Így tisztítsd meg a fém-, üveg- és teflonedényeidet természetes anyagokkal

Sütéskor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, ám a használt edényeket, tepsiket sokszor igazi kihívás újra tisztává varázsolni. Jöjjön néhány remek praktika!

Néhány kiváló trükkel segítünk a zsírfoltok elleni harcban.

Tepsik

A tepsik igen praktikusak, szinte bármilyen ételt, húsokat és édességeket egyaránt lehet bennük készíteni, de még ha sütőpapírt használsz, akkor is gyakran zsírosak lesznek vagy odaégett darabok maradnak rajtuk, hát még anélkül. Nem kell azonban kétségbe esni, van megoldás, hogy ne kelljen néhány havonta megválnod ezektől a drága konyhai eszközöktől.

Mutatjuk az ötlépéses módszert:

  1. Először önts forrásban lévő vizet a tepsibe, és egy percig hagyd benne állni, majd öntsd ki. Ne szárítsd meg a tepsit, hanem térj át a következő lépésre.
  2. Szórj egy jó nagy adag szódabikarbónát a tepsire azokon a pontokon, ahol szeretnéd megtisztítani azt, vagy szükség esetén az egészet hintsd be vele.
  3. A szódabikarbóna tetejére szórj egy réteg sót. A tapasztalatok szerint a durvább szemű só jobban működik, mint az egyszerű asztali só.
  4. A következő lépésben önts ecetet vagy almaecetet egy szórófejes üvegbe, és spricceld rá a sóval és szódabikarbónával beszórt felületre. Eléggé pezsegni fog, de ne ijedj meg, ennek így kell lennie, és egy idő után majd abbamarad.
  5. Végezetül egy fém edénysúrolóval kezd el súrolni a tepsit, mintha az életed múlna rajta. Eközben a rászórt anyagok egy sűrű masszává fognak összeállni. Öt-tíz percig dolgozd meg ezzel a tepsit, majd ha minden jól megy egyszerűen csak le kell öblítened róla ezt a pasztát és a koszt, aztán ismét mehet a sütőbe a tiszta tepsi.

Jénai tál és más üvegedények

A jénai- és egyéb üvegtálaknál is működik a fenti módszer, de van más megoldás, hogy újra ragyogóan tiszták legyenek ezek az eszközök. Ehhez annyit kell tenned, hogy fogod az edényt és megtöltöd ecet és víz 1:4 arányú keverékével, majd lassú tűzön felforralod, és még öt percig hagyod forrni. Amikor kihűlt annyira a keverék, hogy már bele tudsz nyúlni az edénybe, kezdd el súrolni a felületét a szokásos eszközeiddel, és ha minden jól megy könnyedén le kell jönnie a ráragadt szennyeződéseknek.

Teflonedények

A teflon edények tisztításánál nagyon kell ügyelni arra, hogy ne sérüljön meg a borításuk. Ezért az egyik ajánlott módszer a tisztításukra, hogy ha desztillált ecettel átitatott ruhával törlöd át a serpenyőt. Ha komolyabb odaégésről van szó, akkor keverj össze egy pohár vizet fél pohár ecettel, majd adj hozzá két kanál szódabikarbónát, és forrald fel az elegyet a serpenyőben.

Zománcos edények

Annak érdekében, hogy a zománcozott felület ne veszítse el a fényét, tisztítsd konyhasóval. Ha pedig már bebarnult az edény, akkor főzz benne krumplihéjat, hagyd állni egy éjszakán át, végül forrald fel újra, hogy ismét eredeti pompájában ragyogjon.

Fémedények

A rozsdamentes edényeknél több dologra is oda kell figyelni, ha hosszú ideig szeretnéd használni őket, ugyanis több mindennel árthatsz a felületnek. Például nem szabad forró állapotukban hideg vizet önteni rájuk, illetve fém dörzsivel tisztítani őket. Szerencsére ezek az edények általában könnyen tisztíthatóak, de gyakran visszatérő probléma náluk vízkövesedés. Ilyenkor egy bögre ecetet és három bögre vizet önts az edénybe, forrald fel, majd hagyd kihűlni a keveréket, végül mosd el az edényt. Ha pedig foltos lenne az edények fala, citromlével súrold át.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek