Malfatti, a toszkánok isteni és szuperzöld pucér gombóca

Azta'Pasta nevezetű olasz sorozatunk legújabb részében egy igazi, nyálcsorgatós toszkán ételé lesz a főszerep. Jöjjön a malfatti, az elrontott gombóc!

A malfatti egy egyszerű és pihe-puha étel, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ricottásfőtt gombóc. A toszkán konyha egyik jellegzetessége feltehetően gömbölyded alakjáról kapta a nevét, és mivel kézzel formázzák, a kinézete is egyedien rusztikus. Nevének jelentése : elrontott, hibás. Más tájakon, mint pl. Firenzében már másképp nevezik, ott a gnudi (ejtsd: nyúdi) nevet kapta, ami meztelent jelent. S hogy miért nevezik úgy, ahogy? Mert leginkább a tortellinivagy ravioli töltelékjéhez hasonlít, csak épp a “ruhája”, azaz a külső tészta nélkül készül.

Hívják bárhogy is ezt a toszkán csodát, egy biztos: érdemes kipróbálni, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, páratlanul finom, és egyben dekoratív is. Ha szeretnétek egy forró nyári napon valami könnyűt fogyasztani, vagy meglepnétek a családotokat, ne is habozzatok tovább, álljatok neki!

Természetesen minden valamire való olasz család rendelkezik egy saját malfattirecepttel, így számos verzióval találkozhattunk már, de a leggyakoribb a spenótos változata. A lényeg, hogy kevés liszttel készüljön, ne legyen tömény, mint egy gnocchi. A ricottát és a spenótot is érdemes lecsöpögtetni, hogy minél kevesebb lisztet használjunk. Spenót helyett mángolddal, csalánlevéllel, egyéb gyógy- és fűszernövényekkel is szokták ízesíteni.

Mi most a gombócokat egy jó adag spenóttal, ricottával és egy kevés parmezánnal készítjük, ami mellé egy egyszerű, fokhagymásparadicsomszószt tálalunk. Hogy tovább fokozzuk az élményt, citromhéjjal és szerecsendióval bolondítjuk meg, ami által egy különleges, friss aromájú malfattit kapunk.

Ki lehet próbálni egyszerűen zsályás vajmártással is, vagy sütőben megsütve paradicsomos öntettel, mozzarellával és parmezánnal. Készítsétek akárhogy is, a végeredmény önmagáért beszél majd, rajta!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...