Mortadella
1855 kcal
Csirke cordon bleu sült burgonyával
711 kcal
Bőséges kínálótál
434 kcal
„Mindentbele" sajtos wrap
Leírás
Mortadella – receptek, leírás, tippek
A mortadella egy jellegzetes, olasz, eredetileg bolognai felvágott, de ma már számos helyi régióban gyártják, valamennyire eltérő receptúrákkal, de a lényeg állandó: darált sertéshús, szalonna, és általában fokhagyma, szemes bors és pisztáciadarabok kerülnek bele. Igazi mortadella csak minőségi alapanyagokból, azaz háromszor finomra vágott sertéshúsból és tokaszalonna-kockák keverékéből készülhet.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a mortadella?
A mortadella egy olasz eredetű főtt-füstölt húskészítmény, ami leginkább egy luxus párizsira hasonlít, magyar szemmel, de annál jóval különlegesebb és karakteresebb. Származási helye elsősorban Olaszország, különösen Bologna környéke. Alapanyaga finomra darált sertéshús (legtöbbször váll, lapocka, és szalonna), jellegzetességei a húsmasszába kevert és a hajszálvékony szeletekben megjelenő apró, fehér szalonnakockák. A mortadellát általában borssal, szerecsendióval, fokhagymával, néha pisztáciával vagy olívabogyóval ízesítik, díszítik. Elkészítése során a húsmasszát bélbe töltik (általában óriási méretűre formázzák), majd lassan főzik/sütik gőzben vagy füstben, akár 24 órán át.
Hogyan vásároljuk?
Autentikus olasz mortadellát jó minőségben delikáteszboltokban, prémium élelmiszerboltokban, webshopokban kaphatunk, de ma már sok nagyobb boltlánc is forgalmazza, igaz, az annak eladott termék sokszor csak hasonlít a mortadellára, de nem eredeti. Hivatalosan a „Mortadella di Bologna IGP” egy eredetvédett termék, vagyis csak az nevezhető így, ami a régióban, hagyományosan készül, minőségi olasz sertésből.
Hogyan tároljuk?
Mire jó a mortadella?
Hidegtálakon – vékonyra szeletelve, sonkákkal, szalámival, dióval, gyümölcsökkel tálalva népszerű.
Szendvicsbe – Olaszországban „panino con mortadella” néven klasszikus utcai étel.
Főtt ételekhez – például tészták töltelékébe (tortellini Bologna módra).
Pizzán – különösen a pisztáciás mortadella nagyon népszerű a modern olasz pizzákon.
Mi készülhet a mortadellából?
Mortadellával készülhet tortellini házilag, kétféle töltelékkel, kerülhet bőséges kínálótálra, „Mindentbele" sajtos wrapbe, impozáns sajttálra, tehetjük szerény óriásszendvicsbe, focaccia szendvicsbe, de csirke cordon bleu-be is.
Még több mortadellás receptért görgess lejjebb!
100 g Mortadella
fehérjetartalom
16.37 g
zsírtartalom
56024.01 g
szénhidráttartalom
3.05 g
víztartalom
52.3 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
1246 mg
Foszfor
97 mg
Kalcium
18 mg
Magnézium
11 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.13 g
Kolin
72.2 mg
Niacin - B3 vitamin
2.673 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.44 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
16.37 g
Zsír
telített zsírsav
9.51 g
egyszeresen telített zsírsav
11.38 g
többszörösen telített zsírsav
3.12 g
koleszterin
56 g
ásványi anyagok
Kalcium
18 mg
Vas
1.4 mg
Magnézium
11 mg
Foszfor
97 mg
Nátrium
1246 mg
Cink
2.1 mg
Réz
0.06 mg
Mangán
0.03 mg
Szelén
22.6 µg
szénhidrát
víz
52.3 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.119 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.153 mg
Niacin - B3 vitamin
2.673 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.44 mg
Folát
3 µg
Kolin
72.2 mg
E vitamin
0.22 mg
D vitamin
41 µg
K vitamin
1.6 µg
B12 vitamin
1.48 µg
B6 vitamin
0.13 g