Itt a bodza „második szezonja”, a bogyó: rengeteg ötletet és egy elképesztő levesreceptet hoztunk

Ugyan a legtöbben teljesen odavannak a bodza virágáért, amikor késő tavasszal, kora nyáron virágzik, a „második szezonról”, a bogyók beéréséről sokan megfeledkeznek. Pedig nagyon sokszínűen használható termés ez, amiből sütemény, leves vagy lekvár is készülhet.

Talán kicsit szomorúságból is – mert az idei bodzavirágszezonról lemaradtam – kétszeres erővel vetettem bele magam a bodzabogyó lehetőségeinek feltérképezésébe. Most kezd érni ugyanis a fekete gyümölcs, ami nem elég, hogy egészséges, szinte végtelen módon használhatjuk a konyhában. Most csak néhány ötletet hoztam, egyet ki is próbáltam: reflektorfényben a bodzabogyó.

A fekete bodza a barátunk

De nem mérgező?

A dolog egyszerű levesfőzésnek (spoiler) indult, mégis meglepően sok kutatás és tanulás övezte a folyamatot. Az internet veszélyes dolog, engem is egy percre elbizonytalanított abban, hogy megehetem-e a bodza bogyóját. Ugyanis van mérgező és nem mérgező fajta.

Csak semmi pánik: a jól ismert bodza, aminek a virágát is fogyasztjuk, egyáltalán nem mérgező.

Ez fekete bodza névre hallgat, és a gyalogbodzával ellentétben emberi fogyasztásra teljesen alkalmas. A fő megkülönböztető jel a kettő között: hogy az ehető bodza termése lefelé csüng, míg a mérgező gyümölcs felfelé áll. Én őszintén még soha életemben nem láttam gyalogbodzát, de a kutatás mindenesetre sikeres volt: biztos lehettem benne, hogy nem egy levesbe fogok belehalni.

Amellett, hogy nem mérgező, a fekete bodza termése nagyon gazdag C-vitaminban, és antioxidánsok is találhatók benne. Ezek ugyan veszítenek hatásukból, ha a bogyót megfőzzük, de még így is egészséges választás lehet a gyümölcs.

Konyhai felhasználása

A bodza, mint a legtöbb bogyós gyümölcs, ételek tömkelegében szerepelhet, mint színes hozzávaló. Főzhetünk belőle lekvárt vagy szörpöt, így megőrizhetjük a nyarat akár télire is.

Szórhatjuk sütemények tésztájába, vagy készíthetünk vele krémeket, amit aztán piskótába tehetünk. Öntetként, mártásként vagy zseléként desszertre ugyanúgy önthetjük, mint főételre: például sült húsok mellett kiváló párosítás.

A gyümölcsöt augusztus elejétől szüreteljük, akkor szedjük le, ha az egész fejen csak sötétfekete bogyók találhatók. Ha útszélről hoztuk, alaposan mossuk meg, bármit is kezdünk majd vele.

Bodzás piskótatekercs

Egyrészt a hűtőben gyülekező tojásfehérjék felhasználására, másrészt jópofa a rózsaszínű süti! Nekem állandóan hegyekben áll a tojásfehérje, gondolom Ti sem vagytok ezzel ...

Bodzabogyó-elixír

Sokféle bodzabogyólekvárt ettem (almával keverve, dzsemfixszel, héjjal benne), de ezt a karamellizált ízhatást, ezzel a sűrűséggel csak így elkészítve éreztem. Amikor megkóstoltattam ...

Egy elképesztő augusztusi bodzabogyóleves

A leveshez: 800 gramm bodzabogyó, 150 gramm cukor, 1 citrom leve, 300 ml fekete tea

A grízgombóchoz: 200 ml tej, 3 evőkanál búzadara, 1 citrom héja

Bodza és tejbegríz, kell ennél több? A bodzabogyóleves recetjét ITT találod / Fotó: Lakos Benedek

Ugyan élek-halok a lekvárokért, most úgy döntöttem, hogy inkább egy különleges levest főzök a bodzából. Fejben összepárosítottam egy aromás fekete teával és a citrom frissességével, betétnek pedig egy könnyed, édes grízgombócot álmodtam meg. Nos, így sikerült az álom.

A gyümölcsöt eltávolítottam a szárakról: ez a feladat szerintem kézzel a legegyszerűbb, ugyan lila lesz az ember keze, de legalább gyorsabban megvagyunk vele, mint bármilyen eszközzel. A szemek közé eshet éretlen bogyó vagy szárdarab, ezek nagy részét eltávolítottam (az összeset úgysem lehet).

A megmosott, megtisztított bodzát feltettem a cukorral és citromlével főni. Amikor majdnem teljesen szétfőtt, hozzáadtam a fekete teát, és további pár percig főztem. A tűzről levéve simára turmixoltam.

Csendéleti idill. Kattints IDE a bodzabogyóleves receptjéért / Fotó: Lakos Benedek

Nagyrészt krémes lesz a turmixolás után, de ha teljesen homogénre szeretnénk az állagot, passzírozzuk le a sűrű szűrőn. A levest hűtsük le teljesen.

A grízgombóchoz sűrű tejbegrízt készítettem a tejből, búzadarából és citromhéjból. Egy lapos tányérra tettem hűlni, és tálalás előtt gombócokat formáltam belőle.

Ez a leves minden, amire egy fülledt, augusztusi délutánon szükségünk lehet: enyhén édes, a gyümölcstől és a citromtól is kellemesen savanykás, hűsítő fogás.

A Bodzabogyóleves édes grízgaluskával teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Bodzalekváros charlotte

A recepthez az ihletet a bodzaidény adta. Szeretem házi összetevőkből elkészíteni a sütiket, ehhez a recepthez saját készítésű bodzalekvárt, kertben szedett bodzabogyókat, házi ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

(Recept és fotók: Lakos Benedek)


Még több kreatív, nyári recept:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Krumplifőzelék csirkefasírttal

Hát nekem a férjuram, soha nem volt oda a krumplifőzelékért....de mikor csinálok magamnak, mindig fogyasztott belőle. Most ott tartunk, hogy már ő kéri, hogy főzzek neki, hisz annyira ...

Csokiszuflé egyszerűen

Az illusztris francia desszert, amely légies állagával és elegáns külsejével sokak szívébe belopta magát. Ennek ellenére mégis kevesen állnak neki az elkészítésének, talán mert ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...