kenyérre kenve isteni, de elrakhatod akár a fagyasztóba is, hogy kvázi umamiként (ízfokozóként) előkapd, ha kell egy kis turbózás az ételbe. Mehet pörköltbe, bolognai raguba, levesekbe, tésztaszószba, pestóba, nem bánod meg!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Fotók: Réthly Dávid / Nosalty


Még több fokhagyma itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek