Mortadella

A mortadella egy olasz felvágottspecialitás: nagy átmérőjű, és sertéshúsból illetve tokaszalonnából készül. Általában fokhagymával, egész borssal fűszerezik, és autentikusan pisztácia is kerül bele. Hajszálvékonyra szeletelve fogyasztják, így a legfinomabb.

Leírás

Mortadella – receptek, leírás, tippek

mortadella egy jellegzetes, olasz, eredetileg bolognai felvágott, de ma már számos helyi régióban gyártják, valamennyire eltérő receptúrákkal, de a lényeg állandó: darált sertéshús, szalonna, és általában fokhagyma, szemes bors és pisztáciadarabok kerülnek bele. Igazi mortadella csak minőségi alapanyagokból, azaz háromszor finomra vágott sertéshúsból és tokaszalonna-kockák keverékéből készülhet.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mortadella?

Mortadella

A mortadella egy olasz eredetű főtt-füstölt húskészítmény, ami leginkább egy luxus párizsira hasonlít, magyar szemmel, de annál jóval különlegesebb és karakteresebb. Származási helye elsősorban Olaszország, különösen Bologna környéke. Alapanyaga finomra darált sertéshús (legtöbbször váll, lapocka, és szalonna), jellegzetességei a húsmasszába kevert és a hajszálvékony szeletekben megjelenő apró, fehér szalonnakockák. A mortadellát általában borssal, szerecsendióval, fokhagymával, néha pisztáciával vagy olívabogyóval ízesítik, díszítik. Elkészítése során a húsmasszát bélbe töltik (általában óriási méretűre formázzák), majd lassan főzik/sütik gőzben vagy füstben, akár 24 órán át.

Hogyan vásároljuk?

Autentikus olasz mortadellát jó minőségben delikáteszboltokban, prémium élelmiszerboltokban, webshopokban kaphatunk, de ma már sok nagyobb boltlánc is forgalmazza, igaz, az annak eladott termék sokszor csak hasonlít a mortadellára, de nem eredeti. Hivatalosan a „Mortadella di Bologna IGP” egy eredetvédett termék, vagyis csak az nevezhető így, ami a régióban, hagyományosan készül, minőségi olasz sertésből.

Hogyan tároljuk?

Mire jó a mortadella?

Hidegtálakon – vékonyra szeletelve, sonkákkal, szalámival, dióval, gyümölcsökkel tálalva népszerű.

Szendvicsbe – Olaszországban „panino con mortadella” néven klasszikus utcai étel.

Főtt ételekhez – például tészták töltelékébe (tortellini Bologna módra).

Pizzán – különösen a pisztáciás mortadella nagyon népszerű a modern olasz pizzákon.

Mi készülhet a mortadellából?

Mortadellával készülhet tortellini házilag, kétféle töltelékkel, kerülhet bőséges kínálótálra, „Mindentbele" sajtos wrapbe, impozáns sajttálra, tehetjük szerény óriásszendvicsbe, focaccia szendvicsbe, de csirke cordon bleu-be is.

Még több mortadellás receptért görgess lejjebb!

311
Kalória
16.4g
Fehérje
3.1g
Szénhidrát
25.4g
Zsír
52.3g
Víz
56g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Mortadella

fehérjetartalom

16.37 g

zsírtartalom

56024.01 g

szénhidráttartalom

3.05 g

víztartalom

52.3 g

gramm mortadella?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1246 mg

Foszfor

97 mg

Kalcium

18 mg

Magnézium

11 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.13 g

Kolin

72.2 mg

Niacin - B3 vitamin

2.673 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.44 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

16.37 g

Zsír

telített zsírsav

9.51 g

egyszeresen telített zsírsav

11.38 g

többszörösen telített zsírsav

3.12 g

koleszterin

56 g

ásványi anyagok

Kalcium

18 mg

Vas

1.4 mg

Magnézium

11 mg

Foszfor

97 mg

Nátrium

1246 mg

Cink

2.1 mg

Réz

0.06 mg

Mangán

0.03 mg

Szelén

22.6 µg

szénhidrát

víz

52.3 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.119 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.153 mg

Niacin - B3 vitamin

2.673 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.44 mg

Folát

3 µg

Kolin

72.2 mg

E vitamin

0.22 mg

D vitamin

41 µg

K vitamin

1.6 µg

B12 vitamin

1.48 µg

B6 vitamin

0.13 g

15 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek