Azta’Pasta – Tortellini en Brodo, az isteni, karácsonyi, olasz tésztás húsleves

Az Azta’Pasta idei, utolsó részében egy klasszikus észak-olaszországi húsgombócos levest készítettünk el, amelynek garantáltan sikere lesz az ünnepi asztalon.

A Tortellini en Brodo Észak-Olaszország Emilia-Romagna tartományának büszkesége, amelyet Bologna és Modena tekint szülővárosának. Származásának helyéről évszázadokon át tartott a vita, de végül a XIX. században sikerült megállapodniuk abban, hogy a tortellino Castelfranco Emilia városában született, ami Bologna és Modena között félúton tálalható.

A legenda szerint Vénusz, Mars és Bacchus istenek betértek egy fogadóba Castelfranco-ban, az éjszakát ott töltötték, de Mars és Bacchus már hajnalban elhagyták a fogadót. Vénusz, aki egyedül ébredt fel, magához hívta a szakácsot, aki teljesen meztelenül láthatta az istennőt. A gyönyörű isteni köldök látványa ihlette meg, így készítette el tésztából a tortellino formáját.  A legenda tiszteletére minden évben megszervezik a Tortellino Fesztivált a városban.

A receptért kattints IDE! Fotó: Simon Gábor

A Tortellini en Brodo egy tipikus karácsonyi étel, ami tulajdonképpen egy húsleves töltött tésztával. Egyszerűségében van a nagyszerűsége, hiszen ezek a parányi tésztácskák hihetetlenül gazdag ízvilágúak. A töltelék összetevői mind helyi alapanyagok, mint pl. a prosciutto, a mortadella és a Parmigiano-Reggiano, nem beszélve a friss tésztáról, ami kifejezetten Észak-Olaszország jellegzetessége. Az összetevőkben a lakosok is egyet tudnak érteni, de elkészítési módjában már kevésbé. A tölteléket van aki nyers húsból készíti, és van aki főttből. Fűszerezni általában borssal és szerecsendióval szokták.

A receptért kattints IDE! Fotó: Simon Gábor

A húsleves leginkább szárnyasból készül, karácsonykor pedig a kappan jellemző, ami nem más, mint a herélt kakas. De készülhet szinte bármiből, marhából, vegyesen csontokból vagy csak zöldségekből is. Alapja a zellerszár, a répa és a hagyma kombinációja, amit lassú tűzön főznek kristálytisztára. Hogy a megfőtt húsok se vesszenek kárba, így azokat második fogásként mostardával (mustáros gyümölcslekvárral) fogyasztják. A tortellinit pedig a leszűrt levesben főzik ki pár perc alatt, a még intenzívebb hatásért.

Miért is karácsonyi étel?

A tortellinik elkészítése időigényes, szeretettel teli, precíz feladat, a legyártásában pedig az egész család keze munkájára szükség lehet, ugyanis nemcsak hosszadalmas, fáradtsággal teli is. A friss tésztát egészen vékonyra kell nyújtani, kis négyzetekre felvágni, amibe csupán egy kevés töltelék kerül. A tésztát háromszögekre hajtják, majd a két végét összecsípik az ujjuk körül, így születik meg az ikonikus formájú tésztacsoda.

A receptért kattints IDE! Fotó: Simon Gábor

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek