Adj új életet a maradék olvasztott csokinak

Egy házi cukrász konyhájában gyakori jelenség a maradék olvasztott csokoládé. Ahelyett, hogy kanállal megennénk, inkább kövessük ezt a módszert.

Ugyan csábító lehet a maradék olvasztott csokoládét az ujjunkkal kienni a tálból, sokkal jobban járunk, ha elrakjuk későbbi projektjeinkhez. Így nem kell minden alkalommal újabb táblával venni, ha sütünk, és a gyomrunkat sem fogjuk elcsapni a tál „tisztogatásával”.

Adj új életet a maradék olvasztott csokinak

Sokszor keletkezhet maradék olvasztott csokoládé, például ha házi bonbonokat készítettünk, vagy sütemények tetejét vontuk be vele. Mivel elég nehéz eltalálni a bevonáshoz szükséges mennyiségeket, szinte minden alkalommal jelentősebb adag marad az olvasztótál alján.

Az édes „szennyeződések”

Ha mártogattunk bele, a folyós csoki tele lehet morzsákkal vagy más beleesett darabkákkal, amik megváltoztatják, hogy viselkedik hő hatására. Általában nem tudjuk még egyszer visszaolvasztani, sűrű massza marad, amivel díszíteni már lehetetlen.

Ilyenkor nyúlnak sokan a kiskanálért, hogy a megmaradt és használhatatlannak vélt csokoládét belapátolják. Persze jutalmazhatjuk magunkat ennyivel egy sütés után, de magunknak kedvezünk, ha máshogy járunk el.

Új esély a csokinak

Ha az újrafelhasználás mellett döntünk, először is gyorsan kell cselekednünk. Ne hagyjuk, hogy az olvadt csoki megszilárduljon a tálban, mert soha az életben nem fogjuk tudni kiszedni onnan.

Szintén ne tegyük át másik tárolóba, műanyag dobozba, mert nem előnyös, ha tömbbé szilárdul, sokkal nehezebb dolgunk lesz vele a jövőben.

Ehelyett öntsük a maradékot egy darab sütőpapírra, egyengessük el körülbelül 2 centiméter vastagságúra. Az így kapott „lemezt” tegyük a hűtőbe, várjuk meg, amíg megszilárdul.

A kemény korongot vágjuk vagy törjük tetszőleges méretű darabokra, és egy zárható zacskóban, dobozban tároljuk a hűtőben. Mindenképpen hideg helyen legyen, mivel szavatossága a felolvasztás és a benne lévő darabkák miatt már nem a régi. Pár hónapig garantáltan eláll.

Felhasználása

Amikor legközelebb csokis kekszet, püspökkenyeret vagy bármilyen csokoládédarabos süteményt akarunk sütni, gondoljunk a hűtőben rejlő kincsre.

Ugyan önmagában visszaolvasztani nem lehet, a sütemények tésztájába keverve ugyanúgy elolvad, mint ha friss táblát használnánk.

Csak semmi ijedtség!

A hűtőben megjelenhet a csokoládé tetején egy matt fényű, halványszürke réteg. Ne aggódjunk, ez nem veszélyes, csupán a kakaóvaj, ami az olvasztás és visszahűtés hatására ütközött ki. Ettől ugyanúgy fel tudjuk használni a csokit.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Mindenki profi cukrász lesz ezekkel a trükkökkel és receptekkel:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk